Ajans Bakırçay

İlk örneği Dikili’de görülmüştü, Manisa’da Su 1 lira, ekmek 5 lira!

ÖZELHABER

Manisa Büyükşehir Belediyesi, su kullanımında yaptığı indirim sonrası "Halk Ekmek" projesini de hayata geçirdi. Aynı örnekler daha önce Dikili'de yaşanmıştı...

Manisa Büyükşehir Belediyesi, su kullanımında yaptığı indirim sonrası "Halk Ekmek" projesini de hayata geçirdi. İlk satışı Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in yaptığı Halk Ekmek, ilk etapta Yunusemre ilçesinde 12 noktada satılacak.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Halk Ekmek büfesinde vatandaşlara ilk satışları gerçekleştirdi. Ekmekleri tek tek poşetleyerek vatandaşlara veren Başkan Zeyrek, uygulamayı hayata geçirmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

İLK ÖRNEK DİKİLİ’DE

Türkiye'de halk ekmek projesi ilk defa 1980-90’lı yıllarda Dikili’de hayata geçirilmişti. Belediyeye ait ekmek fırınında ekmek, piyasa fiyatının 3'te 1'i kadardı. Dönemin belediye başkanı Osman Özgüven ayrıca şehir içi ulaşımı, okul servislerini, sağlık hizmetlerini de ücretsiz yapmıştı. Asıl ülke gündemine oturan uygulaması suyun ücretsiz verilmesiydi. Önce 10, ardından 13 tona kadar su kullanımını ücretsiz hale getiren Özgüven, kamuyu zarara uğrattığı iddiası ile yargılanmış ve kamuoyu desteğini arkasına alarak beraat etmişti.

ZEYREK: “RANTA GİDEN PARAYI KESİP HALK VERİYORUZ”

Benzeri uygulamalar Manisa’dan gelmeye başladı. Öğrencilere bazı bölgelerde ücretsiz ulaşım olanakları ile ilgili çalışmalar başlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek “Su insani kullanım hakkıdır” diyerek ilk 2 ton su ücretini 1 lira, sonraki su kullanımlarında da yüzde 30 indirim yaptı. Daha önce sözcü gazetesine açıklama yapan Zeyrek, Dikili örneği içinde; “Fikri, zikri ve duruşuyla öncülüğümüzü yapan, çok saygı duyduğum Osman Başkanla aynı noktadayım. Belediyeler kamu kurumudur, ticarethane değildir. Sadece suda değil, ulaşımda ve birçok sosyal belediyecilik uygulamamızla vatandaşımızın üzerindeki yükü hafifletmeye çalışıyoruz. Halk ekmek fabrikası ve kent lokantaları açacağız” demişti.

SU 1 LİRA, EKMEK 5 LİRA

Halk Ekmek uygulamasının başlamasına ilişkin konuşan Başkan Zeyrek; “Halk Ekmek uygulamasını hayata geçirdiğimiz ve vatandaşların ekonomisine fayda sağlayabildiğimiz için gerçekten çok mutluyum. Ekmeğimiz sıcak, taze ve sağlıklı. Sadece 5 TL. Seçim sürecinde söz vermiştik, su 1 lira olacak, ekmek 5 lira olacak diye bu sözümü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Halk Ekmek büfeleri yakında 17 ilçemize taşınacak” dedi.

Halk Ekmek satışının ardından mahalle sakinleriyle bir araya gelen Başkan Zeyrek, vatandaşların taleplerini dinledi. Yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Zeyrek, talepleri not aldı.

VATANDAŞLAR MUTLU! “GARİBAN İNSANLAR FAYDALANIYOR”

Gıyasetten Boztaş isimli vatandaş; "Başkanımız sözünü tuttu. Halk Ekmek mahalleye geldi. Ekmeği dağıtıyor. Millet, gariban insanlar faydalanıyor. Ekmek çok güzel. Ben de ekmek aldım. Fırın 10 TL’ye veriyor. Gariban nerden alacak bu ekmeği. 10 tane alsa 100 TL, nasıl alacak. Şimdi 10 tane ekmek alıyor 50 TL. Halk Ekmek gelmeyecek deniyordu. Gelecek niye gelmeyecek. Başkan daha 4 aydır görevde. Allah razı olsun. Bizim ekmeğimiz geldi mahalleye" şeklinde konuştu.

Mustafa Oğuz, “Çok mutluyuz. Allah başkanımızdan razı olsun. Teşekkür ediyorum. İhtiyaç sahiplerinin hepsi istifade ediyor. Ekmeğimi de aldım, her gün de alacam. 5 TL para değil.”

Alican Gus, “Bizim başkanımız güzel bir insan. Allah razı olsun, ekmeği ucuza veriyor. 5 TL ucuz ekmek.”

Ali Rıza Karakaş, “Allah için çalışıyorlar. AK Parti’den çok üstün. Halk Ekmek sözünü yerine getirdi. Ekmek aldık. Fiyatlar güzel, ekmekler güzel. Böyle devam ederse çok güzel olur.”

DİKİLİ'DE NELER OLMUŞTU?

Osman Özgüven, Dikili Belediye Başkanı iken sadece ücretsiz su politikaları ile dikkat çekmiyordu. Döneminde şehiriçi ulaşımı üCretsiz yaptı. Okul servisleri de ücretsizdi. Otobüse binen öğrencileri evlerinin önüne kadar bıraktırdı. Öğrencilerin okul ihtiyaçları belediye tarafından ücretsiz karşılandı. Öğrencilere burs sağlandı. Dikili Belediyesi eski Halk Sağlığı Merkezi'nde, sağlık hizmetleri sembolik olarak 1 TL idi. Parası olmayandan bu ücretler de alınmıyordu. Belediye'ye ait ambulans ile hastalar İzmir ve Bergama'ya ücretsiz taşınıyordu. Engelli bireylere ücretsiz dolmuş tahsis edilmişti. Belediyeye ait ekmek fırınında, ekmek piyasa fiyatının 3'te 1'i kadardı.

Suyu ücretsiz verdiği için yargılanan Osman Özgüven ise gazetelere verdiği demeçte, suyun temel yaşam hakkı olduğunu, para ile satılmaması gerektiğini belirterek “Yargılandığım davada verilen beraat kararı ile suyun ticarileştirilmesi için çaba sarf edenlere karşı suyun bir hak olduğu, bir meta olmadığı mahkeme kararı ile kanıtlandı. Mahkemenin bu kararı ile suyun kamusal bir hak olduğu ortaya çıktı. Su hakkına sosyal belediyecilik anlayışı ile yaklaşılmalı. Belediyeler ticarethane olmaktan çıkarılmalı. Halka hizmetin ticareti olmaz” demişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.