Ajans Bakırçay

Ayvalık'ta; mübadele’nin 100. yılına özel konser

KÜLTÜR SANAT

Ayvalık Mübadele Türküleri & Rebetiko Korosu’ndan Mübadele’nin 100. yılına özel konser...

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Ayvalık Mübadele Türküleri & Rebetiko Korosu’nun verdiği ilk halk konseri dinleyicilerden büyük ilgi gördü.

30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan sözleşmeyle yürürlüğe giren; Anadolulu Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Müslüman Türklerin zorunlu nüfus mübadelesini zorunlu kılan uygulamanın 100. Yılı, bir mübadil kenti olan Ayvalık’ta anlamlı bir konserle hatırlandı.

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Giritliler Derneği’nin katkılarıyla 1 Nisan tarihinde düzenlenen konserde salonu dolduran dinleyiciler koronun söylediği türkülere coşkuyla eşlik etti.

Hilal Ak, Sibel Çakıroğlu Çebi ve İlksen Altıntaş’ın yürütücülüğünde Ayvalık’ta kurulan Ayvalık Mübadele Türküleri & Rebetiko Korosu, mübadele temalı ilk halk konserinde dinleyicilerden beğeni topladı.

2022 sonbaharında kurulan koronun üyeleri arasında mübadil çocukları ve mübadil torunları da yer aldı. Batı ve Doğu’yu buluşturan özelliğiyle çok sevilen Katibim türküsünün Girit mübadili 90 yaşındaki Hüseyin Öztürk tarafından Yunanca; Recep Akgül tarafından Sırpça yorumu dinleyicilerden coşkulu alkış aldı.

Mübadelenin Ayvalık’taki yansımalarına ve kökleri Anadolu’da olan Rebetiko’ya dair bilgilendirici bir sunumla başlayan konserde Ege’den Balkan coğrafyasına Türkçe ve Yunanca dillerinde mübadil türküleri söylendi. Mübadeleyle asırlık evlerini, topraklarını, işlerini, komşularını kısacası tüm hayatlarını geride bırakmak zorunda kalıp; kendilerine yeni yurtlar edinen halkların trajedisi bir kez daha hatırlandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.