Ajans Bakırçay

Dikili, Bergama, Ayvalık içme suyu tehdit altında!

GÜNDEM

Vahim iddia! Ağır metaller içme suyu barajına karıştı. Ağır metallerin karıştığı derenin Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Madra Barajı'na aktığını ifade edildi.

Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt köyü yakınında faaliyet gösteren bir madencilik şirketine ait demir maden ocağının atıklarının toplandığı havuzda çökme yaşanarak, ağır metallerin bulunduğu atıklar içme suyunun sağlandığı Madra Barajı'nı besleyen dereye karıştı.

Ayvalık ilçesi ve çevresinde sulama amaçlı kullanılan Madra Barajı'na sadece 2,75 kilometre mesafedeki Karaayıt köyünde faaliyet yürüten demir madeninde, tüm uyarıları ve tepkilere karşın korkulan oldu. Madenin atık havuzu yoğun yağışla beraber dereye aktı. Atıkların içindeki ağır metaller ve biriken tüm kirlilik Madra Sulama Barajı'na karıştı. Ayvalık Belediyesi’nin ve çevrede yaşayan köylülerin, verdiği zarar nedeniyle kapatılması için yıllardır mücadele ettiği Bilfer Madencilik, köyün kalan son merasına da göz dikmiş, burayı da atık sahasına eklemek için başvuruda bulunmuştu.

Madenin atık havuzunun yanında bulunan dereye, çökmeden dolayı ağır metallerin karıştığı ve derenin Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Madra Barajı'na aktığını ifade edildi.

“VATANDAŞLAR TEHLİKE İÇİNDE”

CHP'li Aytekin, dereye ağır metallerin karışması sebebiyle 4 yerleşim merkezinin tehlike içinde olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; "Demir madeni işleten şirket 5 yıl önce köyün meralarını alarak yerleşim yerine 50 metre mesafede bir atık havuzu kurmuşlar. Normalde madenlerin atık havuzlarını yerleşim yerine 1500 metre mesafede kurması gerekir. Ancak köylüler buna itiraz etse de şirket bunu kurmayı başarmış. Şimdi köyün 50 metre mesafesinde ve dibinden dere geçen bölgede dağ yığınları gibi ağır metallerin bulunduğu atıklar var. Sağanak yağmur sebebiyle atık su havuzunda çökme yaşanmış"

“DİKİLİ, BERGAMA, AYVALIK, ALTINOVA…”

"Çökmeden dolayı havuzun yanındaki dereye bu atıklar karışmış. Şimdi ağır metallerin bulunduğu tüm atıklar derenin içinde. Bu dere, Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova ilçelerinin su ihtiyacının karşılayan Madra Barajı'na akıyor. Böylece ağır metallerde dere sayesinde baraja karışmış oluyor. Bu demek oluyor ki 4 yerleşim yerinin içme suyunu karılaşan baraja ağır metaller karıştı. Dört yerleşim yerimizdeki vatandaşlar şu anda tehlike içinde. Yetkililere sesleniyoruz. Burada bir cinayet işleniyor. Cinayeti bu ülkeyi yöneten yerli ve millilerin gelip yerinde görmesi istiyoruz" dedi.

"BÖLGEDE SU HAVZALARI VAR"

Ağır metallerin biriktiği depolama alanında duvarların yıkıldığını, istiap hattının çoktan aşıldığını ve bu zehirli suların dereye karıştığını ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Genişletmek istedikleri depolama alanlarına itirazlarımız oldu. Bu anlamda köylümüzle beraber gelip gerekli tepkileri koyduk. Bizim amacımız da, şuan yaşanan durumların önüne geçebilmekti. Özellikle, bu ağır metallerin biriktirildiği duvar yıkılmış vaziyette. Ve bu duvarın yıkılması sonrasında hemen dibindeki dereye ağır metaller suya karıştı. Bu su Ayvalık’ın Madra Barajı dediğimiz özellikle sulama amaçlı olarak kullanılıyor. Bu ağır metalleri taşıyan sular Madra Barajı’na kadar gitmektedir. Burası su havzalarının bulunduğu bir bölge" diye konuştu.

DOĞA KATLEDİLİYOR

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun da, söz konusu firmayı defalarca çevreye zarar vermemesi adına uyarmalarına rağmen, firmanın vahşi depolama sisteminde ısrarcı olduğunu vurguladı. Pasa yığınları ve demir cevherinin atıkları olduğu gibi Dedetepe’nin altındaki aynı isimle anılan dereye aktığını, su havzalarını ve dolayısıyla Madra Barajı’nı tehdit ettiğini belirten Coşkun, “Zehirlemektedir. Firma yetkilileri, ‘Tedbir alıyoruz’ demelerine rağmen şu anda bu pasa yığınlarının altında çalışan iş makinesindeki operatörün bile canını hiçe saymaktadır. Oysa her an o yığının üst kısımlarında olabilecek bir çöküntü, bu iş makinesinin üzerine dökülebilecek ve tonlarca ağırlığındaki bu atıklar arasında kalması halinde belki de iş makinesindeki operatör hayatını bile kaybedebilecektir. Yani demir zenginleştirme tesisi yetkilileri kendi elemanına bile sahi çıkmamaktadır. Kendi elemanının hayatını hiçe sayan bir firma, yöre halkının hayatını ve bölgedeki canlıların hayatını hiç düşünmez. Bu firma burada doğayı katletmektedir” dedi.

YÖRE HALKINA TEHDİT

Karaayıt Mahallesi Muhtarı Bayram Kaçar ise demir zenginleştirme tesisinin yaşadıkları köye de çok büyük zararları olduğunu kaydederek, “İş makinelerinin sesi, ortaya çıkan yoğun toz ve duman gibi birçok yönde yöre halkı olarak büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tabi bu zararlar sadece bizim köyümüzle de sınırlı değil. Çevremizdeki Altınova Mahallesi, Ayvalık ile İzmir’in Bergama ilçesine, Dikili Ovası’na kadar uzanıyor. Buradan bu bölgeye tam anlamıyla zehri saçılıyor. Yetkili makamlardan bu konuda yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.