Ajans Bakırçay

Bergama'daki yasağa piknikli protesto

ÖZELHABER

UNESCO Dünya Mirası Bergama’da, Belediye’nin yasak uygulamasına karşı piknikli basın açıklaması yapıldı.

UNESCO Dünya Mirası Bergama’da, çalışanlara yönelik mobbing ve ‘Yaşam Şekline Müdahale’ iddiaları ile gündeme gelen Bergama Belediyesi’nin yasak uygulamasına karşı piknikli basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının ardından katılım gösteren aileler, çocukları ile birlikte piknik alanında çay demleyip, mangal yaktılar.

Bergama Belediyesi ilk olarak Tüm Yerel-Sen ve Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçilerine sendika değiştirmeleri yönünde baskı yapıldığı ve çalışanlara mobbing iddiaları gündeme gelmişti. Ardından Bergama Kleopatra Güzellik Ilıca Tesislerinde ‘Yaşam Şekline Müdahale’ olarak nitelendirilen alkol satışı ve tüketimi yasaklandı. Özellikle de tesislerde bulunan restoranın yanı sıra Bergamalıların yoğun olarak ilgi gösterdiği piknik yerine gelenlerin çantalarında güvenlik tarafından alkol araması yapıldığı da iddiasına Bergamalılar sosyal medya üzerinden büyük tepki gösterdi. Bunun üzerine Bergama Demokrasi Platformu tarafından tesislere gidilerek piknikli basın açıklaması yapıldı.

ZEYBEKÇİ’NİN SÖZÜ PANKART YAPILDI

Basın açıklamasında vatandaşlar tarafından AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekçi’nin yerel seçimler öncesi “Belediye Tesislerinde Alkolü Niye Yasaklayalım” sözleri pankart olarak açıldı. “Yasak Olan Yerde Turizm Olmaz”, “Yaşam Alanıma Dokunma”, “Ilıca Halkındır, Halkın Malı Özelleştirilemez”, “Yasak Değil Hizmet İstiyoruz”, “Dayatmaya karşı Dayanışma”, “Koltuğu Aldın Özgürlüğümüzü Değil”, “Belediye Çalışanları Yalnız Değildir”, “Belediye’de Mobbinge Hayır” ve “Dünya Mirasına Dokunma” dövizleri taşındı.

ÇALIŞANLARA TEHDİT VE BASKI

Bergama Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Sevilay Parlas tarafından okunan basın açıklamasında ise; “Bergama Belediyesinde yönetimin mazbatayı almasıyla birlikte çalışanlara özellikle de belediyede örgütlü ve yetkili sendika üyelerine baskı başladı. Özellikle sözleşmeli memurları başkan yardımcısı makamına çağırarak sene sonunda sözleşmelerinin yenilenmeme ihtimali üzerinden BEMBİRSEN'e üye olmaları için baskı yaptı. Sosyal demokrat, ilerici, Alevi kimlikleriyle bilinen çalışanların görev yerleri değiştirildi. Müdür görevindekiler alt görevlere verildi. Görev değişikliklerinde usulsüz, hukuka aykırı atamalar yapıldı. Yıllarca mühendis olarak görev yapan teknik kadronun atıl duruma getirilmesi; hukuktan, yasadan bir haber şekilde memur olarak atanmalarına ise verimi artırmak denilerek kamuoyuna yutturulmaya çalışıldı” denildi.

HUZUR DOLU BİR MEKÂNDI

Basın açıklamasında ayrıca; “Ramazan bayramı sonrası belediyenin sosyal tesisinde ve piknik alanında alkollü içecek satışı ve kullanımı yasaklandı. Bu yasaklama Kleopatra Güzellik Ilıcası girişine kocaman bir pankart asılarak ilan edildi. 10 yıla yakın süredir Ilıca'da özellikle alt gelir seviyesindeki vatandaşların düşük maliyetlerle ve aile ortamında huzurluca yemeğini yediği, pikniğini yaptığı, alkollü içecek kullananların ya da kullanmayanların birbirlerine herhangi bir olumsuz müdahalesi olmadan vakit geçirdiği, özgürlük ve huzur dolu bir mekândı. Tesis sadece Bergama halkının değil Bergama'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin de sıklıkla kullandığı bir yerdi. Belediye yönetimi attığı son adımla halkın yaşam tarzına doğrudan müdahale ederek alkol içme ve satma yasağı getirildi. ‘Orada çocuk parkı var’ diyen belediye başkanı istese Ilıca'da her kesim için uygun alan yaratılacağını bilmektedir. Zaten alkollü içeceklerin tüketiminin serbest olduğu alan diğer alandan ayrıdır. Yıllarca Bergama'da siyaset yapıp bir kere bile çocuk tecavüzü ve istismarı davalarına gelip mağdurlara destek olmayan, çocuklara dair en ufak bir çalışma yürütmeyen belediye başkanının aklına bir anda çocukların gelmesi samimi değildir. Mesele tek başına alkol tüketimi olarak lanse edilmemelidir. Burada temel sorun laik toplum yaşantısına müdahale ve temel özgürlüklerinin kısıtlanmasından başka bir şey değilken, ilk elden çocuklar üzerinden mağduriyet üretip siyaset yapması bile başlı başına çocukları sömürmekten başka bir şey değildir. Amaç çocuklar mıdır, yoksa kapalı kapılar arkasında tarikatlarla yapılan pazarlığın, onlara verilen sözün tutulması mıdır?” ifadelerine yer verildi.

ÖZELLEŞTİRME İDDİASI

“Belediye için bir gelir kaynağı, halk içinse ailesi ve dostlarıyla hoş vakit geçirdiği bir tesis olan Ilıca'nın özelleştirileceğinin konuşulduğu şu günlerde alkol yasağının getirilmesi, halkın aklında bir dizi soru işareti doğurmuştur. Tesisin satılacağı hatta satılacak kişinin kim olduğu halk arasında konuşulmaktadır. Tesisin özelleştirilmesiyle birlikte fiyatların yükseleceği ve buradan birilerinin kar ederken tesiste vakit geçiren, yemek yiyen, düğün yapan yoksul halkın bu uygulamadan zarar göreceği kesindir. Seçim öncesinde sosyal tesislerde alkol içmesini ve satılmasını yasaklayacaklarına dair bir beyanda bulunmayan belediye başkanının ilk icraatının bu olması çok manidardır. Belediye çalışanlarına karşı gerçekleştirilen ötekileştirmeci, ayrımcı uygulamalar, mobbing bir an önce son bulmalıdır, belediyede tüm çalışanlar için huzurlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. İnsanların huzur ve barış içinde bir arada yaşayacağı hizmet politikaları yaşama geçirilmelidir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş, marka turizm şehri yasaklarla değil daha fazla özgürlüklerle anılmalıdır” denildi.

Basın açıklamasının ardından katılım gösteren aileler, çocukları ile birlikte piknik alanında çay demleyip, mangal yaktılar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.