İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğindeki törene Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yanı sıra, çok sayıda ülkeden üst düzey katılım gerçekleşti.
88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'ndaki törenle açıldı. 15 Eylül'e kadar sürecek fuarın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang, Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng, Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Vanaja K. Thekkat, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Gelişmek için demokrasi ve hukuk
Törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk dönemlerinde yerli ürünlerin sergilendiği İzmir Fuarı'nın daha sonra dünyaya açıldığının altını çizerek, bu günlere gelinmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Konuşmasında Cumhuriyet'in kuruluş sürecinde ülkenin ekonomik olarak içinde bulunduğu duruma değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Atalarımız bu ülkeyi kalkındırmak için canla başla çalıştı. 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Kırıkkale'de savunma sanayinin kurulması kararı alındı ve kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti kaçırılan Sanayi Devrimi'ni yakalamak için 1925 yılında Kayseri’de uçak fabrikasının temelini attı. 1934 yılında Kayseri’de üretilen uçak Ankara’ya indi. Eskişehir Uçak Fabrikası kapanıncaya kadar 100’ün üzerinde uçak üretildi ve ihraç edildi. Denizaltı yapıldı. Türkiye’yi bir yerlere ulaştırmak için Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aş mak zorundayız. Bunun için de önce demokrasi ve hukukun üstünlüğü gerekiyor. Sanayide, kültürde, sanatta, bilimde üreterek, üniversitelerin bilgi üretmesi için her türü çabayı göstermek zorundayız. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmek gerekiyor. Aç ve açıkta kimsenin kalmadığı, kişi başı gelirin yüksek olduğu bir ülke. Bir de en önemlisi bu devrimleri sürdürülebilir kılmak. Dünya sürekli gelişiyor; bilim ve teknolojide gelişmeler var. Türkiye bu gelişmeleri yakalamak ve dünya kültürüne katkıda bulunmak zorundadır. Yapabilir miyiz? Elbette yaparız. İzmir Türkiye’nin en çağdaş kentlerinden birisi. Anadolu dünya tarihini kadim coğrafyasını oluşturur. Bu kadim coğrafyada farklı görüşlere saygı duyarak güzel bir Türkiye’yi birlikte inşa etmek zorundayız”
88 yıldır hep buradayız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihi önemine vurgu yaptı. Fikri temelleri 1923’teki İktisat Kongresi’nde atılan, 1927’de ise 9 Eylül Sergisi olarak dünyanın farklı yerlerinden gelen konukları ağırlayan Fuar'ın, Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı Kültürpark’ta yaşam bulduğunu dile getiren Soyer, "Bizler, bu ülkenin insanları, Türkiye’nin neresinde olursak olalım 88 yıldır aslında hep buradayız. İzmir’deyiz. Fuardayız" diye konuştu.
Başkan Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın Türk insanını yeniliklerle tanıştıran ve belli dönemlerde dünya siyaseti açısından önem taşıyan bir buluşma noktası olduğunu belirterek, "Dünya ise bizi, Türkiye’yi, 88 yıldır bu pencereden görüyor. Kültürpark’ın şu yaşlı ağaçları, manolyaları, palmiyeleri ve sade görünümlü patikaları, sadece İzmirlilerin değil, bütün bir ülkenin anılarını saklıyor. Onu, dünyayla buluşturuyor" dedi.
İzmir özgürlükler şehridir
Türkiye’nin Enternasyonal Fuarı’nın İzmir’de vücut bulmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Tunç Soyer sözlerine şöyle devam etti: "İzmir, bu fuarın kurulmasından çok daha önce, Asya ve Anadolu’nun dünyaya bağlandığı görkemli bir metropol olarak ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Ön Asya’nın başkenti olarak tanımlanan bir liman kentidir. Batı’nın Doğu’ya temas ettiği ilk nokta, Doğu’nun Batı’yı gördüğü ilk pencere. Bu şehir, Asya ve Akdeniz arasında bir kalp gibi atarak, farklı kültürleri ve insanları birbirine bağlayan bir ticaret merkezi, bir dünya limanıdır. İşte bu sebeple geçmişi yüz yıla yaklaşan İzmir Enternasyonal Fuarı; bireysel ve toplumsal hatıraların biriktiği, kültür ve sanatın üretildiği, siyasi ve ekonomik ilişkileri n geliştiği, İzmir’le beraber ülkemizin evrensel değerlerle buluştuğu bir bellek oldu. İzmir bir özgürlükler şehridir. Bir yanıyla Amazon kadını, haksızlıklara başkaldıran efedir, diğer yanıyla her türlü düşüncenin birbirini incitmeden yaşayabildiği bir halk meclisi. Bu yüzden Anadolu’nun en büyük direnişlerinden biri, Kurtuluş Savaşı, buradan başlamıştır. Aynı nedenle, demokrasi kültürü dünyaya buradan yayılmış, bir tanesi birkaç yüz metre ötemizde olmak üzere, yeryüzünün en eski parlamento binaları burada inşa edilmiştir. Tarihin akışı içerisinde; hemen her şey değişti belki ama İzmir’in ruhu, Fuar’ın herkesi birleştiren, bir araya getiren gücü hiç değişmedi. Hatta artarak devam etti. Bugün, bu çok özel akşam, İzmir’in ve Fuar’ın bu birleştirici gücünü bir kere daha mühürlüyor"
İki başkan her alanda öncü olacağız
İstanbul'un onur konuğu olduğu fuarın açılış töreninde katılan Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin imkansızlıklar içinde yarattığı sanayi hamlesinin İzmir İktisat Kongresi'yle başladığını ve İEF'yle geliştiğini dile getirdi. Son yıllarda dünyanın en güçlü ülkelerinde bile EXPO dalgası estiğini söyleyen İmamoğlu, “Türkiye'miz, İzmir’de 88 yıl önce böyle bir etkinliğe imza atarak ne kadar önemli bir işe başlangıç noktası olduğunu dünyaya göstermiştir. İşin ekonomik boyutu yanında, 82 milyonun birbirini kucaklamasının üzerinde her zaman durduğumu belirtiyorum. İEF, İzmir’de bu kucaklaşmayı, bu buluşmayı 88 yıldır gerçe kleştiriyor. Ülkemizin her yanından yurttaşlarımız bir araya geliyor. İEF uluslararası çapta da büyük adımlar atıyor ve ulusların bir araya gelmesi konusunda önemli işlere imza atıyor” dedi. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilk kez katıldıklarını belirten Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’un kadim kent kimliğiyle İzmir’in sinerjisini ve İstanbul’un motivasyonunu bir araya getirerek her alanda öncü olmaya iki belediye başkanı olarak imza atacağımızı buradan duyurmak istiyorum" diye konuştu.
Bakan Pekcan: İEF mirasını geleceğe aktaracağız
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Türkiye'nin ilk ticaret fuarının 88'inci açılış törenini gerçekleştirdiklerini belirterek "İEF'nin mirasına büyük önem veriyor, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz" diye konuştu. Partner ülke Çin'le ilişkilerin geliştirilmesi için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Bakan Pekcan, fuara katılan tüm ülke ve kentlere de teşekkür etti.
Vali Ayyıldız: Fuar dostluk bağlarını güçlendiriyor
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise konuşmasında İzmir’in sosyoekonomik gelişmişliğinin temel dinamiklerinden biri olan ve kentle özdeşleşen İEF'yi 88'inci kez dünyaya açmanın coşkusunu yaşadıklarını ifade ederek, "Fuar ilimizin, ülkemizin gelişimine önemli katkılar sağlıyor, ticari ilişkilerin artması ile birlikte dostluk bağları da güçleniyor” dedi.
Fuar'ın onur illerinden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı'nın uluslararası katılımcıları ve zengin etkinlik takvimiyle ülkemizin en büyük tanıtım organizasyonu olarak öne çıktığını vurguladı. Küresel düzeyde yapılan böyle bir organizasyonda onur konuğu kentin valisi olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Özkan, şunları kaydetti: "İzmir Fuarı, kentimizi dünyaya ve İzmir'e tanıtmak, ekonomik işbirliği koşullarını artırmak açısından çok önemli bir imkan sunuyor. İzmir Fuarı, şehrimizin bilinirliğini ve marka değeri artıracak, m evcut markalarını İzmir'e ve dünyaya tanıtacak bir tanıtım seferberliğinin ilk adımı olacak."
Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang da, İEF'nin Türkiye'nin dünyaya açılmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, "Çin tarafı öteden beri İEF'nin bir katılımcısıdır. Bu sene partner ülke olarak önemli bir kadro ve iş insanlarıyla geldik. İnanıyorum ki bu vesileyle iki ülke arasında yakınlaşma ve işbirliği ekonomik ve ticari ilişkilere damgasını vuracaktır" şeklinde konuştu.
Açılış töreninde konuşan Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Vanaja Thekkat, Türkiye ile Hindistan'ın tarihten gelen güçlü ekonomik ilişkileri olduğunu belirterek, bu ilişkileri 88. İzmir Enternasyonal Fuarı ile daha ileriye taşımak istediklerini söyledi. Ülkesindeki yatırım potansiyeline değinen ve yabancı yatırımlara sağlanan avantajları anlatan Thekkat, fuara katılan Hint şirketleri ile Türk şirketlerinin yapacağı işbirliğinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade etti.
İzmirlilerden büyük ilgi
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi ve davetliler birlikte onur konuğu il İstanbul'un standının açılışını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, Soyer ve İmamoğlu fuarda yaptıkları gezinti sırasında vatandaşların büyük ilgi ve sevgi gösterileriyle karşılaştı.