Ajans Bakırçay

Dikili, deniz kirliliğine karşı 'arıtma' eylemi yaptı, büyükşehir 'tamam' dedi!

ÖZELHABER

Dikili’de deniz kirliliğinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirten yurttaşlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde eylem yaptı. İZSU ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay vermesinden sonra tesisin ilçeye kazandırılacağını açıkladı.

Dikili’de deniz kirliliğinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirten yurttaşlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde eylem yaptı. Ekoloji hareketi temsilcileri, ilçeye biyolojik atık su arıtma tesisi yapımına acilen başlanmasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’în talimatı üzerine İZSU brifing vermek için sivil toplum örgütü temsilcilerine davette bulundu.

İZSU’nun yaptığı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay vermesinden sonra tesisin ilçeye kazandırılacağı açıklandı.

HABER – FOTOĞRAF: GÖKMEN ULU

İzmir’in koyları ve plajlarıyla ünlü turistik ilçesi Dikili’de vatandaşlar deniz kirliliğini gündeme getirdi. Mahalle Meclisleri, Dikili Kültür ve Çevre Platformu, Dikili Kadın Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasının önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Yaşam hakkı savunucularına, bir süredir eylem yapmakta olan işten çıkarılan bir grup işçi ve Belediye – İş sendikası temsilcileri de destek verdi. Ekoloji hareketi üyeleri, “Acil atık su arıtma tesisi istiyoruz” yazılı pankart ve “Denizimiz yok oluyor”, “Dikili lağım kokuyor, yetkililer nerede”, “Dikili arıtma bekliyor” yazılı dövizler taşıdı. Topluluk, “Temiz deniz istiyoruz”, “Meclis onayı, ihale ne zaman” sloganları attı.

DİKİLİ’DE ÇOK BOYUTLU DENİZ EKO KIRIMI

38 derece sıcaklıkta, toplu taşımayla üç aktarma yapıp, 125 kilometre yol kat ederek belediyenin önüne geldiklerini belirten çevreciler, durumun vahametine dikkat çekerek halk sağlığının tehdit altında olduğunu duyurdu. Açıklamada, Dikili merkezli olarak geniş bir coğrafi alanda, çok boyutlu bir doğa deniz kırımı sorunu olduğu vurgulandı. Yaklaşık 48 bin nüfuslu ilçenin yaz mevsimi boyunca nüfusunun katlanarak üç yüz bine yaklaştığı, mevcut ilkel, katı atık parçalamalı derin deniz deşarj sisteminin işlevini yitirmiş durumda olduğu belirtildi. Zaman zaman kıyılarda ağır kokunun hakim olduğu ifade edilerek bir an evvel ultraviyole dezenfeksiyonlu, koku giderimli, biyolojik atık su arıtma tesisinin yapılması istendi. Bunun hayati bir ihtiyaç olduğu kaydedilen açıklamada, tesisin yapım işinin beş yıldır sürüncemede olduğu öne sürülerek, “Meclis onaylı ihale ne zaman yapılacak, tesisin yapımına ne zaman başlanacak” diye soruldu.

“HALK SAĞLIĞINDAN TASARRUF OLMAZ”

Sibel Şentürk’ün seslendirdiği açıklamada, tesisin yapımının Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirlerine takıldığı iddiası dile getirilerek, “Doğanın bekası ve halk sağılığından tasarruf olmaz. Halkın sağlığı için çalışan yerel yönetim de temiz su da, temiz deniz de halkın hakkıdır. Alacağız” denildi. Açıklamanın ardından Kemeraltı’ndaki Milli Egemenlik Binası önünden Kültürpark’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’na yürüyen vatandaşlar konu hakkındaki dilekçeyi teslim etti. 

İZSU ÇEVRECİLERİ BRİFİNGE DAVET ETTİ

Eylemin ardından, yaklaşık iki ay önce mazbatasını alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü’ne konuyla acil olarak ilgilenilmesi için talimat verdi. İZSU Genel Müdürü, Dikilili sivil toplum kuruluşu temsilcilerine bugün saat 16:00’da brifing vermek için davette bulundu. İZSU, konu hakkında SÖZCÜ’ye açıklamada bulundu. “Dikili’nin atık suları ileri biyolojik yöntemle arıtılacak” başlıklı yazılı açıklamada hazırlıkların sürdüğü ifade edildi. İlçede mevcut kanalizasyon altyapısının yenilenmesine yönelik 210 km atık su ve 31 km yağmursuyu şebeke ve iletim hatlarının da projelendirildiği belirtilerek, bu kapsamda çevre kirliliği ve altyapının bütüncül olarak yönetilmesinin hedeflendiği belirtildi. Mevcut durumda atık suların derin deniz deşarjıyla bertaraf edildiği Dikili için ayrıca 2043 yılı projeksiyonuyla 41 bin 400 metreküp/gün kapasiteli ileri biyolojik uzun havalandırmalı aktif çamur prosesinde koku giderimli bir atıksu arıtma tesisinin de projelendirildiği ifade edildi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN ONAY BEKLENİYOR

İZSU’nun açıklaması şöyle tamamlandı:

“Arıtma tesisine ilişkin imar planı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak, alanın İzmir Dikili Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirildi. 28 Mart - 26 Nisan 2024 tarihleri arasında askıya çıkarılan imar planları herhangi bir itiraz gelmemesi üzerine kesinlik kazandı. Tesisle ilgili Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nden ÇED gerekli değildir belgesi alındı ve mevzuat gereği projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması bekleniyor. Süreçlerin tamamlanmasının ardından tesis ilçeye kazandırılacak.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.