Bergama'nın Gaylan Mahallesi'nde hayata geçirilmesi planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan gelen vizeyle birlikte yeni bir tartışma başlattı.
Tenzile Aşçı'nın haberine göre; AKSU Yenilenebilir Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin yürüttüğü proje için bakanlıktan 'ÇED Gerekli Değil' kararı çıkması, bölgedeki tarım alanlarında ve çevresel hassasiyetlerde endişe yaratıyor.
Gaylan Mahallesi'nde bulunan ve 'palamutlu tarla' olarak bilinen alanda kurulacak olan GES, 12,20 hektarlık bir alanda toplamda 9.997 MWm / 9.120 MWe kurulu güçte olacak. Proje, yıllık 16.488.450 kWh elektrik enerjisi üretimini hedefliyor.
YEREL HALK ENDİŞE YAŞIYOR
Proje alanının tarım alanı olarak belirlenmiş olması ve özellikle palamut ağaçlarının kesilmesi riski, yerel halk ve çevreci gruplar arasında endişe yaratıyor. Bölgede, daha önce de benzeri santral projelerine karşı çıkan ve bu tür faaliyetlerin çevresel dengeleri bozabileceğini savunan birçok sivil toplum örgütü bulunuyor.
Ayrıca, proje alanının Gaylan ve Maruflar arasında yer alan Taşkaya (kurtkaya) tepesi 1. Derece arkeolojik sit alanına yaklaşık 2,5 km. uzaklıkta olması da arkeolojik mirasa zarar verme endişelerini beraberinde getiriyor.
Projenin bedelinin 219 milyon 650 bin lira olması beklenirken, bu yatırımın çevresel ve kültürel mirasa etkileri göz önünde bulundurularak, yerel halkın ve çevreci grupların tepkileri ve talepleri dikkate alınması önem arz ediyor.