2015 Yılında gırtlak kanserine yakalanan ve Pazartesi günü 64 yaşında İstanbul’da yaşamını yitiren usta müzisyen Taci Uslu’nun cenazesi memleketi Bergama’da ikindi namazı sonrası Yeni Cami’den kaldırılarak şehir mezarlığına defnedildi.
Defin sonrası Taci Uslu'nun dostları mezarı başında, sağlığında çok sevdiği Ludving Van Beethoven'in 9'uncu senfonisini çaldılar.
Cenaze törenine eşi Şehnaz Uslu, oğlu Ataol Uslu, kızkardeşi Ayşegül Uslu, kuzeni müzisyen Zafer Muhlis Uslu, sanatçı İlkay Akkaya, Hüsnü Arkan, Muhsin Kıratlı, yazar/şair Halim Yazıcı, Ezginin Günlüğü’nün kurucularından Emin İgüs, AST’nin eski oyuncularından Bekir Akbaş, Bergamalı müzisyenler, Çılgınlar Grubu, Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Dikili’nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Berksav Başkanı Gökhan Gönlügür ve Yönetim Kurulu, Bergama CHP ve İyi Parti Meclis Üyeleri, yakın dostları ve sevenleri katıldı.
Grup Yorum’un kurucuları arasında bulunan, doksanların başında “Adını Gelincik Koydum” adlı albümü ile müzik otoritelerince büyük beğeni kazanan, 2015 yılında ikinci albümünü yapmak üzere başladığı çalışmalar aşamasında gırtlak kanserine yakalanarak ses tellerini yitiren Bergamalı usta sanatçı Taci Uslu, ciğerlerinden tedavi görüyordu. Sevenlerini üzüntüye boğan usta sanatçı ‘Piraye’, ‘Leylim Leylim’, ‘Bu Aşk Burada Biter’, ‘Seninleyim’, ‘Ne Fayda’ ve ‘Özgürlük Şarkısı’ gibi birbirinden değerli besteleriyle de biliniyordu.
USLU'NUN ÖLÜMÜ ÜZÜNTÜ YARATTI
Taci Uslu'nun ölümü Bergama'nın yanı sıra müzik dünyasında ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden sevenleri arasında da üzüntü yarattı. Özellikle twitterda sevenleri tarafından Taci Uslu şarkılarının linkleri paylaşıldı.
Bergama Belediyesi önünde işten çıkarıldıkları gerekçesiyle bir süredir hak arama için eylem yapan 3 kadın işçi Nazlı Deniz Tan, Alev Çakır ve Gonca Çetin eylem tahtalarına; "Gel gelelim beter bize kısmetmiş, Ölüm böyle altı okka koymaz adama, Genciz namlu gibi ve çatal yürek, Barışa, bayrama hasret... Hoşçakal Taci Abi" notunu düştüler.
Taci Uslu'nun ölümü CHP İlçe Başkanlığı'nın yanı sıra Bergama Demokrasi Platformu ve Bergama Çevre Platformu gibi sivil insiyatiflerin sosyal medya hesaplarında üzüntüyle paylaşıldı.
Uslu'nun yakın arkadaşı yazar/şair Halim Yazıcı; "Taci Uslu, yağmur türküsünü, yağmur altında sırılsıklam söyleyen bir müzisyendi. Onun nefesini ve bestelerini sonsuza dek yaşatmak bizim dostları olarak sorumluluğumuz" dedi.
Orhan Aydın; "Şarkıların içinde badem ağacı, türkülerin dilinde menekşe kokusu, denizin köpüren dalgalarında aşk, sınıfın kavgasında yumruğu yüreğinde işçi, gözyaşlarında çocuk sevinci vardı. Bu topraklardan bir Taci Uslu geçti"
Efkan Şeşen; "Güzel insan, güzel müzisyen Taci Uslu aramızdan ayrıldı…Grup Yorum’un ilk yıllarında müziği birlikte paylaştığımız arkadaşımızı kaybettiğimiz için çok üzgünüz..Mütevazi kişiliği, yaşamı ve ölümsüz şarkılarıyla her zaman yaşayacaktır.. Işıklar içinde uyusun.."
İlkay Akkaya; "'Yürek kirpiklerin ucunda' Devrin daim olsun dostum."
Grup Yorum: "Müzisyen dostumuz Taci Uslu hayatını kaybetti. Hepimizin başı sağolsun..."
USLU ŞARKILAR
Bu yıl sanat yaşamında 46’ıncı yılını dolduran 64 yaşındaki Taci Uslu’nun besteleri 2019 yılında sanatçı dostları; İlkay Akkaya, Emin İgüs, Ezginin Günlüğü, Harun Tekin, Hüsnü Arkan, Serdar Keskin, Vedat Sakman, Yasemin Göksu ile Uslu’nun kız kardeşi Ayşegül Uslu ve kuzeni Muhlis Uslu tarafından seslendirilerek müzik raflarında yerini almıştı.
TACİ USLU KİMDİR?
Taci Uslu 23 Temmuz 1956'da İzmir'in Bergama ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Bergama'da tamamladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Müzik bölümüne derece ile girdi. Çok sevdiği okulundan 1980 yılı öncesi çıkan olaylar ve engellemeler sonucunda ayrılmak zorunda kaldı. Eğitimine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümünde devam etti. 1978 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümüne geçti ve eğitimini tamamladı. 1987 yılında Grup Yorum ile yolları kesişti; birlikte albümler kaydettiler, konserler verdiler. "Adını Gelincik Koydum" adlı kendi bestelerinden oluşan albümünü yapmak üzere Grup Yorum'dan ayrıldı. Müzik yaşamını uzun yıllar konserler vererek ve beste çalışmaları yaparak sürdüren Taci Uslu 2015 yılında ikinci albümünü yapmak üzere çalışmalara başladı. Albümün kaydı aşamasında hastalanan sanatçı, geçirdiği bir operasyon sonrasında ses tellerini yitirdi.
Taci Uslu'nun son röportajı;
https://www.ajansbakircay.com/kultur-sanat/zorlu-bir-yasamin-vefa-albumu-uslu-sarkilar-h117.html