Bergama'nın Atçılar, Seklik ve İsmailli köylerinde yapılmak istenen GES projesiyle tarlaları ve meraları ellerinden alınarak 10 bin fıstık aşılı Menengiç ile 400 yıllık tarihi Palamut ağaçları kesilmek istenen köylüler isyan etti.
Bergama RES Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından, Bergama’nın İsmailli, Atçılar ve Seklik Mahalleleri mevkiinde kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yöre köylüsünü harekete geçirdi. Durumdan haberdar olan köylü soluğu Bergama Adliyesi’nde alarak, projenin kurulması ve işletilmesine dair Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna itiraz etti. Yöre köylüsüne Bergama Çevre Platformu da destek verdi.
“GES’LERE DEĞİL, PROJE YERİNE KARŞIYIZ”
Adliye önünde açıklama yapan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel; projeyle, köylülerin tarlaları ve meralarının ellerinden alınacağını, yoksullukla mücadele kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından dikilen 10 bin fıstık aşılı Menengiç ile 400 yıllık tarihi Palamut ağaçlarının kesileceğini söyledi.
Bölgedeki 300 civarındaki yaban atının hayatlarının da tehlike altında olduğunu belirten Engel; “Biz doğru yerlere dikildikten sonra RES’lere, GES’lere karşı değiliz. O yöredeki köylülerin rızası olduktan sonra da itirazımız yok. Biz birileri para kazanacak diye, köylülerin hayatını söndürecek olan bu projeye karşıyız. 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi, yoksullukla mücadeleye karşı yöreye 10 bin tane Menengiç ağacına Antep fıstığı aşıladı. Bu fıstıklardan şuan verim alınıyor. Köylülerin ekonomisine ciddi katkısı var. Ancak bu projeyle hem bu ağaçlar kesilecek, köylünün yüzde 80’inin kullandığı meralar ellerinden gidecek. Tarım bitecek, yabani yaşam zarar görecek” dedi.
“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BİZE BÜYÜK DESTEK VERDİ”
Atçılar mahalle Muhtarı Rasim Akdeniz ise; “Benim köyüm tarihi ve çok eski bir köy. Bilinen 800 yıllık tarihi var. Tek geçim kaynağı hayvancılık ve yeni başlayan Antep fıstıkçılığı. Büyükşehir bizeAntep fıstıkçılığı ile ilgili büyük destek verdi. Beş, altı yıl süren aşılama çalışması yaptı. Ama bu proje yüzünden bu fıstıklık alanlar elimizden gidiyor. Yani köylü bitiyor. Bu köylüye dokunmayın” dedi.
KÖYLÜ İTİRAZ DİLEKÇESİ VERDİ
Dilekçeleri ile Bergama Kaymakamlığı’nda gelen köylülerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na iletilmek üzere verdikleri itiraz dilekçesinde ise şu satırlar yer aldı:
* Köylerimiz’de en önemli geçim kaynaklarımızdan biri aşılanmış Antep fıstığıdır. İzmir Büyük Şehir belediyesi tarafından Antep fıstığı aşılanan 10 bini aşkın Menengiç ağacımız proje sahasında kaldığından kesilecek olmasına itiraz ediyoruz.
* Köylerimiz de yerli ırk büyükbaş hayvanlarımızı salma usulü meralarımızda beslemekteyiz. Meralarımız proje sahasında kaldığından bu durum köylerimiz için büyük bir ekonomik yıkım olacaktır.
* Proje sahasında kalan meramızda ata yadigârı 400-500 yıllık tarihi Palamut ağaçlarımız var, bu ağaçlarımızın kesilecek olması vicdanen bizleri yaralıyor. Bu nedenle projeyi kabul etmiyor, itiraz ediyoruz.
* Meramızda ki sayıları 300 aşkın yabani atlarımız başta olmak üzere yaban hayatımız da tehlike altındadır.