Turgutlu’da Belediye Meclis Salonu’nda “Çaldağı sorunu ve hukuk mücadelesi” konulu toplantı yapıldı.
TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) tarafından düzenlenen toplantıda, Avukat Arif Ali Cangı tarafından Çaldağı’ndaki madene karşı yürütülen mücadeledeki hukuksal süreç hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda yer alan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu halkının Çaldağı’ndaki madene karşı verdiği mücadelede belediyenin de kurumsal olarak yer alacağını, madene karşı açılan davalara da halkla birlikte müdahil olarak katılacaklarını söyledi.
Belediye Başkanı Akın, konuşmasında hem Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılması hem de Danıştay’daki sürece Çetin Akın ve Turgutlu Belediyesi'nin müdahil olarak katılmasına yönelik çalışmaların başlatılması için Belediye’deki avukatlara da talimat vereceğini ve gereken işlemlere hemen başlanmasını isteyeceğini açıkladı.
Haber: Metin Sert
Turgutlu’da Belediye Meclis Salonu’nda “Çaldağı sorunu ve hukuk mücadelesi” konulu geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından düzenlenen toplantıda, Avukat Arif Ali Cangı tarafından Çaldağı’ndaki madene karşı yürütülen mücadeledeki hukuksal süreç hakkında bilgi verdi. Yoğun ilgi gösterilen toplantıya Belediye Başkanı Çetin Akın, başkan yardımcısı Fırat Honaz, Özel Kalem Müdürü Ali Nasuhoğlu, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ve Belediye Meclis üyesi Esma Toprak ile EGEÇEP‘i temsilen eş sözcü Alime Mitap ile Jeofizik Müh. Erhan İçöz de katıldı.
Moderatörlüğünü TURÇEP sözcülerinden Nacittin Durak‘ın yaptığı, İzmir Barosu avukatlarından Çaldağı davasının avukatı Arif Ali Cangı ile Manisa Barosu avukatı Gizem Özbilgen‘in hukuksal konularda bilgilendirmede bulunduğu toplantıda söz alan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu halkının Çaldağı’ndaki madene karşı verdiği mücadelede belediyenin de kurumsal olarak yer alacağını, madene karşı açılan davalara da halkla birlikte müdahil olarak katılacaklarını söyledi.
“HALK MADENE İZİN VERMEDİ VE ÇALIŞTIRMADI”
Çaldağı davasının avukatı Arif Ali Cangı ise konuşmasında, Turgutlu halkının topraklarına ve geleceğine sahip çıkma temelinde madene karşı verdiği yaşam mücadelesini, 10 yılı aşkın zamandır sürdürülen mücadelenin hem toplumsal, hem de hukuksal boyutlarını değerlendirdi.
Turgutlu halkının bugüne kadar madene karşı verdiği mücadelenin başarılı örneklerden biri olarak görüldüğünü vurgulayan Av. Arif Ali Cangı, Turgutlu halkının vahşi madenciliğe karşı mücadelesindeki kararlılığının temelinde, toplumun tüm düşünce kesimlerini kapsayacak şekilde, tüm farklılıkları kenetleyerek oluşturduğu örnek birlik ve dayanışma anlayışının bulunduğunu ifade etti. Cangı; “Bu nedenle ben Çaldağı mücadelesini ekoloji mücadelesi içindeki örnek mücadelelerden biri olarak gösteriyorum. Çünkü Turgutlu halkı tehlikeyi çok iyi gördü ve madene karşı örnek bir dayanışma göstererek birbirine kenetlendi. Bu nedenle de halkı kandırmaya yönelik devreye sokulmak istenen her türlü entrikaya, çevrilen dolaplara ve engellere rağmen madene izin vermeyip bugüne kadar çalışmasını engelleyebildi" dedi.
HUKUK SİSTEMİ HALKIN HAKLI MÜCADELESİNE “KÖSTEK” DEĞİL, “DESTEK” OLMALI
Av. Arif Ali Cangı verilen mücadelenin hukuksal boyutunu da değerlendirerek; “Ne yazık ki konunun hukuksal yönü hakkında güzel şeyler söyleyebilmek mümkün değil. Hukuk ve yargı sistemindeki bozulmalar ve yanlış mahkeme kararları halkın verdiği haklı ve örnek mücadeleyi frenleyici bir etken haline geliyor. Ama tehlikenin farkında olan Turgutlu halkı buna rağmen hukuk mücadelesini yine de sürdürme kararlılığı gösteriyor” dedi ve hukuk mücadelesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınması konusunu hatırlattı.
Bir ÇED davası için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuru süreci ile ilgili gelinen hukuksal süreç değerlendirilirken, taşıdığı hassas özellikler nedeniyle 2'inci ÇED davası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuru konusu ve Çaldağı Ormanı Tahsis İzni ile ilgili de Danıştay’daki sürece de yurttaşlar ve kurumların “müdahil” olunmasının gerekliliği ifade edildi.
Yapılan değerlendirmede, AYM’ye başvuru ile Danıştay’daki sürece yurttaşlar ve kurumlar olarak nasıl ve hangi yollarla müdahil olunabileceği konusuna ilişkin bazı öneriler ile birlikte kararlar da alındı. Buna göre AYM’ye dava başvurusu konusunda en kısa zamanda çalışmalara başlanılacak ve Danıştay’daki orman tahsis izni konusunda devam etmekte olan sürece de yurttaşlar ve kurumlar bazında müdahil olunacak. Bunun için de yurttaşlar ve kurumlar olarak avukatlara gerekli vekalet verme işlemlerine en kısa zamanda başlanacak.
Manisa Barosu avukatlarından Gizem Özdilli de yaptığı açıklamasında, toplantıya katılamayan Manisa Baro Başkanı Ali Aslan’ın “Turgutlu halkının hukuk mücadelesine her türlü katkıyı sağlamaya hazır oldukları” mesajını da paylaşarak, sadece yurttaşlar veya kurumlar bazında kendilerine prosedür gereği yazılı bir başvuru yapılmasının yeterli olacağını belirtti.
BAŞKAN AKIN: “BELEDİYE DE KURUMSAL OLARAK DAVALARA MÜDAHİL OLACAK”
Toplantıda söz alan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu halkının 10 yılı aşkın vermekte olduğu onurlu bir mücadelede kendisinin Başkan olarak temsil ettiği Turgutlu Belediyesi’nin de halkla birlikte ve madene karşı olacağını ifade etti. Hem kendisinin birey olarak, hem de belediyenin kurumsal olarak her türlü hukuksal yetki ve hakkını kullanarak üzerine düşeni yapmakta tereddüt etmeyeceğini kaydeden Başkan Akın, “Bunun için de hemen yarından itibaren gerekenlerin yapılmasına yönelik adımlar atılmasına başlayacağım” dedi.
Belediye Başkanı Akın, konuşmasında hem Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılması hem de Danıştay’daki sürece Çetin Akın ve Turgutlu Belediye’sinin müdahil olarak katılmasına yönelik çalışmaların başlatılması için Belediye’deki avukatlara da talimat vereceğini ve gereken işlemlere hemen başlanmasını isteyeceğini açıkladı.
ÇEVRE MÜCADELESİ İLE KONULAR KENT KONSEYİ’NİN GÜNDEMİNE DE TAŞINACAK
Turgutlu Belediye Meclis Salonu’nda yoğun ilgi ve geniş katılımla gerçekleştirilen “Çaldağı sorunu ve hukuk mücadelesi” konulu bilgilendirme toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen‘in de izlediği toplantıda görüşülen konular çerçevesinde alınan kararlardan biri de, Turgutlu halkının topraklarına ve geleceğe sahip çıkma temelindeki doğa ve yaşam mücadelesi çerçevesindeki bazı konuların Kent Konseyi’nin de gündemine taşınmaya başlanılması oldu.
Buna göre; bazı çevresel konular ile birlikte, iklim değişimi, küresel ısınmaya etken olan konular, ormanların korunması gibi bazı konular, hem konunun hukuksal boyutları hem de toplumsal duyarlılık çerçevesinde Kent Konseyi toplantılarında da değerlendirmeye alınacak. Bir süre önce Kent Konseyi içinde faaliyetlerine başlayan Çevre Çalışma Gurubu tarafından bu konularda bilgilendirmeler de yapılarak, bazı dosyalar da gereği için Kent Konseyi yönetimine sunulacak.