Ajans Bakırçay

Özgüven Belgeseli, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde!

GÜNDEM

Yönetmen koltuğunda Gökmen Ulu’nun yer aldığı “Komünist Osman” belgesel filmi 19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilecek. 6 Mayıs Pazartesi Günü gösterilecek filmin başlama saati ise 16.45...

1-8 Mayıs tarihleri arasında 19’uncusu düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Ankara’da sinemaseverlerle buluşuyor. Yılın yurt içi ve dışında birçok kentte ilgiyle izlenen ‘Komünist Osman’ Belgesel Filmi de festivalde yer alacak.

19 yıl önce “Sponsorsuz, Yarışmasız, Ücretsiz ve Alternatif Festival” sloganıyla seyirci ile buluşmaya başlayan İşçi Filmleri Festivali, bu yıl da gönüllülerin emeği ile Ankara’da sinemaseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında tamamı ücretsiz olan gösterimler Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliğinde gerçekleşecek.

FESTİVAL SEÇKİLERİ

Bu yılki festivalde, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i anlatan ‘Komünist Osman’, Ken Loach’un son filmi ‘Umudunu Kaybetme/The Old Oak’, Hüseyin Cevahir’i anlatan ‘Aşkla Sana’, ‘Rodakis’i Ararken’, Tufan Şimşekcan’ın ‘Ceylin’ filmi ve işçiler tarafından ele geçirilen bir fabrikanın hikayesini anlatan ‘İşçilerin Fabrikası’ öne çıkan filmler arasında yer alıyor.

Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in Türk Tabipler Birliği’nin deprem bölgesinde yürüttüğü çalışmaları konu aldığı “Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut” filmi ve İmre Azem’in gözünden depremin ardından Hatay’ı anlattığı “Hatay 1-11 Eylül 2023” belgeseli de festivalde gösterilecek filmler arasında.

Ankara’daki festivalde ayrıca, Aziz Alaca’nın “Kruvasan”, Tufan Şimşekcan’ın “Ceylin”, Hüseyin Kete’nin “Bir Çift Göz” ve Burak Oğuz Saguner’in “Salça” filmleri yönetmen katılımıyla sinemaseverlerle buluşacak.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişlerinin 52’inci yıldönümü içinse 5 Mayıs Pazar günü saat 20.30’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Can Dündar’ın belgesel filmi “Delikanlım” gösterilecek.

KOMÜNİST OSMAN

“Emek, demokrasi, barışa adanmış bir ömür…”

Yönetmen koltuğunda gazeteci-yazar Gökmen Ulu’nun yer aldığı “Komünist Osman” belgesel filmin anlatıcıları arasında Osman Özgüven’in ailesi, mesai arkadaşları, sendikacılar, çevreciler, işçiler, gazeteciler, yazarlar, hukukçular, bilim insanları, Midilli’deki Yunan dostları siyasetçiler Murat Karayalçın, Kemal Anadol, Özgür Özel, Atila Sertel, Mustafa Moroğlu, Yaşar Seyman, Hakkı Ülkü, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer, Mehmet Gönenç ve onu yakından tanıyan sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Suavi, Rutkay Aziz, Cahit Berkay, Orhan Aydın da bulunuyor.

Konusu: Hümanizma ruhu taşıyan bu belgesel, gericiliğe ve faşizme boyun eğmeyenlerin, karanlıktan aydınlığa çıkış yolu arayarak demokrasi ve insan hakları mücadelesi verenlerin hikâyesidir.

Belgeselin ana karakteri Osman Özgüven’dir ancak bir biyografi değil, bir fikir belgeselidir. O ve yoldaşlarının, ağır bedeller ödeme pahasına temel hak ve hürriyetler adına yaptıkları, halkçı politikalarını nasıl kitleselleştirdikleri, somut başarıları, serüvenleri, karşılaştıkları engelleri nasıl aştıkları ve bazı engelleri niçin aşamadıkları anlatılmaktadır.

Anlatılanlar, sadece bir döneme değil, mesajları ile geleceğe de ışık tutacak, gerçekleştirdikleri birçok uygulama evrensel boyutta model olabilecek niteliktedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.