Ajans Bakırçay

Bademli’nin Koruk Şurubu'na coğrafi işaret alındı

GÜNDEM

İzmir’in Dikili ilçesinde yer alan Bademli Mahallesi’nde şifalı bir içecek olarak bilinen ve üzümün olmamış halinden elde edilen Koruk Şurubu; coğrafi işaret alarak tescillendi. Koruk Şurubu, Dikili’de tescillenen ilk ürün oldu.

Dikili’nin Bademli Köyü’nde, yöre halkı tarafından antik dönemden bugüne köyün geleneksel içeceği haline geldiği belirtilen Koruk Şurubu; coğrafi işaret alarak tescillendi.

Bademli Köyü Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş’ın girişimleri, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün başvurusu ve İl Tarım Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen tescil işlemi bir etkinlikle ilan edildi.

İl Tarım Müdürü Mustafa Özel’in de katıldığı etkinlik köy meydanında gerçekleştirildi. Tanıtım etkinliğinde meydana konulan kazanlarla yöre köylüsü tarafından koruk şurubunun yapılış aşamaları tanıtıldı. Coğrafi işaretin alınmasının ardından sırada patent işlemlerinin olduğu belirtildi.

ALTI AYLIK SÜREÇTE COĞRAFİ İŞARET ALMAYI BAŞARDIK

Coğrafi işaretin ardından sıranın patent alma işlemine geldiğini belirten Bademli Köyü Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş; “Bademli’nin meşhur koruk suyunun coğrafi işaret alınarak tescillenmesinin mutluğunu yaşıyoruz. Altı aylık bir süreçti. İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz projemizi, İl Tarım Müdürlüğü de destekleyince coğrafi işaret almayı başardık. Bizde bunu köy meydanına kazanlar koyarak, koruk şurubunun yapılış aşamalarını göstererek paylaşalım istedik. Bademli’ye gelen herkesi koruk şurubu içmeye davet ediyoruz” dedi.

İl Tarım Müdürü Mustafa Özel; “Dikili’nin Bademli Köyü hep turizm ile ön plana çıkan bir köyümüz. Ancak herkesin bilmediği, tarihinde Koruk Şurubu olarak adlandırılan bir şerbetin coğrafi işaretinin alınmasını kutluyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün başvurusuyla gerçekleştirilen coğrafi işaret müracaatının sonucuna ulaştık. Bundan sonra bu bölgeye has tadı ve aromasıyla, kuşaktan kuşağa geçen üretimiyle devam edecek” dedi.

Özel ayrıca; “İzmir’imizin geneline baktığımızda 1996 yılında ilk Bergama Halısı olarak başlayan coğrafi işaret alma serüveninin 28’incisi Bademli Koruk Şurubu ile devam ediyor. 21 tane daha coğrafi işaret müracaatımız var. Bu topraklarda yüzyıllardır yetiştirilen, sadece bu bölgeye has, aromasıyla tadıyla, lezzetiyle anılan ürünler var. Bu ürünleri korumak, tanıtımını uluslararası kamuoyunda veya iç pazarda anlatmamız gerekiyor. Coğrafi işaretin amacı da bu zaten. Bundan sonrada çalışmalarımıza devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

İlçe Tarım Müdürü Göksel Aslan ise, coğrafi işaret alınması konusunda gereken her şeyin yapıldığını ve başarıya ulaşıldığını belirterek, bundan sonrada aynı hassasiyet ile çalışacaklarını belirtti.

Sanatçı Zeliha Sunal’ın da katıldığı etkinlik, konuklara koruk şurubu ikram edilmesiyle sona erdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.