Bergama’nın Alibeyli Mahallesi’nde, yapılması planlanan “Bergama Tarıma dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” Projesi ile ilgili Hasanağa Merası Vasıf değişikliği komisyon kararı iptal davasını yöre köylüsü kazandı.
Alibeyli Köyü doğumlu olan davanın avukatı Muradiye Savran Kavut mutluluğunu; "Bu kararın sevincini meslek hayatımda takip ettiğim hiçbir davada yaşamadım. Köyümün suyu, taşı, toprağı OSB projesi ile kirlenmeyecek. Meramızda kuzular özgürce koşup oynayacak. Ferman padişahın ise Meralar bizimdir. Yaşasın hukuk, yaşasın dayanışma, yaşasın meralar" sözleriyle paylaştı.
"BİZİ KANDIRMAYA ÇALIŞTILAR"
Alibeyli'de bayram havası yaşandığını belirten muhtar Mehmet Karagöz ise; “Daha önce buraya gelip bize ‘bu proje herkesin yararına, sizlere yer vereceğiz’ dediler. Bize bazı kağıtlar imzalattılar. Duyduk ki kandırılmışız. Hemen duruma itiraz ettik. Halkta itiraz etti. Bize burası devletten değil, atalarımızdan miras kaldı. Dedelerimiz zamanında Hasan Ağa diye birisinden satın almışlar burayı. Dava sonucundan dolayı çok mutluyuz” dedi.
ÇED TOPLANTISI YAPILAMAMIŞTI
Alibeyli Mahallesi Mevkii’nde, Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan “Bergama Tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” Projesi ile ilgili ÇED (Halkı Bilgilendirme Toplantısı) toplantısı, bölge halkının, özellikle de köy kadınlarının yoğun itirazları nedeniyle yapılamamıştı.
Yapılmak istenilen toplantı sırasında kendilerine 10’ar dönüm arsa vaadinde bulunarak kâğıtlar imzalatıldığını iddia eden köylü ile ‘burada hayvancı yok’ diyen Bergama İlçe Tarım Müdürü arasında gerginlik yaşanmış, İzmir Ticaret Odası yetkililerinin ‘bizim de söz hakkımız olmalı’ sözlerine de Bergamalılar tarafından tepki gösterilmişti.
KÖYÜMÜN SUYU, TAŞI, TOPRAĞI OSB PROJESİ İLE KİRLENMEYECEK
Yaşanan süreçte İzmir 3.İdari Mahkemesi’ne açılan dava yöre halkının zaferi ile sonuçlandı. Meralar için köylü adına dava açan ve aynı zamanda Alibeyli Köyü doğumlu olan davanın avukatı Muradiye Savran Kavut, köylüyü ve çevrecileri mutlu eden dava sonucunu şu sözlerle duyurdu; “İzmir 3.İdare Mahkemesinde açtığımız Alibeyli Köyü Hasanağa Merası Vasıf değişikliği komisyon kararının iptaline dair davamızı ilk derece mahkemesinde kazandık. Bu kararın sevincini meslek hayatımda takip ettiğim hiçbir davada yaşamadım. Köyümün suyu, taşı, toprağı OSB projesi ile kirlenmeyecek. Meramızda kuzular özgürce koşup oynayacak. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan, desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz. Ferman padişahın ise Meralar bizimdir. Yaşasın hukuk, yaşasın dayanışma, yaşasın meralar”
“BU PROJE KÖYLÜNÜN YARARINA DEĞİL”
Yapılmak istenilen proje ile ilgili Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise daha önce; “Alibeyli köylüsü gelen heyete bu projeyi istemediğini, projenin merayı kullanan küçük üreticinin aleyhine olduğunu vurguladı. Bu proje halka rağmen yapılamaz. Yapılacak olan OSB köylünün yararına değil. Üç beş büyük sermayedarın merayı kullanarak, halkı da yanında işçi olarak çalıştıracağı bu projeyi istemiyoruz. Merasının ıslah edildiği, kendi insanları tarafından üretimin ve hayvancılığın bizzat yürütüleceği bir zemin hazırlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
PROJEYE ODALARDA KARŞI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr.Tevfik Türk, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İ.Uğur Toprak ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Ahmet Atayol, köylü ile yaptığı toplantıda projeye karşı olduklarını açıklamışlardı.
Toplantıda söz alan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr.Tevfik Türk; “Burada kooperatifler yok, ziraat odaları yok, çiftçi örgütleri yok, büyük sanayici var, sermaye var. Şirket tarımıyla ya da tarımı şirketlerin eline bırakarak ne bu ülke kalkınır, ne bu insanı doyurur, nede biz hayatımızı geçindirebiliriz. O yüzden biz kendi yerimizde, kendi toprağımızda çocuğumuzun da çiftçilik yapabileceği ortamı sağlamak zorundayız. Bizim kendi işimizin patronu olmamız gerekiyor” sözlerine yer vermişti.