Bergama sevdalısı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, duayen gazeteci, akademisyen – yazar Prof. Dr. Şadan Gökovalı, ölümünün birinci yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir etkinlikte anıldı.
Etkinlikte CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Üyeleri, Şadan Gökovalı’nın eşi Tülay Gökovalı ve kızı Ekin Gökovalı, yönetmen Ali Murat Günay ve çok sayıda izleyici yer aldı. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğinde Ali Murat Günay tarafından çekilen, Gökovalı’nın hayatını ve çalışmalarını anlatan belgesel ‘Ben Kitaplarımla Yaşadım’ gösterildi. Etkinliğe katılan izleyiciler, belgeseli ilgiyle izledi.
Onu Unutmak Mümkün Değil
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi konuşmasında Şadan Gökovalı’nın akademisyen kimliğine vurgu yaparak, “Engin bilgisiyle anlattıkları aslında başka bir kapı aralıyordu. Derin bilgeliğiyle etrafımızı ışıl ışıl yapan insanlardan biriydi. İyi ki kendisiyle yollarımız kesişti. Onu unutmak hiçbir şekilde mümkün değil” Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise; “Her şeyiyle dolu dolu bir insan, 82 yıllık ömründe iyilikler, güzellikler yapmış. Güzel eserler yaratmış, güzel insanlar biriktirmiş. Onu bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın çok sayıda gazeteciyi yetiştirdiğini söyleyerek, “Şadan Hoca aynı zamanda öğretmen olmanın yanı sıra çok iyi bir rehberdi, tarihi yerleri çok iyi anlatırdı. Bize bir ağabey, bir hayat koçu olarak yaklaşırdı. Bir profesörün şefkatli kolları arasında yetiştik bütün çabası bize öğretmekti” dedi.
BERGAMA'YI EN İYİ ANLATAN KİŞİ
Şadan Gökovalı ölümünün birinci yılında Bergamalılar tarafından da unutulmadı. Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; "Bergama’yla ilgili çalışmaları, makaleleleri ve kitapları vardı. “Bergama’yı en iyi anlatan kişi” seçilmişti. Bergama sevdalısıydı. 2017 yılında bizim için 'Uygarlığı Özeti Bergama' adlı kitabını hazırladı. 2019 yılında Aristonikos Heykeli'nin açılışını birlikte yaptık. BerKM'de kurduğumuz Bergama Araştırmaları Kütüphanesi'ni çok sevmişti. Kendisini ölümünün birinci yılında özlemle anıyorum" dedi.
KİMDİR?
Prof. Dr. Şadan Gökovalı 1939’da Muğla Gökova’da doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. 1959' da İzmir'de yayınlanan Ege Ekspres’te gazeteciliğe başladı. 1965’te “Yılın Gazetecisi” seçildi.
Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980'den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993'te Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı. Akademik kariyer olarak 1979’da üniversite doktoru, 1994’te doçent ve profesör unvanlarını aldı. Son yıllarında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine devam etti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye İletişim Vakfı, İzmir Turist Rehberleri Odası onursal üyesiydi.
Birçoğu turistik yerler hakkında olmak üzere 20’den fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı. 2013 yılında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arka tarafında bir açık hava tiyatrosuna adı verilmiştir.
İzmir’in Alsancak Mahallesi’nde yaşadığı evin sokağına adı verilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi sokak başına yerleştirilmek üzere büstünü yaptırmıştı, pandemi süreci geçtikten sonra törenle yerine konulması kararlaştırılmıştı.