İzmir Büyükşehir Belediyesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önceki gün ihalesi gerçekleştirilen Bergama Millet Bahçesi projesiyle ilgili dava açma kararı aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bergama’da yaklaşık 51 bin metrekare alanda yapılacak Millet Bahçesi projesi planı geçtiğimiz Mayıs ayında askıya çıkmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi plana askı süresinde itiraz etmişti.
Bakanlık, Büyükşehir'in yaptığı itirazı reddetmiş böylece plan kesinleşmişti. Bu kararın ardından Şehir Plancıları Odası planlarla ilgili mahkeme sürecini başlatacağını bildirmişti. Yaklaşık 90 milyon TL’ye mal olması beklenen projenin ihalesi önceki gün TOKİ tarafından yapıldı.
BÜYÜKŞEHİR KARARINI VERDİ: DAVA AÇILACAK
Bakanlığın itirazlarının tamamını reddetmesinin ardından Büyükşehir’in projeye itiraz edip etmeyeceği merak konusuydu. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hazırlanan imar planını mahkemeye taşıma kararı aldıklarını bildirdi.
ŞEHİR PLANCILARI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Şehir Plancılaı Odası İzmir Şubesi’nden planların kesinleşmesiyle ilgili yapılan açıklamada, “Depremin üzerinden bir yıl geçti ama vatandaşın yaralarını saracak bir çözüm üretilmiş değil. Bu kadar mağduriyetin olduğu bir ortamda ‘Millet Bahçesi’ için harcanacak kamu kaynağının sermayeye kaynak aktarmak dışında bir anlam içermediği açık olup bu kaynakların barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımız için kullanılması için mücadelemize devam edeceğiz. Bu nedenle söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava yoluna gideceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.
BÜYÜKŞEHİR’İN İTİRAZINDA NELER VAR?
Büyükşehir'in yaptığı itirazda özetle şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlığınızca 16.11.2015 tarihinde onaylanan İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.00 ölçekli çevre düzeni planında kentsel yerleşik alan olarak belirlenen bölgede 2 ve 3 derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde üçüncü derece yol güzergahı üzerinde olduğu görülmüştür.
1/5000 ölçekli Bergama ilave ve revizyon nazım imar planında kalan 277 ada 6 parselin rekreasyon alanında ve plan değişikliğinin güney kısmındaki kamuya terkli alanın park-otopark alanı kullanımı kararında yer aldığı tespit edilmiştir
Planlama alanın kuzeyinde yer alan 49 ada 18 parselde 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planında park alanı olarak belirtilen yaklaşık 1474.38 metrekare alanın bitişik nizam 5 kat ticaret alanı olarak güney kısmında 1/1000 ölçekli Bergama ilave revizyon nazım imar planında otopark ve park alanı olarak belirlenen yaklaşık 1698,33 metrekare alanın ise bitişik nizam 2 katlı ticaret alanı olarak belirlenmesinin yapı yoğunluğu artışına yol açmakla birlikte kamuya terkli yapılmış otopark-park alanın bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılmayacağı ve ayrıca mekânsal planlar yönetmeliğinin 26. Maddesi 2. Bendinde imar planlarında sosyal ve teknik alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında ön görülen sosyal ve teknik alt yapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz. 3. Bendinde düzenleme ortaklık payında elde edilen alanların yüzölçümleri toplamının altında düşürülmek kaydıyla plan değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarı düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilir. Ancak yol hariç düzenleme ortaklık payına tabi kullanım kamu tabi alanının hizmet edeceği etki alanında eş değer bir alan ayrılır’ denildiği bu alanlara yönelik eşdeğer yer ayrılmadığı tespit edildiği, bununla birlikte park ve otopark belirlenmiş alanın ticaret kullanımına dönüştürülmesinin terki yapan mülkiyet sahiplerini hak kaybına uğramasına neden olabileceği ve dava konusu olabileceği tespit edilmiştir.
Plan açıklama raporlarında stadyum ve rekreasyon alanının millet bahçesine dönüştürülmesi ile küçük ölçekli ve bu alanlara yakın alan park alanları atıl durumda kalacaktır. Ayrıca stadyum ve çevresinde bulunan ticari birimler yer arayışına girecektir’ şeklinde ifade edilen alanın kullanım kararları incelendiğinde, söz edilen ticari kullanımların kamuya terkli yol alanı içinde kaldığı, ruhsatlı olup olmadığının belirtilmediği, yürürlükteki imar planında ticaret kullanımı içinde yer almadıkları kamusal alanlar yerine kentsel kullanıma ayrılmış alanlar içinde yer seçiminin sağlanmasının daha uygun olacağı tespit edilmiştir.
Planlı alanlar imar yönetmeliğinde Millet Bahçesi halkı doğa ile buluşturan, rekreatif gereksinimleri karşılayan afet anında kentin toplanma alanları olarak da kullanılabilecek, yer seçimi, alan büyüklüğü fonksiyonları ve tasarımı gibi hususların bakanlıkça hazırlanarak yürürlüğe konulacak Millet Bahçeleri rehberinde belirlendiği büyük yeşil alanlar olarak tanımlandığı mahalle ölçeğinde kullanım kararı getirilen park ve otopark alanları ile kent ölçeğindeki millet bahçesi arasında ölçek ve kullanım farklılığı bulunduğu ayrıca mekânsal planlar yapım yönetmeliğinde ise spor alanı ile millet bahçesi kullanımlarının aynı lejantlar ile tariflendiği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, Millet Bahçesi fonksiyonun spor, park alanı, otopark gibi kamu kullanımına ayrılmış alanların yerine plan dengelerini bozmadan açık ve yeşil alanları artıracak şekilde kentsel kullanım kararları (konut, ticari vb) kapsamında yer seçiminin sağlanabileceği Cumhurbaşkanlığı 1 No’lu kararnamesinin ilgili hükümleri ve 3194 sayılı imar kanunun 9. Maddesi uyarınca onanan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği,
1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliğinin esasen İzmir kuzey bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planının ilke ve esasları ile plan bütünlüğüne ayrıca 3194 sayılı imar kanun ve mekânsal plan yapım yönetmeliği hükümlerine aykırı olduğu gerekçeleriyle yeniden değerlendirilmelidir."