11 Mayıs İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı tarih. Bugün dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Küresel Eylem Günü’ne katıldı. Yapılan eyleme Bergamalı kadınlar da destek verdi.
Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kararname yayımlayarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmuştu. Karar 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek fakat sözleşmeyi savunanlar Türkiye yetkililerinden bu kararı gözden geçirmelerini istiyor.
SÖZLEŞMENİN 10. YILI
"İstanbul Sözleşmesi" olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi 10 yıl önce bugün, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı.
İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadele etmek için özel olarak tasarlanmış en kapsamlı uluslararası sözleşmedir. Sözleşme kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi, kadınların ve kız çocukların bu türde şiddete karşı korunması, şiddet uygulayanların ceza davalarında yargılanması ve şiddetten hayatta kalan kişilere sığınak ve tıbbi yardım gibi koruma ve destek hizmetlerinin kurulması konusunda asgari standartları belirler.
Şimdiye kadar Avrupa Konseyi üyesi 34 ülke 2014’te yürürlüğe giren sözleşmeyi onayladı; 12 ülke ise imzaladı ancak henüz onaylamadı. Dün Lichtenstein Parlamentosu sözleşmenin onaylanmasını kabul etti.
Mart ayında, Türkiye hükümeti, sözleşmenin "Türkiye’nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmek" için kullanıldığını öne sürerek çekilme kararını haklı göstermeye çalıştı.
Türkiye, en kalabalık ve simgesel kentinin ismini taşıyan bu önemli sözleşmeyi imzalayan ve onaylayan ilk ülkeydi; kararından vazgeçmediği takdirde ise sözleşmeden ayrılan ilk ülke olacak.
Uluslararası Af Örgütü İstanbul Sözleşmesi için imza kampanyasına devam ediyor.