İzmir'de dün gece başlayan sağanak yağış etkisini sürdürüyor. Meteroroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Şubat ayı yağış ortalaması metrekareye 102 kilogram olan İzmir'de geceden bu yana metrekareye 126 kilogram yağış düştüğü kaydedildi. Kentin bütün dereleri taştı. Birçok su kanalı ve alt geçit tıkandı.
Caddeler adeta göle dönüştü. Otobüslerin içini su bastı. Otomobiller sular altında kaldı, sürüklendi. Şu ana kadar 673 ev ve işyerinde su baskını oluştu, 23 mahsur kalma vakası yaşandı. Tarım alanları da sular altında kaldı, birçok ekili tarlada zarar oluştu. Yüzlerce küçükbaş hayvan telef oldu.
Haber: Gökmen Ulu (Sözcü)
BİR KİŞİ SELE KAPILARAK ÖLDÜ
Acı haber Menderes İlçesi'nden geldi. Yeniköy'de dere taşkını nedeniyle sel suyuna kapılan bir vatandaş yaşamını yitirdi. 45 – 50 yaşlarında bir erkek olduğu belirtilen kişinin kimliği henüz tespit edilemedi.
SOYER: FELAKET BÜYÜK, EVDEN ÇIKMAYIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği ekipleri aşırı yağmurun olumsuzluklarını gidermek için çalışmalarını sürdürürken Belediye Başkanı Tunç Soyer bugün ziyaret etmeyi planladığı Bergama ve Dikili programlarını iptal etti. Gelişmeleri takip ve koordine etmek için İzmir Ulaşım Merkezi İZUM'a geçen Soyer, “İzmir son 24 saattir çok büyük bir felaketle karşı karşıya. 2020'de yıl boyunca yağan yağışın yüzde 18'i bir gecede yağdı.
Metrekareye 126 kilogram yağış düştü, bu çok ciddi bir rakam” dedi. Taşan derelerin büyük sorun yarattığını dile getiren Başkan Soyer, “Metro kesintisiz çalışıyor. İZBAN'da kaya düşmesi nedeniyle yaşanan kesinti giderilmesine rağmen zaman zaman kesintiler oluyor. Otobüs hatlarında da zaman zaman sıkıntı yaşanıyor” diye konuştu. Soyer öğleden sonra da yağış beklendiğini hatırlatarak İzmirliler'e mümkün olduğu kadar araç kullanmama ve evlerinden çıkmama çağrısı yaptı.
1995 FELAKETİNDEN DAHA FAZLA YAĞIŞ
Soyer, İzmir'in en son 1995 yılında yaşadığı sel felaketinde 4 saat içinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düştüğünü hatırlatarak, “O vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İzmir’de metrekareye126 kilogram düştü. Bu çok büyük bir rakam. Rakamın büyüklüğünü gösterebilmek açısından şu örneği verebilirim. Bir yılın toplam yağış miktarı 717 kilogram. Birkaç saatte İzmir’in aldığı yağış miktarı 126 kilogram. Bu olağanüstü büyük bir rakam; büyük bir felaket” dedi. Soyer, ihbarlara yetişebilmek ve yaşamı normale döndürebilmek için tüm belediye imkanlarının seferber edildiğini söyledi.
EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI
Dün geceden bu yana aralıksız süren yağmur Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzıssıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya, Karakoç derelerinin taşmasına ve su baskınlarına yol açtı. İzmir Valiliği de vatandaşların acil işleri olmadıkça dışarıya çıkmamaları çağrısında bulundu. Valilik, şu ana kadar İzmir genelinde 673 su baskını olduğunu, mahsur kalma vakasının 23 olduğunu duyurdu.
Valilik, Su baskınlarının yüzde 80'inin ev, yüzde 20'sinin işyeri olarak tespit edildiğini açıkladı. Valilik açıklamasında Balçova – Üçkuyular, Bayraklı – Anadolu Caddesi, Konak – Mithatpaşa Caddesi, Konak ve Karantina Altgeçidi, Halkapınar – Yunuslar, Yeşildere Caddesi, Menderes – Çitlembik Deresi, Karabağlar, Gürçeşme ve Yeşildere'de yer yer su taşkınları oluştuğuna dikkat çekildi. Bornova 914. Sokak'ta bulunan 3 numaralı yapıda istinat duvarı çökmesi sonucu binanın zarar gördüğü, AFAD ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden acil ekip görevlendirildiği belirtildi.
YAĞIŞ PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR SÜRECEK
İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, yağışların geceki kadar olmasa da yarın sabaha kadar etkili olmaya devam edeceğini duyurdu. Çarşamba günü yağışın hafif miktarda süreceği, Perşembe gününden pazar gününe kadar yağış beklenmediği açıklandı.
İZMİR AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK Mİ
Bu arada CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir'in afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Bayır, tarlaların su altında kalması nedeni ile tarım üreticilerinin de mağduriyet yaşadığını belirtti. Bayır, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bayır, önergede, “Sel felaketinde oluşan zararın ve mağduriyetin giderilmesine yönelik ne gibi yardımlar yapılacaktır? Sel felaketi nedeniyle evi, işyeri yıkılan, ürünü sular altında kalan, hayvanları telef olan vatandaşlarımızın kredi, elektrik ve su borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi konusunda bir adım atılacak mıdır” diye sordu.
DENİZİN RENGİ KAHVERENGİYE DÖNDÜ
Yağışın etkili olduğu bölgelerden Karşıyaka Bostanlı’da ise sel ve taşkın suları nedeniyle denizin rengi kahverengiye döndü. Alsancak semtindeki Kordonboyu da sular altında kaldı.
1995 YILINDA İZMİR’DE YAŞANAN SEL FELAKETİNDE NE OLMUŞTU?
1995 yılı 3 Kasım’a 4 Kasım’a bağlayan gece, 4 saatlik sürede metrekareye 100 kilogramdan fazla yağış düştü. Kaynağını Yamanlar Dağı’ndan alıp İzmir Körfezi’ne boşalan Büyükçiğli, Kavaklıdere, Örnekköy, Dallık ve Yamanlar derelerinin yatakları boyunca 322 konut yıkıldı; çoğu Örnekköy ve Dallık dere yataklarında olmak üzere 10 bin bina sel sularından zarar gördü. 61’i olay sırasında olmak üzere 63 kişi hayatını kaybetti. Yağış sınıflandırmasında 1 metrekareye 100 kilogramın üzerinde düşen yağışlar “aşırı yağış” olarak değerlendiriliyor.