Bergama'da geçtiğimiz günlerde GES projesi için kesim ihalesine çıkılan ormanlık alanda ağaç kesimi başladı. Bergama Çevre Platformu, İzmirlileri ve çevre savunucularını ağaçlara sahip çıkmaya çağırdı.
Bergama Belediyesi'nin Eylül ayında, kendisine kaynak yaratmak için meranın bir bölümünü GES için kiraya verdiğini öne süren Engel, "Güneş paneli dikebilmek için şu an bölgede ağaç kesimleri başladı" dedi. Engel, bu alanda açılmış bir dava olmasına rağmen kesimlerin başlamasını hukuksuzluk olarak değerlendirdi. Bergama'nın Sarıcalar Köyü'nde, köylülerin hayvanlarını otlattığı ve Bütünşehir yasasıyla Bergama Belediyesi'ne aktarılan mera içinde binlerce meşe palamudu bulunuyor.
“KENDİNİZE AĞAÇ KATİLİ BAŞKAN DEDİRTMEYİN”
Bergama Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, meranın bugün ve gelecek kuşaklar için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Engel; “Geçtiğimiz Ağustos ayında Bergama Belediyesi Sarıcalar Merası’nda 283 meşe palamudu ve kızılçam ağaçlarını kesim ihalesine çıkardılar. Bunların birçoğu da anıt ağaçtı. Bu ihaleyi alan firma dün ağaçları kesmeye başladı. Seçilmiş bir belediye başkanının sıfatlarının yanına artık ağaç katili başkan sıfatı da eklenmiş olacaktır”
“Köyün merası Bütünşehir yasası ile Bergama Belediyesi’ne aktarılmıştı. Bergama Belediyesi gelir kaynağı yaratmak için maalesef bu ağaçlara göz dikti. Buradan alacağı para çok büyük bir para değil. Biz ihalede ‘bu parayı aramızda toplayalım size verelim, yeter ki siz bu ağaçları kesmeyin’ diye teklifte de bulunduk ama kabul görmedi. O mera köylülerin geçim kaynağı, hayvanlarını otlattığı bir bölge. Ayrıca bu alan Soma Termik Santral’inden gelen kötü havayı emen bir yutak alanı. Yani Bergama’nın temiz havasını orada filtre eden bir bölge. Bu nedenle üç kuruş para hesabı için ağaçları katleden Bergama Belediye Başkanı’nı protesto ediyoruz. Bu yanlıştan dönmelerini bekliyoruz"
"O mera ilçemizin, köylülerimizin, çocuklarımızın geleceği. Bu mera köylünün kendi arasında para toplayarak Bölcekli bir ağadan satın aldığı bir mera. Burası köylünün Ata toprağı olarak gördüğü bir yer. Ama ne var ki belediye köylüyü dinlemeden, halkı dinlemeden Ata topraklarındaki ağaçları Orman İdaresi eşliğinde katlettiriyor. Buradan tekrarlıyorum. ‘Ağaç Katili’ olarak anılmak istemiyorsanız derhal bu kesimlere son verin" dedi.