Dikili Limanı'nda önceki gün yaşanan ve Emine Cirit (74) ile Besime Çem (76) adlı vatandaşların ölümüyle sonuçlanan tır kazası, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla, Dikili limanı girişinde buluşan Dikili halkı tarafından protesto edildi.
21 Ocak tarihinde, kazanın meydana geldi noktada toplanan vatandaşlar ''Dikili merkezinde liman istemiyoruz'' diye haykırdı. Limanın kent merkezinde olması nedeniyle bugüne dek irili ufaklı pek çok kaza yaşandığını ifade eden vatandaşlar, ilk defa ölümle sonuçlanan bir olay yaşandığını belirterek, liman nedeniyle kent içinde artan yoğun tır trafiğine tepki gösterdi.
Limanın kentin farklı bir noktasına taşınması gerektiğine dikkat çekilen basın açıklamasında liman çevresinde güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Dikili Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını yapan Hüseyin Öge, limanın Dikili'den kaldırılması için Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ile ve Dikili Kaymakamlığı ile görüşeceklerini ve konuyla ilgili süreçten Dikili'de yaşayan vatandaşları haberdar edeceklerini ifade etti.
Dikili Limanı'na ağır vasıta araçlarının giriş ve çıkış yaptıkları yol üzerinde 19 Ocak Cuma günü 17.00 sularında gerçekleşen kazada 35 AH 1013 plakalı TIR, yaya olarak ilerleyen Emine Cirit (74) ve Besime Çem'e (76) çarptı. Cirit ve Çem, hayatlarını kaybederken tır şoförü tutuklandı.
Dikili Konuşuyor sosyal medya platformunda paylaşılan kaza anı görüntülerinde limandan çıkış yapan tırın durduğu sırada önünden geçen iki vatandaşı görmeyerek hareket ettiği görülüyor.
Dikili Limanı'nın kent merkezinde yer alması nedeniyle ağır vasıta araçlarının limana giriş çıkışlarının kent trafiğinde yarattığı sorunlar yaşanan talihsiz kazayla yeniden gündeme geldi. Protesto ve anma eylemine katılan Dikili halkı, ağır vasıta araçların belli bir saatten sonra kent içine girişlerinin yasaklanması gerektiğine dikkat çekti.
Dikili Limanı işletmecisi Kolin, 'Beşli Çete' olarak anılan şirketlerden biri
Dikili Limanı'nın işletmeciliği, kamuoyunda 'Beşli Çete' olarak adlandırılan şirketlerden biri olan Kolin Grubu'na ait.
Özelleştirme İdaresi tarafından 2003 yılında Dikili Liman ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’ye devredilen Dikili Limanı, Dikili Liman ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “ Dikili Limanı İmar Planına ilave dolgu alanı (liman ve anroşman) nedeniyle tartışma konusu da olmuştu. Yapılacak 700 m2 alan için hazırlanan 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı 2022'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ''ÇED gerekli değildir'' kararıyla onaylanmış ve liman 141,5 metrekarelik ilave rampa alanları ve 568,5 metrekarelik dolgu alanı ilavesiyle bugünkü halini almıştı. Limanda barınma, yükleme-boşaltma, terminal hizmetleri, kılavuzluk, römorkaj, palamar, gemilere su verme, atık alma, yolcu salonu işletmeciliği, liman sahası dışında kapalı alan depolama gibi hizmetler veriliyor.