Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2012 yılında İzmir-Balıkesir sınırındaki Kozak Yaylası’nda granit ocağı açan İdeal Stone Madencilik Şirketi, 2020 yılında kapasite artışı talebinde bulunmuş ve bakanlık ÇED olumlu kararı vermişti.
Ancak karar Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Ayvalık Tabiat Derneği tarafından yargıya taşınmış, dosyayı inceleyen İzmir 6’ıncı İdare Mahkemesi bilirkişi raporu doğrultusunda ÇED iznini iptal etmişti.
EGEDESONSÖZ'den Metehan Ud'un haberine göre; Bilirkişi raporundaki jeoloji mühendisi bilirkişinin, alan ve çevresinin benzersiz özelliklerde jeolojik ve jeomorfolojik niteliğinin bulunduğu yönündeki görüşüne dikkat çekmişti. Mahkeme heyeti, oy birliğiyle verdiği kararında alanın jeopark niteliğinde olduğunu belirterek faaliyetin yer altı sularını kirletme tehlikesine de vurgu yapmıştı. Mahkeme kararında mutlak koruma altında bulunan nesli tehlike altındaki canlı türlerin korunmasına dönük ÇED raporunda bir çalışmanın olmadığının da altını çizmişti.
Mahkemenin kararından sonra tekrar Bakanlığa başvuran şirket kapasite artışı için yeni izin talep etti. Bakanlığın ÇED sürecini yeniden başlattığı 40 hektarlık ocak sahasındaki yıllık üretim miktarının 10 bin 534 tondan 189 bin 466 tona çıkarılması planlanıyor.
Hammaddenin ise patlatma yöntemiyle çıkarılması hedefleniyor. Şirket kırma eleme tesisi kurma projesinden ise vazgeçtiğini belirtiyor.
Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda "Tarım Arazisi" alanı içerisinde yer alırken ocağın bin 500 metre güneyinde Aşağıcuma mahallesi ve bin 800 metre doğusunda ise Hacıhamzalar Mahallesi yer alıyor. Ocak sahasının etrafında tarım arazilerinin yanı sıra fıstık çamları ile kaplı ormanlar da yer alıyor.