Ajans Bakırçay

Dikili'de "Yetti Gari-Geçinemiyoruz" mitingi!

GÜNDEM

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, iktidarın uyguladığı ekonomik ve siyasal politikalara karşı miting düzenlendi.

Dikili'de enflasyona, hayat pahalılığına, düşük ücretlerle, kadın ve çocuk cinayetlerine karşı "Yetti Gari Geçinemiyoruz" mitingi düzenlendi.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen mitinge DİSK/Genel İş, Eğitim Sen, DİSK/Emekli Sen, Tüm Emekliler Sendikası, Dikili Kadın Platformu, Dikili Çevre Platformu (DİKÇEP), Alevi Kültür Derneği, Dikili Halk Meclisi, CHP, DEM, EMEP, Sol Parti ve TİP katıldı.

Bülent Ecevit Meydanı'ndan başlayan yürüyüşte, işçilerin, asgari ücretlilerin, emeklilerin, kadınların, çocukların, üretici köylülerin ve esnafların temsili tabutları taşındı. Atatürk Meydanında ise bağımsızlık, demokrasi, emek, barış ve özgürlük mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşu yapıldı. Türkan Özçelik 'Bıçak kemikte' şiirini okudu. Daha sonra Hüseyin Öge'nin sunumuyla yapılan basın açıklaması ise Dikili Emek ve Demokrasi Platformu adına İbrahim Aslan ve Leyla Yıldız tarafından okundu.

Soma'dan Bağımsız Maden İş adına Volkan Avaz Maden işçilerinin yaşadığıklarını anlattı. Fernas Maden işçilerinin direnişleri sonucu kazandığını belirtti. Agrobay'dan işten çıkarılan Tarım-Sen üyeleri Naime Tekkahraman ve Mehmet Aksoy direnişin ve örgütlülüğün önemini belirten konuşmalar yaptılar. Dikili Zeytin Üreticileri Kooperatifi Başkanı Öngay İkiz üreticilerin yaşadıkları sorunları sıraladı. Zeytin üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. Mazottan, gübreden, ilaçlardan ÖTV, KDV'nin kaldırılmasını, zeytin taban fiyatlarının yükseltilmesini istedi.

Platform adına yapılan açıklamada, ülkenin farklı şehirlerinde, kasabalarında, tarım ve orman alanlarında; işçilerin, emekçilerin, üretici köylülerin, emeklilerin, doğa ve çevre savunucularının, kadınların, gençlerin, "Geçinemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Havama, suyuma, toprağıma dokunma. Tacize, tecavüze, kadın ve çocuk cinayetlerine hayır" diyerek mücadele sürdürdüğüne dikkat çekildi.

"ASGARİ ÜCRET YOKLUK SINIRININ ALTINDA KALDI, ARA ZAM YAPILMADI"

"Patronlar kâr rekorları kırarken, kârlarını ortalama yüzde 400-500 artırırken işçiler ve emekçiler sefalet içinde yaşamaya çalışıyor. Bir de utanmadan, sıkılmadan vergi vermiyorlar" denilen açıklamada, Türkiye'nin en zengin 100 kişisinden yüzde 50'den fazlasının ya vergi vermediği veya vergilerinin silindiği ya da kazançlarını gizledikleri belirtildi. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 65 bin TL'yi geçmişken asgari ücretin 17 bin, en düşük emekli aylığının ise 12 bin 500 lira olduğu dile getirilerek, "Sermayeye, kur korumalı mevduata, faizlere, vergi indirimleriyle patronlara trilyonlar aktarılırken işçilere, emekçilere, emeklilere, üretici köylülere, esnaflara gelince 'kaynak yok' deniliyor. Asgari ücret yoksulluk sınırının çok altında kalmasına rağmen Temmuz ayında ara zam yapmadılar. Temel tüketim mallarına, benzine, mazota, likit gaza gün be gün, elektriğe ve doğal gaza (yüzde 38), telefon ve internet hizmetlerine yüzde 300'ü aşan zamların yapılmasına devam edildi" denildi.

OVP (Orta Vadeli Program) kapsamında; "Emeklilik Yasası yeniden düzenlenecek" denilerek emeklilik yaşının 70'e çıkarılmasının, emekli aylıklarının düşürülmesinin, çalışan emeklilerden Genel Sigorta Primi kesilmesinin, kıdem tazminatına el konulmasının ve esnek çalışmanın getirilmesinin istendiği dile getirilerek, "Yine bu program kapsamında 'Gerçek enflasyon yerine, ön görülen enflasyon' üzerinden işçilere, memurlara ve emekli aylıklarına zam yapılacağı haberleri basına yansıyor" sözlerine yer verildi.

"ÇİFTÇİ TARLASINI EKEMEZ HALE GELDİ"

Çiftçinin tarlasını ekemez hale geldiğinin dile getirildiği açıklamada, "Üretici küçük ve orta köylülüğü, hayvancılığı bitirmek için OVP (Orta Vadeli Program) kapsamında binlerce dönümlük arazilerde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulmaya başlandı. Bunun bir benzeri de hemen Dikili'nin yanı başında Dikili-Bergama karayolu kenarında kuruluyor. Buda yetmezmiş gibi iki yıl üst üste tarlasını ekmeyen köylülerin ellerindeki toprağın alınacağı haberleri basına yansıdı. Üreticilerin yasal hakları olan her yıl verilmesi gereken GSMH (Gayrisafi Milli Hasıla) yüzde 1'lik payları verilmiyor. Tarımsal girdilerdeki (Mazot, gübre, ilaç vb.) ÖTV ve KDV kaldırılmıyor. Sermayeye, yandaşa gelince kaynak çok. Çiftçiye gelince kaynak yok" denildi. Mitingte savaş politikaları ile kadın ve çocuklara yönelik şiddete karşı iktidarın tutumu da eleştirildildi.

"ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ PEKİŞTİRMELİYİZ"

Açıklama, "Ezilenler, sömürülenler artık mızrağın çuvala sığmadığını görmeye başladı. Siyasal iktidarın takkesi düştü, keli göründü. Çünkü bıçak kemiğe dayandı. 'Yetti Gari' diyoruz. İnsanca barış içinde kardeşçe birarada yaşamak istiyoruz. Bunun için bir araya gelmeliyiz. Korkularımızı yenmeliyiz. Ayağa kalkmalıyız. Örgütlü bir güç asla yenilmez ilkesi gereği örgütlülüğümüzü pekiştirmeliyiz" sözleri ile sona erdi.

Yorumlar (1)

Nimet Erdoğan 3 Ay Önce

Teşekkürler bakırçay Dikili emek ve demokrasi platformunun eylemlerine geniş bir şekilde yer veriyorsunuz. Emeğinize sağlık.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.