Ajans Bakırçay

Gökmen Ulu, Uluslararası Akdeniz Sinema Buluşması'nda "Yerel Devrim"i anlattı

GÜNDEM

Dikili Belediye Başkanlığı sırasında toplumcu belediyecilik uygulamaları yapan Osman Özgüven ve yoldaşlarının serüveni anlatıldığı gösterim İzmir Mimarlık Merkezi’nde gösterildi.

3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinema Buluşması (MED CINE İZMİR) başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Institut français, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen festivalin açılışı Gökmen Ulu’nun “Komünist Osman” Belgeseli ile yapıldı. 

Siyasi yaşamını SODEP, SHP, CHP ekseninde sürdüren, 1984 - 1994 ile 2004 – 2014 yılları arasındaki Dikili Belediye Başkanlığı sırasında toplumcu belediyecilik uygulamaları yapan Osman Özgüven ve yoldaşlarının serüveni anlatıldığı gösterim İzmir Mimarlık Merkezi’nde gösterildi.

"12 EYLÜL FAŞİZMİNE KARŞI YAKILAN İLK MEŞALE"

Belgesel film gösterimi ile ilgili konuşan, belgeselin yönetmeni gazeteci-yazar Gökmen Ulu; “Ben burada size ekip arkadaşlarımla birlikte Osman Özgüven ve yoldaşlarının hikayesini anlatıyorum. Bu hikaye 12 Eylül faşizmine karşı küçücük bir kasabada yakılan ilk aydınlanma meşalesi ile başlıyor. Türkiye’deki demokrasi yanlısı insanların üzerlerindeki ölü toprağının atıldığı ilk kez örgütlenme zemini bulunduğu yıllarda başlıyor” 

“12 Eylül 1984’te yani darbeden 4 yıl sonra yerel seçime gidiliyor. Osman Özgüven SODEP’ten kazanıyor ve ardından SHP ile CHP ekseninde siyasi yaşamını sürdürüyor. 12 Eylül sonrası bir şey yapmalı diyor. Darbecilerin yasaklar üstüne yasaklar koyduğu dönemde sistemde bir gedik buluyor. Gösteri yasak, örgütlenme yasak, toplantı yasak, her şey yasak. O zaman iletişim aygıtları zayıf, cep telefonu yok, internet yok, iktidarın yönettiği tek kanal TRT var. Peki, nasıl bir araya geleceğiz? İşte o gediği şenliklerde buluyor. Şenliklerin arasına paneller, forumlar yerleştiriyor. Bugün örneklerini çokça gördüğümüz kültür sanat festivallerinin yaratıcısı oluyor. O Dikili Emek, Demokrasi ve Barış Şenliklerine Türkiye’nin dört bir yanından demokrasi yanlıları, aydınlar akın akın geliyor. Şunu anlıyoruz biz kent sadece kanal yapmak, yol yapmak değilmiş. Çok daha fazlasıymış. İşte bunu ve daha fazlasını anlatıyoruz. Zamanın ruhunu da göz önünde bulundurursak izledikleriniz hep ilktir” dedi.

Belgesel gösterimi öncesinde ise ana teması “Kent ve Sanat” olan panel gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü yazar-yönetmen Vecdi Sayar’ın yaptığı panele Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, Şehir Plancısı ve Sanatçı Ceylan Etkin Işık, Yazar, Çizer, Yönetmen ve Mimar Behiç Ak ile Gazeteci, Yazar ve Yönetmen Gökmen Ulu konuşmacı olarak katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.