Bergama’nın endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan ve cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen eski Sümerbank Tekstil Fabrikasının devir edilmesine yargı izin vermedi.
Bergama 1.Asliye Hukuk Mahkemesi açılan dava sonucunda 935 ada 1 parselde bulunan araziye ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi. Böylece fabrikanın devredilmesinin önüne geçilmiş oldu.
Süreç şu şekilde gelişti;
Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen pandemi yasaklarının olduğu dönemde Pamuk İpliği Sanayii Ticaret Anonim Şirketi’nin 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı için çağrı yaptı. Toplantı şirket hissedarlarına (İş Bankası, Tariş, BERKSAV, Bergama Tarım Satış Kooperatifi, Alkan Tarım, gerçek ve tüzel kişiler vs.) gönderilen ve çağrı metninde belirtilen Belediye Meclis Salonu’nda yapılması kararına da uyulmayarak 10 Nisan 2020 tarihinde Bergama Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleştirildi. Toplantıya katılmak isteyip te koronavirüs önlemleri kapsamında ve yaş sınırı nedeniyle katılamayan bazı hissedarlar; toplantının ertelenmeyip aceleye getirilmesine tepki gösterdi.
İKİ KİŞİYLE GENEL KURUL YAPILDI
Toplantıya Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun yanı sıra Bergama Kültür Sanat Vakfı’nı (BERKSAV) temsilen bir kişi katıldı. İki kişiyle gerçekleştirilen toplantıda şirkete ait tek arazinin (935 ada 1 parsel) İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil işlemleri başlatılmış olmasına rağmen Bergama Belediyesi’ne devredilmesine karar verildiği, Bergama Kültür Sanat Vakfı’nın ise devir kararına şerh koydurduğu öğrenildi. Ardından konu fabrika hissedarlarından birisi tarafından yargıya taşındı.
Bergama 1.Asliye Hukuk Mahkemesi açılan dava sonucunda ise 935 ada 1 parselde bulunan araziye ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi. Böylece fabrikanın devredilmesinin önüne geçilmiş oldu.
BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK
Konu Nisan ayında Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç tarafından gündeme getirilerek kamuoyu uyarılmıştı. Gönenç; “Millet can derdindeyken, belediyenin tüm gücünü halkımızın sağlığına harcaması gerekiyorken, yayınlanan genelgeye uymayıp, Genel Kurul Toplantısını yapmaktaki aceleciliğin nedeni nedir? Üstelik genel kurula içinde bulunulan olağan dışı durum nedeniyle birçok hissedarın katılamayacağı ortadayken... Gündeme alınan ‘imar uygulaması’ ile ilgili kasıt nedir? Kültür varlıkları koruma kurulunca başlatılan ‘Endüstriyel Kültür Mirası ve özgün yapı’ olarak tescil edilme süreci başlatılmışken diğer hissedarlardan hisselerini belediyeye devretmeleri niçin isteniyor? Belediye 171.000 m2’lik arsayı da tıpkı futbol akademi ve Kapalı Spor Salonu gibi devir etmeyi mi amaçlıyor? Buradan bir kez daha söylüyorum. Tekstil fabrikası Bergama'nın elinden gidiyor. İddia ediyorum burası Bergama'nın elinde kalmayacak. Burada imar değişikliği planı yapılacak, birilerine satılacak. Hangi müteahhittin bile alacağının belli olduğu konusunda endişelerim var. Buraları bir şekilde imara açılacak ve birilerine peşkeş çekilecek" ifadelerini kullanmıştı.
CHP VE İYİ PARTİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Ayrıca bu yaşananların ardından İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesine rağmen eski Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın SGK’ya devredilmesi gündeme getirildi. Karar Cumhur ittifakı meclis üyelerinin oybirliği ile meclisten geçirildi. Bunun üzerine Bergama CHP ve İYİ Parti İlçe Teşkilatları karar ile ilgili başkan Koştu ve Cumhur ittifakı meclis üyeleri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
AYRICA İKİ AYRI DAVA AÇILDI
Bu gelişmelerin yanı sıra önce İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Belediye Meclisinin aldığı ifraz kararı ve SGK'ya devri ile ilgili meclis kararlarının iptali için İzmir İdari mahkemesine dava açtı. Ardından CHP İlçe Teşkilatı'da aynı konuda yargıya başvurarak dava açtı.