Ajans Bakırçay

Dikili Kıyı Hareketi; "Kıyılarımızı yağmalattırmayacağız"

ÖZELHABER

Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve Dikili Halk Meclisi’nin desteğiyle Dikili Nazım Hikmet Parkı önündeki Malena Kumsalı’nda bir araya gelen vatandaşlar basın açıklamasında bulundular.

Kıyıların ticarileşmesine karşı mücadele eden yaşam savunucularının kurduğu, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’na Dikili’de katıldı. Hareketin 17 noktada düzenlediği eyleme katılan Dikilili yurttaşlar; kıyılar üzerindeki rant politikalarını eleştirdi.

Türkiye’nin tüm kıyı sahilleri çeşitli işletmeler tarafından işgal ediliyor ve plajlar halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor. Kıyıların halka kapatılarak ticarileştirilmesine karşı mücadele eden 19 farklı çevre derneği ve platform bir araya gelerek Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nı (KIYIDA) kurdu.

KIYIDA bileşenleri, Akyaka, Altınoluk, Bodrum, Burgazada, Burhaniye, Çanakkale, Çeşme, Dalyan, Datça, Fethiye, Güzelbahçe, Heybeliada, İznik, Van, Ayvalık ve Dikili’de olmak üzere tam 17 farklı noktada eylem yaptı.

Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve Dikili Halk Meclisi’nin desteğiyle Dikili Nazım Hikmet Parkı önündeki Malena Kumsalı’nda bir araya gelen vatandaşlar basın açıklamasında bulundular.

Yapılan açıklamada ise “Bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel-mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca; “Türkiye’nin dört bir yanında mücadele eden kıyı hareketleri olarak bir araya geliyor ve bundan sonra mücadelemizi dayanışmayla daha da güçlendirerek, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nı kuruyoruz. Kıyı savunucuları olarak bizler; doğanın bir parçası olan kıyıların yok edilmeye çalışıldığını biliyoruz”

Yeryüzünün varoluşuyla birlikte varolan kara ve su ekosistemlerinin kesişme noktaları, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu kıyıların, iklim kriziyle birlikte yok olmaya doğru hızla gittiğini gören ve bu gidişe karşı mücadele etmeyi hepimizin insanca yaşaması için görev sayanlar bir araya geldik. Her yıl binlerce türün yok olduğu bir yeryüzünün, doğaya hakim olma anlayışındaki endüstriyel kapitalizmle mücadele etmeden kurtulamayacağının farkındayız”

“Kıyı savunucuları olarak, mücadelemizde haklıyız. Yaptığımız şey basit; kamusal haklarımızı, ekolojiyi ve müşterek varlığımız olan doğayı savunuyoruz. Yasal düzenlemelerin verdiği güvenceyi, kıyıların kamu yararına kullanılmasının zorunlu olduğunu biliyor, bizler zaten bizim olanı geri almak için mücadele ediyoruz. Kıyılar konusunda belirlenmiş kotalar üzerinden pazarlık yapmayacağımızın; bizlerden çalınan kıyıların hepsini geri istediğimizin bilinmesini istiyoruz”

“Kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, tüm ekosistemiyle bir bütün olarak korunması için, tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde, yerel yönetimlerin ve demokratik kitle örgütlerinin de dayanışma içinde olacağını biliyor ve tüm demokratik kurumları Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.