Ajans Bakırçay

10 yıldır gizleniyormuş!

GÜNDEM

Marmaris’te ticarete açılmak istenen Karacasöğüt Koyu’nda 2013 yılında Helenistik döneme ait arkeolojik kalıntılar bulunduğu ancak bunun kamuoyundan saklandığı öne sürüldü.

YENİGÜN'den Alper Temiz'in haberine göre; Muğla'nın Marmaris ilçesi Karacasöğüt Koyu'na yapılması planlanan ek marina inşaatına, Muğla Çevre Platformu, Marmaris Kent Konseyi ve Karacasöğüt Mahallesi yöre halkının tepkileri devam ediyor.

Marmaris Kent Konseyi'nin talebiyle Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) bölgede müsilaj oluşumu olup olmadığını inceledi. Müsilaj araştırması yapan SAD, bölgede Helenistik döneme ait arkeolojik kalıntılar ve sadece Akdeniz Havzasına has endemik deniz çayırları keşfetti.

Marmaris Kent Konseyi, çalışmalar sonucu hazırlanan raporu Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü ile Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ileterek alanın tescillenmesini ve koruma altına alınmasını talep etti. Başvuru üzerine harekete geçen Bodrum Sualtı Müzesi arkeolojik buluntuları resmi çalışmayla ortaya çıkarttı. Elde edilen görüntüler ve bulgular eşliğinde, tescilin yapılması ve limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, 27.01.2023 tarihinde 3423852 sayı numarası ile Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirildi. Ancak Muğla Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, raporu yok sayarak 03.02.2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED Gerekli Değildir” raporu verdi.

'ZATEN BİLİYORLARMIŞ'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün 2013 yılından bu yana bölgedeki kalıntılardan haberdar olduğunu öne süren Marmaris Kent Konseyi Sözcüsü Halima Şaman, “Bu bilginin 2013 yılından bu yana saklandığını fark ettik. Ta ki yüzey çalışmasından gelen fotoğraf ve görüntüler elde edilene dek. Bizim arkeolojik kalıntılardan o ana dek haberimiz yoktu. Bu tesadüfi keşiften sonra, alelacele ek marina çalışmasına ÇED gerekli değildir raporu verildi. Çok önemli tarihi bir eseri şirketlerin çıkarı için saklamışlar” dedi.

EŞSİZ TÜRLER YOK OLACAK

Sualtı Araştırmaları Derneği'nden yapılan açıklamada ise, "Kapasite artırımına onay verilmesi, hem tarih ve doğa değerlerinin ölüm fermanını imzalamak hem de Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'ne aykırı hareket etmektir” denildi. Ek marina projesi ile sadece Akdeniz Bölgesi'nde görülen deniz çayırlarının tamamen yok olacağını vurgulayan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Deniz çayırları yaklaşık bin canlı türüyle etkileşim içinde olan ve denize oksijen veren bitkilerdir. Yapılan bir projenin etkisi, sadece yapıldığı noktaya olmuyor. Bunun bir çarpanı var ve etki alanı çok daha geniş oluyor. Söz konusu koy kum köpek balıklarının ve Akdeniz foklarının yaşadığı Boncuk Koyu'na bitişik. Dünyada sadece bu bölgede görülen bir türün, ölüme mahkum edileceği anlaşılıyor.”

Haberin Linki: https://www.gazeteyenigun.com.tr/10-yildir-gizleniyormus

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.