Ajans Bakırçay

İzmir’de ‘’Fırtına’’ çıktı!

KİTAP

Latince’de "Bona Fortuna" (İyi Şanslar) anlamına gelen, Antik Yunan’da ise talih ya da kader tanrıçası olarak bilinen Tyche’ye verilen isimlerden biri olan Fortuna’dan ilham alan Fırtına dergisi yayın hayatına başladı.

İzmir Akdeniz Akademisi’nin yeni yayını Fırtına, 19 Nisan’da İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen etkinlikle okurlarla buluştu. İzmir Akdeniz Akademisi Başkanı Serhan Ada’nın moderatörlüğünde düzenlenen söyleşiye yayın ekibinden Gizem Saraçer ve Özgür Duygu Durgun katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi’nin Yeniden Akdeniz (Tasarım), Yeniden Akdeniz (Ekoloji) ve hakemli bir akademik dergi olan Meltem adlı süreli yayınlarının sonuncusu olarak hayata geçen Fırtına, bir kent ve yaşam kültürü dergisi niteliğiyle öne çıkıyor.

Yayın ekibinde tasarımcı, gazeteci, müzisyen, akademisyen, yazar olmak üzere farklı disiplinlerden isimlerin yer aldığı derginin genel koordinatörlüğünü Çiçek Tezer, yayın koordinatörlüğünü Helin Küçük ve editoryal süreçlerini ise Sarp Keskiner yürütüyor.

Latince’de "Bona Fortuna" (İyi Şanslar) anlamına gelen, Antik Yunan’da ise talih ya da kader tanrıçası olarak bilinen Tyche’ye verilen isimlerden biri olan Fortuna’dan ilham alan Fırtına dergisinin ilk sayısında İzmir’den tüm Akdeniz coğrafyasına selam gönderen içerikler yer alıyor.

Bombalar altında yaşama tutunmaya çalışan Gazze halkından depremin yıktığı Hatay’a , bu yıl 140. yaşı kutlanan İzmirli filozof Baha Tevfik’ten İtalyan yazar Simona Morini’ye Akdeniz coğrafyasına iz bırakmış olaylar, isimler ve hikayelerin izi sürülüyor.

Fırtına’nın ilk sayısında İzmir mutfağına geniş bir yer veriliyor. Midyeden boyoza, cibes’den rokaya İzmir’e özgü lezzetler üzerine Sarp Keskiner ile yazar Ahmet Nedim Atilla’nın söyleşisi Akdeniz mutfağının belirleyici unsurlarından biri olan İzmir mutfağının çeşitliliği ve yaratıcılığına dair keyifli bir okuma sunuyor.

Kuzey Ege’nin lezzet durakları arasında yer alan Altınova’nın Ege Lokantası; Ege Adaları’ndan İzmir’e göçenlerle gelen benzersiz tatlardan biri olan sübyenin İzmir mutfağında artık bir nostalji olarak anımsanan tadı, Borga Kantürk ve Özge Calafato’nun Sayfiye Raporu, Kuzey Ege’nin Midilli’yi gözleyen dağ köyü Merdivenli; Yücel İzmirli’den 50 ve 60’lı yılların sıcakkanlı, neşeli ve özgür Karşıyaka’sında siesta zamanı, Serhan Ada’nın Haydar El Gazali çevirisi, Fırtına’nın ilk sayısında okurlara eşlik ediyor.

Ücretsiz olarak sunulan dergi, içerik katkısında bulunmak isteyen okurlarla etkileşimi ön plana alan yayın çizgisiyle farklılaşmayı amaçlıyor. Fırtına, İzmirlilerle vapur iskeleri, metro durakları gibi kentin farklı noktalarında buluşacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.