Bergama Demokrasi Platformu üyeleri, hukuki süreci kazanmalarına rağmen haklarını alamayan Soma İlçesi’ndeki Uyar Madencilik işçilerini ziyaret etti.
Sekiz yıldır verilmeyen alacaklarının ödenmesi talebiyle direnişlerini sürdüren işçilerin Ankara’ya doğru yürümek istemesi Kaymakamlık tarafından engellenmişti.
Buluşmada yaşananları özetleyen Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, sorunları çözüme kavuşana kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirterek, altı gün içerisinde somut bir adım atılmadığı takdirde Ankara’ya doğru kararlı bir şekilde yürüyeceklerini duyurdu.
“DEVLETİN GÜCÜNÜ GÖSTERECEĞİZ” DEDİLER
12 Ekim’de bir basın açıklaması gerçekleştirerek Ankara’ya doğru yürümek istediklerini belirten Aksu; “İki saat meydanda hapsedildik ablukaya alındık. Daha sonra gerçekleştirilen müzakereler sonucunda yolu açtılar. Daha önce kaybettiğimiz 301 maden işçisi kardeşimizin anmak için mezarlığa gittik. Mezarlık çıkışında büyük bir ablukayla karşılaştık. Ardından bu ablukayı yararak Salihli’ye ulaştık. Orada çadırımızı kurduk, açıklamamızı yaptık ardından çok yoğun bir kolluk gücüyle karşılaştık. Burayı da terk etmemiz söylendi. Terk etmeyeceğimizi söyleyip çadırlara geçtikten yarım saat sonra çadırları bastılar. Biz kalktığımızda alay komutanı yardımcısı ve tomalar yoğun bir kolluk gücüyle karşılaştık. Bize yarım saat içerisinde burayı terk etmemiz gerektiği iletildi. Yoksa ‘ezeceğiz, devletin gücünü göstereceğiz’ dediler. Sekiz saat gözaltında tutulduk” dedi.
ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ
Aksu ayrıca; “Dört gün de Salihli’de bir parkta ikamet ettik. Bu süre içerisinde bir görüşme talebi geldi. Görüşmede on gün içerisinde bu soruna köklü bir çözüm getirileceğine dair söz verildi. Sonrasında Kırkağaç Çam’ının tahsis edilmesini talep ettik. Kabul edildi fakat ertesi gün buraya geldiğimizde burası bir kolluk kuşatması altındaydı. Kuşatmayı yedi saatlik bir direnişle aştık. On gün burada Kırkağaç Çam’ında nöbet tutacağız. Bugün nöbetin dördüncü günü altı günümüz daha var. Altı gün içerisinde bu sorun bir netliğe kavuşmazsa şayet olumlu bir gelişme yaşanmazsa bu görüşme zemininde somut bir çözüm çerçevesi çıkmazsa Ankara’ya doğru kararlı bir şekilde yürüyeceğiz” dedi.
MÜCADELENİZ ÜLKEYE UMUT AŞILADI
Tazminat mağduru işçilerin de yaşadıklarını anlattıkları buluşmada söz alan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel ise; “Platform olarak günlerdir vermiş olduğunuz mücadeleyi saygıyla izliyoruz. Buradaki mücadele bütün ülkeye umut aşıladı. Sessizliğin ve yılgınlığın hüküm sürdüğü günlerde, bütün halkı satın alabileceğini sanan egemenler Soma’dan, Ermenek’ten maden işçilerinin direnişini hesaba katmadılar. Bu direnişin örnek olacağına inanıyorum. Herkese hakkın, hukukun, adaletin ne olduğunu bir kez daha hatırlatacaksınız. Sarayın dayatmalarıyla kıskaç altına alınmak istenilen bu halka karşı Soma’dan güçlü bir ses verdiniz. Bizlerde Bergama’da demokrasi mücadelesi veren, Bergama’nın Kozak Yaylası’nı haramilere teslim etmek istemeyen, ekoloji mücadelesi veren insanlar olarak, Bergama’da sendikalarda mücadele eden insanlar olarak burada olmaktan onur duyuyor, mücadelenizi saygıyla selamlıyoruz” dedi.
ADALETİ ONLAR YARATMIYORSA BİZ YARATACAĞIZ
Soma işçilerine yapılan destek ziyaretine Bergama Belediyesi tarafından işten çıkartılan ve günlerce belediye önünde eylem yaparak direnişin simgesi olan 3 kadın işçi Gonca, Alev ve Deniz’de katıldı. Burada söz alan Alev Çakır; “Biraz önce söz alan işçi arkadaşımızın ‘Garibanın adaleti yok’ sözü bizi çok etkiledi. Ancak adaleti onlar yaratamıyorsa biz yaratacağız. Bunu sese ses vererek, meydanlarda hakkımızı, hukukumuzu arayarak yaratacağız. Ben inanıyorum ki çalışma koşulları kötüleştirilmiş, hakları gasp edilmiş bütün işçiler için günün birinde haklarını kazanacaklar. Biz işçilere yapılan haksızlıkları asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.