Ajans Bakırçay

Kocagöz; "Agrobay'a denetimler başladı"

GÜNDEM

Tarım-Sen temsilcisi Umut Kocagöz, şirket denetlemelerinin bağımsız denetçiler tarafından başlatıldığını ve denetçilerin sendikayla iletişim kurduğunu belirtti.

Bayburt Grup çatısı altında bulunan ve Avrupa'nın en büyük domates serası olan Agrobay Seracılık, 54 gün önce, sendikalı işçileri işten çıkarmaya başlamıştı.

Çıkarılan işçilerin tamamına yakınının Tarım Sendikası üyesi olduğu ve çok büyük bir kısmının, hırsızlık kodu olan kod46 ile işten çıkarıldığı belirtilmişti. Şirket ise işten çıkarmaların nedeninin küçülme zorunluluğu olduğunu iddia etmişti.

Haber: Utku Beycan

Direnişte ikinci etapa geçildi

Eylemlerine seranın yolunu kapatarak, oturma eylemleri ve basın açıklamaları yaparak başlayan işçiler ve Tarım-Sen, söz konusu eylemlerin beklenen etkiyi vermemesi, siyasilerden gelen desteğin sınırlılığı ve şirket yönetiminin uzlaşmaz tavrı karşısında direnişte 2. etapa geçmişti.

Kod46'nın kaldırılmasını ve tazminatlarını talep eden işçiler ve Tarım-Sen, 2 Ekim'de Agrobay Seracılık'ın ihracat yaptığı Amerika, Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin İstanbul'daki başkonsoloslukları önünde çalışma şartları ve karşılaştıkları hak ihlalleri ile ilgili açıklamalar yapmış, konsoloslara konu hakkında mektuplar iletmişti. 3 Ekim'de ise Ankara'da Bayburt Grup'un genel merkezinin önünde yapılan gösterinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirilmişti.

Şirket denetlemeleri başladı

İşçilerin ve sendikanın kararlı mücadeleleri sonucu Almanya merkezli dev market zinciri Lidl, şirkette bir denetlemenin yapılacağını belirtmişti. Son olarak Tarım-Sen temsilcisi Umut Kocagöz, şirket denetlemelerinin bağımsız denetçiler tarafından başlatıldığını ve denetçilerin sendikayla iletişim kurduğunu belirtti.

Çalışma Bakanlığı'nın da bir denetleme gerçekleştireceğini vurgulayan Kocagöz, "Seraya gelip işçileri dinleyen bağımsız denetçiler sendikamızı da aradı. İşçiler ve sendika, tanınması gereken haklar alınana kadar farklı alanlarda mücadeleyi sürdürecektir" dedi.

Kocagöz, yakın zamanda direnişin 3. etapının başlayacağını da sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.