Bireysel ve özgün çalışmalarıyla dünya resim sanatında önemli yer edinen ressam Güven Zeyrek 86 yaşında yaşamını yitirdi.
Zeyrek’in cenazesinin yarın, Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde öğle namazına müteakip olarak kaldırılarak Dikili’deki aile kabristanına defnedileceği öğrenildi.
Ayvalık, Bergama ve Dikili cephesinden Kuvayı Milliye kahramanı, Dikili'nin ilk başöğretmeni, İstiklal Madalyası sahibi Halil İbrahim Zeyrek'in altı çocuğundan biri olan Güven Zeyrek; bireysel ve özgün çalışmalarını, Dikili ve İzmir'deki özel atölyelerinde sürdürüyordu.
Güven Zeyrek’in eserleri, Ankara ve İzmir Devlet Resim-Heykel Müzeleri, devlet arşivleri, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Ekspres Bank, Başak Sigorta, Vakko koleksiyonları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi gibi resmi kuruluşlarla, yurtdışında Hollanda, Paris, New York gibi ülke ve şehirler ile yurtiçinde önemli birçok özel koleksiyonda yer alıyordu.
Zeyrek’in, Abdülkair Günyaz tarafından kaleme alınmış, "Resim her şeydir. Güven Zeyrek" ile Prof. Dr. Mümtaz Sağlam'ın yazmış olduğu "Güven Zeyrek - Sanatta 50. Yıl Retrospektif" adlı kitapları da bulunuyor.
Foto: (soldan sağa): Fikret Zeyrek Sucuoğlu, Mehmet İhsan Zeyrek, Güler Zeyrek Günvar, Hasan Zeyrek, Ülker Zeyrek Abacıoğlu, Ali Güven Zeyrek. (1974)
GÜVEN ZEYREK
1935 yılında Ayvalık'da doğdu.
İlk öğrenimini Dikili Tınaztepe'de tamamladı.
Orta Öğrenim döneminde tanıdığı; değerli hocası Ressam Prof. Adnan Turani ile beraberliği, sanata olan ilgisini giderek tutkuya dönüştürdü.
1957 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirirerek İzmir'e yerleşti.
1957-1987 yılları arasında, İzmir Özel Türk Kolejinde; Resim, Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı. Bu yıllar içinde, İzmir, İstanbul, Ankara'da açmış olduğu sergileriyle tanındı. İzmir'in Sanat Yaşamının gelişmesinde, resim-heykel müzesinin açılmasında, aktif çalışmalarının büyük etkileri oldu. Sanat yaşamının ilk yıllarında katılıp daha sonraki yıllarında hiç katılmadığı yarışmalı, DYO, VAKKO, Devlet sergileri gibi sergilerin bazılarının ilk jürilerinde bulundu. Ödüller aldı.
1983 yılında, Türk Resminde, ilk kez felsefi bildirge, manifesto sunan, "AKATÜNVEL" topluluğu ve bu topluluğun başında bulunan, Prof. Dr. Ressam Süleyman Velioğlu ile tanışarak gruba katılım kararı aldı.
1985-2000 yılları arasında, Roma, Floransa, Venedik, Paris, Nis, Madrit, Barselona, Viyana, Odessa, Budapeşte ve Prag müzelerinde incelemeler yaptı.
2007 yılına gelindiğinde, Güven Zeyrek sanat yaşamının ellinci yılını idrak etti. Geçirdiği uzun sanat yaşamında açmış olduğu sergileri ile, Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisinde; "Güven Zeyrek - 1957-2007 - Retrospektif" büyük sergisini açma şerefine kavuşturuldu. İkibuçuk ay devam eden bu sergi nedeniyle banka, serginin ismini taşıyan bir büyük kitap da yayınladı.
2008 yılında yeni hazırlanan bir katalog ile Özel Türk Kolejinin himayelerinde; Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, daha önce İstanbul Kibele İş Bankası Sanat Galerisinde açılan "50. Yıl Retrospektif" sergisi İzmir'de tekrarlandı.
Yine 2007 yılı içerisinde, Dışişleri Bakanlığının daveti ve himayelerinde; Bosna Hersek, Sarayovo'da, Türk Kültür Merkezinde büyük bir sergisi oluşturuldu.
Sanatçının ellibeş yılına ulaşan, sanat serüveninden ve açılmış sergilerinden alınan yapıtları, Devlet arşivleri, İstanbul, Ankara, İzmir Resim Heykel Müzelerinde, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ekspres Bank, Başak Sigorta Koleksiyonları ile Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, İzmir Belediyesi, Özel Türk Koleji, Vakko koleksiyonları gibi kurumlarda, Yurtdışında, Hollanda, Paris, New York gibi ülke ve şehirler ile Yurtiçinde önemli koleksiyonlar ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Sanatçının Abdülkair Günyaz tarafından kaleme alınmış, özel Türk Kolejinin sponsorluğunu üstlendiği "Resim her şeydir. Güven Zeyrek" isimli ikinci büyük kitabı yayınlanmış bulunmaktadır. Prof. Dr. Mümtaz Sağlam'ın yazmış olduğu "Güven Zeyrek - Sanatta 50. Yıl Retrospektif" büyük kitabı ile bütünleşmekte ve Güven Zeyrek'in Türk Sanatındaki özgün yerini betimlemektedir.