İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 100 milyon lira yatırımla kurulan ve 58 bin hanenin tüketimine eşdeğer elektrik sağlayan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde çalışan Bergamalı kadın işçiler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde farkındalık yarattı.
Çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması için Bakırçay Havzası’na hizmet eden ve açılışı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapılan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde çalışan Bergamalı kadınlar, iş yerlerinde kendi el izlerinin bulunduğu yaşam ağacı pankartı hazırladı. Hazırlanan pankart ise şirket yönetimi tarafından işyerine asıldı, şirket yöneticileri ayrıca kadınlara kırmızı karanfil dağıttı.
“ONLARIN ÖNEMİNİ DEFALARCA HATIRLATMAK İÇİN”
Yapılan işi farkındalık yaratmak için hazırladıklarını anlatan ve şirkette kimyager olarak görev yapan Nida Elif Yavuz; “Bu projeyi Enes arkadaşımla beraber geliştirdik. Burada çalışan kadınları mutlu etmek istedik. Çünkü bizim için varlıkları çok önemli. Bu pankart onların önemini her gün defalarca onlara hatırlatmak için buraya asıldı” dedi.
“YAŞAMIN HER YERİNDE KADINLARIN EL İZİ VAR”
Deprem felaketi nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı zor günleri hatırlatan tesisin Proje Mühendisi Enes Cindoruk ise; “Depremin ilk olduğu andan beri, bölgeye yardımlarımızı ulaştırdık. Fiziksel olarakta ekip halinde çalışmalara katıldık. Orada kadınların zor zamanlarda yaptıkları kahramanca işleri gördükten sonra bugünü es geçemezdik. Bugün sadece bu tesiste değil, doğanın ve yaşamın her yerinde kadınların el izi var. Biz de bu el izini yaşam ağacıyla anıtlaştırdık. Bu fabrikada çalışan kadınların yüzlerinin gülmesi bizim için çok önemliydi” dedi.
Tesis çalışanlarının yüzde 70’inin kadın olduğunu ifade eden Cindoruk, kadına şiddete yönelik çalışanlara psikolojik ve hukuki destek ve çeşitli seminerler düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
“DEĞERLİ OLDUĞUMUZUN HATIRLATILMASI BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ”
Tesiste çalışan kadın işçilerden Yeşim Bulut; “Bizim için çok gurur verici bir şey. İşimiz çok stresli ve zor bir iş ama her seferinde hatırlanmak bizi çok motive ediyor” dedi. Zarif Yaşar ise; “Deprem nedeniyle çok kötü zamanlardan geçiyoruz. Çünkü yüreğimiz deprem bölgesinde. Böyle zor günlerde hatırlanmak bizi çok mutlu etti. Yüzümüz bir nebze de olsa güldü” dedi. Sevda Çakmak ise; “Kadın olduğumuzun, değerli olduğumuzun hatırlatılması bizi çok mutlu etti. İşimiz zor olsa da böyle şeyler bizi mutlu ediyor” dedi. Nuray Zümrüt; “Böyle bir şey düşünülmesi bizim gibi çalışan emekçi kadınlar için çok önemli” dedi.
“BERGAMA’NIN ELEKTRİĞİNİ KARŞILIYORUZ”
Biotrend Enerji Bergama Katı Atık Entegre Tesis Müdürü Kerem Arslan ise; “Biotrend Enerjinin Türkiye çapında 18 tesisi bulunmakta. Sadece Bergama tesisinde 180 kişiyi istihdam ediyoruz. Tesisimizde İzmir’in çöpünü bertaraf ederek enerjiye çevirirken evsel atıkların içerisindeki geri dönüştürülebilinir atıkların tamamını ayırarak çevreye ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bunların yanı sıra organik atıkları işleyip 45 bini aşkın hanenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyoruz” dedi.
“KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEYİN GÜZELLEŞTİĞİNİ VURGULADIK”
Arslan; “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Biotrend Enerji Tesis kurulumu ve işletilmesi esnasında Bergama merkez ve civar köylerdeki istihdama önem verdik. Kadın istihdamı konusunda genel sekter yardımcımız Şükran Nurlu ve yönetim kurulu başkanımız İlhan Doğan’ın hassasiyeti doğrultusunda kadromuzun yüzde 70’i kadınlardan oluşmakta. Özellikle kadın çalışanlarımız her işte olduğu gibi atığı değere dönüştürmede oldukça gayretli ve başarılı. Kadının elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini vurgulamak adına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu anıtı yaptık ve kadınlarımıza teşekkür etmek için tek karanfil dağıttık” sözlerine yer verdi.
DOĞA DOSTU YATIRIM
100 milyon lira yatırımla kurulan, günde 100 ton gübre üretecek tesis, 58 bin haneye de elektrik sağlayor. Burada kullanılan mekanik ve biyolojik teknolojilerin sonucunda tesise giren evsel atıklardan geri dönüşebilir malzemeler elde ediliyor. Yaklaşık 33 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek iklim kriziyle de mücadele ediliyor.