Dikili’de faaliyet gösteren Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği tarafından basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, İzmir depremi değerlendirildi, 1939 Dikili depreminin tekrar yaşanması halinde neler olabileceği anlatıldı, yerel yönetime talepler dile getirildi ve imza kampanyası başlatıldı.
Dikili Atatürk Meydanı’nda Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ajlan Alpay ile dernek üyesi Harika Özmen tarafından yapılan basın açıklamasına, Dikili Atatürkçü Düşünce Derneği ile vatandaşlar destek verdi. Yapılan açıklamada; “Havaların soğumaya başladığı günlerde evleri yıkılan, hasarlı olan ve korkudan giremeyenler kurulan çadırlarda barınmaya çalışıyorlar. Destek ve yardımlar ne kadar iyi olsa dahi normal yaşamlarına ve kayıplarına geri dönüş olmayacak. Enkazdan bir fotoğraf bile kurtaramayan aileler oldu” denildi.
Fotoğraflar: Yakup Şahin - Ensar yazar
AFET ÇALIŞMALARINA KATILDINIZ MI?
Basın açıklamasında Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ajlan Alpay “Afet çalışmalarına katıldınız mı?” sorusuna ayrıca cevap verdi. Soruların maksatlı olduğunu dile getiren Alpay; “Dikili’nin muhteşem yollarını, kaldırımlarını görüyoruz. Her dükkân önü farklı yükseklikte ve farklı malzemeden, bozuk zeminler. Düşme ve yaralanma sıklıkla yaşanmakta. Annemiz 7 ay önce geçen araçtan sakınırken bozuk kaldırıma takılıp düştü, kalça kırığına neden oldu. 15 gün önce ise yine yolda paket taşlara takılıp düştü tekrar bacak kemiğinde kırık sebepli ameliyat oldu. 3 ay yatmak zorunda ve ailesi olarak öncelikli görevimiz annemizle ilgilenmektir. Ayrıca İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu bireyi olarak afet bölgesinde binaların risk değerlendirmesi ve hasar tespit çalışmasına katılım sağlanmıştır. AFAD kurumu kapsamındaki faaliyet ve eğitimlere her şartta derneğimiz adına katılım sağlanmaktadır" dedi.
KURTARMA OPERASYONLARI BAŞARIYLA YÖNETİLDİ
Basın açıklamasında ayrıca; “Genel olarak Afet yönetimi bakımından AFAD İzmir kurumu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi operasyonu başarı ile yönetmiştir. Kurtarma çalışmaları bakımından 1999 Marmara depremine göre gelişmeler gözlemlendi. Kurtarma çalışmalara katılan resmi kurum ekipleri, STK gönüllü ekipleri ve sivil halk katılımı ortak çalışmasında fark edilmeyen bazı sorunlar da oldu. İzmir halkının yakın ilgisi ve desteği yanında ve ülke kapsamında gelen yardımlar önemli destek sağladı. Ülkemizde birlik beraberliği gösteren önemli bir ortam oluştu”
DİKİLİ DEPREMİ TEKRAR YAŞANIRSA!
“Dikili merkezli 22 Eylül 1939 yılında 3.500 nüfuslu ilçemizde yaşanmış 6,5 büyüklüğünde depremde 1.000 kadar yığma bina yıkılırken 60 can kaybı olduğu bilinmekte. Üzerinden 81 yıl geçtiği halde depremin her an tekrar yaşaması mümkün. Eski alt yapı üzerinde yüksek katlı plansız şehir haline gelen ilçemizde hasar ve kayıplar yüksek olacaktır. İlçemiz Dikili güzel bir yer ancak İzmir’e uzaklığı, ulaşım sorunları, acil sağlık hizmetleri, itfaiye gibi temel hizmetlerde Bergama ve İzmir merkeze bağımlı olması can kayıplarına neden olabiliyor. Aynı sebepten İzmir veya İstanbul merkezli büyük depremde ilçemizde hasarlar olacak. Yangın gibi ikincil olaylar yaşanacak. Büyük şehir yoğun nüfusuna müdahale etmeye çalışacak olan ekipler çevre ilçe ve köylerin taleplerine yanıt veremeyecek. Ancak günler hatta haftalar sonra müdahale edebilecekler”
DONANIMLI VE EĞİTİMLİ YAPILANMA YOK
“Altın saatler sürecinde yine yerelde halk imkânları kadar kurtarma çalışmalarına başlayacak. Can ve mal kayıplarını engellemekte yetersiz kalacaklar. Kurtarılanlara yeterli ilk yardım, insani yardım ve barınma ihtiyaçları karşılanamayacak. Ayvalık’ta faaliyet halinde donanımlı ve eğitimli ekibiyle Ayvalık Arama Kurtarma Derneği İzmir Depreminde kurtarma çalışmalına katıldılar. Onlarca kişi kurtardıklarını ifade etmekteler. İlçemizin her ihtiyacını karşılayan İzmir Büyükşehir yönetiminin yanında Dikili Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi veya temsilen Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği olarak çalışmalarda yer almak yakışan davranış olacaktı. Halen Kuzey Ege bölgesinde yer alan Dikili, Bergama, Kınık, Foça ve Aliağa dâhil 300.000 nüfus yaşamakta. İlçe itfaiye ekipleri haricinde donanımlı ve eğitimli hiçbir yapılanma yoktur”
“Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2020 Afetlere Hazırlık, 2021 Afet Eğitim Yılı ilan edildi. AFAD başkanlığında ilgili kurumlar ile planlanan çalışmalar ve eğitimler sürdürülmekte. Bu kapsamda yerel yönetimlere kanunlar kapsamında görev ve sorumluluklar inisiyatifli olarak yerel yönetime bırakılmış durumdadır. Sabit nüfusu 45.000 olan ilçemizde 2 adet ambulans acil sağlık hizmetlerinde yetersiz kaldığı sıklıkla görülmekte. Yoğun çalışan personelin yorgunluk sebepli yolda kaza yapma ihtimali de mevcut. İtfaiye ekibi büyükşehir personeli olup büyük şehir yangını veya orman yangınında yetersiz kalacaklardır. Kozak yaylasında çıkabilecek orman yangını için de durum aynıdır. Sadece gündüz uçabilen yangın uçak ve helikopterleri yangına müdahalede yetersiz kalacak hasarın artmasına neden olacaktır. Yerel yönetim olarak her türlü olaya yönelik planlama ve hazırlığın yapılması, gerekli personelin ve gerekli donanımın temin edilmesini, AFAD gibi kurumlarla işbirliğinin geliştirilmesini talep ediyoruz” sözlerine yer verildi.
KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
“Konu hakkında sorumlu, görevli kişi ve kurumların acilen üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep ediyoruz. Kişilerin ve kurumların rencide edilmesi mesnetsiz suçlanması amaçlarımız arasında değildir. Dikili, Bergama ve çevremizde gönüllü olarak eğitimli, sorumluluk alan tek kişi olmak istemiyoruz. Her bireyin eğitimleri almasını gerektiğinde müdahale edebilecek durumda olmasını istiyoruz. Her şeyi devletten, belli kurumlardan, personelden beklemek hatalı tutum olduğu kanısındayız. Derneğimiz imkânları kapsamında, proje veya operasyon ortağı olarak ihtiyaçlarımızın karşılanması şartıyla destek olmayı öneriyoruz. Halkın, STK ve kurumların desteği, katılımı oldukça konunun takipçisi olunacaktır”
YEREL YÖNETİMDEN TALEPLER
Basın açıklamasında ayrıca yerel yönetimden taleplerde maddeler halinde sıralandı;
*Dikili Belediyesi Acil Durum Merkezi ve Arama Kurtarma Ekibi oluşturulmalı.
*Gerekli personel eğitimleri, araç, giyim, malzeme ve donanımlar sağlanmalı.
*İlçe kapsamında afet ve acil durum planı senaryoları hazırlanmalı.
*Afet acil toplanma alanları ve barınma alanları düzenlenmeli.
*İlçemizde yapı stoğu tespit edilmeli, hasarlı ve riskli binalar, alanlar belirlenmeli.
*Şehir merkezi acil durum yolları ve sokak yangın su vanaları (hidrant) hazırlanmalı.
*İlçemizde görev yapan itfaiye ve 112 araçları ile personelleri sürekli olarak arttırılması sağlanmalı.
AFAD kurumu işbirliğinde öğrencilere, halka, kurum çalışanları Afet ve Acil Durum Eğitimleri verilmeli.
*Kuzey Ege Arama Kurtarma Derneği yönetimi kurulacak yapıda görev almalı.
*KEAK Dernek gönüllüleri ve belediye kurtarma ekipleri ile ortak eğitim, operasyon imkânları sağlanmalı.