Ekoloji Birliği, Çanakkale Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili yasal işlemleri başlatarak gereğinin yapılması için çağrıda bulunarak, Alamos Gold’un bu durumda Kirazlı’yı terketmesi gerektiği, yoksa işgalci durumda görüleceğini belirtti.
Önceki gün Kaz Dağları’nda altın ve gümüş madeni arayan Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim 2019 itibarıyla sona eren işletme ruhsatı uzatılmaması ve şirketin de tüm inşaat faaliyetlerini askıya aldığını açıklamasından sonra, yaşanan süreçle ilgili gelişmelerin yakından takip edilmesine de devam ediliyor.
Konuya dair açıklama yapan Ekoloji Birliği, “Bu durumda, Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır” sözleri ile ortaya çıkan hukuksal duruma dikkat çekmiş ve uyarıda bulunmuştu.
Ekoloji Birliği, Çanakkale Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı da acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemeleri de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırarak, “Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız” dedi. Ekoloji Birliği bugün de bir açıklama daha yaptı ve Çanakkale Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili yasam işlemleri başlatarak gereğinin yapılması için çağrıda bulundu. Ekoloji Birliği, şirketin bu durumda Kirazlı’yı terk etmesi gerektiğini, yoksa işgalci durumda görüleceğini belirtti.
Ekoloji Birliği’nin bugün basın ve kamuoyu ile de paylaştığı konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Alamos Gold alanı boşaltmalıdır, yoksa işgalci konumda olacaktır!
Kirazlı Altın Madeni’nin İşletme Süresi 13.10.2019 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında ruhsat sorgulamada firmanın ruhsatının uzatılmadığı görülmektedir:
https://www.turkiye.gov.tr/migem-ruhsat-yururluk-tarihi-sorgulama?basvuru=Sonuc
Alamosgold Firmasının kendi resmi web sayfasında bugün yayınladığı açıklamada da firma ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemleri yerine getirdiğini, ancak ruhsatın yenilenmediğini belirtmekte ve ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerini durdurduğunu söylemektedir:
https://www.alamosgold.com/news-and-media/news-releases/news-releases-details/2019/Alamos-Gold-Reports-Delay-in-Mining-Concession-Renewal-for-Kirazl-Project/default.aspx
Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır.
Çanakkale Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, ilgili mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz. Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız.
Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok, Kirazlı’yı Acilen Terket!