Geçtiğimiz Temmuz ayında üretime başlayan Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Şirketi’ne ait İvrindi Altın Madeni İşletmesi’nin en çok etkilediği yerlerden biri Balıkesir’in Burhaniye ilçesi.
Yöre köylüleri ve çevreci sivil toplum kuruluşlarının kaygılarını dile getirerek maden tesisini protesto ettiği olgu hakkında gözlerin çevrildiği isimlerden biri Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler. Gökmen Ulu’nun konu hakkındaki sorularını yanıtlayan CHP’li Başkan Deveciler, ilginç açıklamalarda bulundu.
ÖZEL HABER : GÖKMEN ULU
BELEDİYE BAŞKANI : YAPILACAK NE OLABİLİR
TÜMAD Şirketi, İvrindi Altın Madeni İşletmesi için 2015’te başvuru yaptı. ÇED olumlu kararının ardından yasal süreç 2017’de tamamlandı. Maden işletmesi, 2019’un Temmuz ayının ilk haftasında üretime başladı. Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ise madenin 6 sene önce kurulduğunu iddia etti. Madene karşı çıkmak için artık çok geç olduğunu savunan Deveciler, yöre halkını geç kalmakla suçladı. Deveciler, “Aslında yöre halkının sürecin en başında, 5 - 6 yıl önce gerekeni yapması lazımdı. Zamanında müdahale edilmemiş. Bunlar tesisi kurmuş, 500 - 600 milyon Lira yatırım yapmış. 1500 kişi çalışıyor. Yani buna yapılacak ne olabilir” dedi.
Madene karşı çıkmak için “Geç kalınmış” diyen Deveciler, “O zaman siz ne yaptınız” sorusuna, “Ben o zaman görevde değildim. Burada bir şeyim yoktu başladığında. 2002- 2007 döneminde milletvekiliydim, 31 Mart 2019’da Burhaniye Belediye Başkanlığı’na seçildim” yanıtını verdi.
“HİÇ GİTMEDİM, NEDİR BİLMİYORUM”
TÜMAD Maden Şirketi, 6 bin 600 hektar alanda faaliyet göstererek 75.3 ton altın çıkaracağını beyan etti, 10 yıllık işletme ruhsatı aldı. Deveciler ise “Zaten iki sene sonra maden işletmesinin faaliyeti bitiyor” iddiasında bulundu. Maden sahasını hiç görmediğini ifade eden Burhaniye Belediye Başkanı, “Ben hiç gitmedim. Nurol Holding’in diye biliyorum, o kadar. Nedir, ne değildir bilemiyorum yani” dedi.
ÇEVRECİLER BAŞKANI YALANLADI
Deveciler, son günlerde popüler olan Kazdağları madenine direniş eylemlerine katılmak için bir gün Çanakkale’nin Kirazlı ilçesine gittiğini, araç desteği verdiğini söyledi. Burhaniye’nin ilçe sınırlarını kapsayan İvrindi Altın Madeni ile ilgili olarak ise Deveciler, “Şu anda yapılacak bir şey varsa biz Burhaniye Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu işin iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Buradaki sivil toplum örgütlerinin çalışmaları var, biz de onlara maddi manevi yardımcı oluyoruz, araç gereç temin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Burhaniye Çevre Platformu ise belediye başkanının sadece bir basın açıklamasına geldiğini, bunun dışında hiçbir destekte bulunmadığını açıkladı. Platform temsilcileri, belediye başkanının bundan sonra çevre hareketine destek vermesinden memnuniyet duyacaklarını açıkladı.