03.06.2024, 12:20

Nazım Hikmet Parkı'nın şifreleri

Gazeteci yaşadığı çağın tanığıdır. Kalemini toplumu aydınlatan bir meşale gibi kullanır, tarihi olayları zamanın ruhuna göre yorumlar.

Bende bu bölgede bir gazeteci ve tarih araştırmacısı olarak bu yazımda 2012 yılında Dikili’de açılmış bir parkı, tam da ölüm yıldönümünde Nazım Hikmet Parkı’nı anlatacağım.

Hikayesi olan, anıları ve anlamları olan bir parkın hikayesi… 

…dünyanın en büyük Nazım Hikmet Parkı ve Büstü…

***

Osman Özgüven’in sosyal belediyecilik uygulamalarının ülke genelinde tartışılmaya, konuşulmaya başladığı zamanlardı. Belediyeye ait sağlık merkezinde halk ücretsiz tedavi ediliyor, belediye ekmek fırınından ucuza ekmek dağıtılıyor, sudan ücret alınmıyor, şehir içinde vatandaşlara ve öğrencilere ücretsiz ulaşım sağlanıyordu. Öğrencilere burs ve ücretsiz kurslar veriliyordu. Halkın barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılıyordu.

Halka hizmetten ekonomik ‘kâr’ beklenmiyor, ‘belediyeler ticarethane değildir’ sözü ile uyumlu hizmet anlayışı sürdürülüyordu. En büyük ‘kâr’ halkın refahıydı. Yoksullukla mücadelenin en önemli örneklerinin sergilendiği ilçenin bütün sokaklarında kültürel etkinlikler de zirve yapmıştı.

…ranta karşı Nazım Hikmet…

Osman başkan ve ekibi tamda böyle bir atmosferde Dikili’nin yaklaşık 40 km uzunluğundaki kumsallının en başında bulunan ve Antur adıyla bilinen eski bir tesisi yıkma kararı aldı. Bu tesisin yıkılması cesur bir karardı. Ogünlerde yıkım kararıyla ilgili oldukça rahatsız edildiğini de ileri sürmüştü. Ancak aldırış etmedi ve dediğini yaptı. Ona göre bu kumsal şeridi ranta çok açık ve savunmasızdı. Kendisinden sonra da ranta açılmamalı ve halkın kullanımında olmalıydı. Buraya park yapmaya karar verdi. Ranta karşı çözümün adı da Nazım Hikmet Parkı olacaktı…

2012 Yılında görkemli bir açılış yapıldı. Türkiye’nin her yerinden Nazım dostları kente geldi. Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Tarık Akan ile birlikte Nazım Hikmet Vakfı yöneticileri de açılışa ve düzenlenen panele katıldı. Aynı gün Yaşar Kemal’e ‘Nazım Hikmet Barış Ödülü’ verildi. Mezarından toprak getirilerek çınar ağacının altına konuldu. Osman başkan, bir nevi Nazım’ın ‘Vasiyet’ şiirini sembolik olarak yerine getiriyordu.

Osman başkan büyük bir Nazım hayranıydı. 1980’li yıllarda 12 Eylül karanlığında Nazım’ın yasaklı olduğu dönemde Dikili’de yapılan barış festivallerinde de Nazım hiç unutulmamıştı. Türkiye’nin en büyük Nazım anmaları bu festivallerde yapıldı. Nazım Hikmet ismi Dikili ile bu şekilde bütünleşmiş, tüm Nazım dostları Dikili’de toplanır olmuştu. Bu sebeple Osman başkan için bu parkın açılması çok önemliydi. İdeolojik açıdan kendisinin ve Nazım’ın savunduğu bütün değerlerin birleşimiydi. Bir sefer ranta karşı bir anlayışla yapılmıştı. Önündeki plajıyla birlikte halkın kolay ulaşabileceği bir alan olmuştu.

Duvar Gazetesi yazarlarından gazeteci Özgür Duygu Durgun park ile ilgili yaptığı haberde ilginç saptamalarda bulunmuş;

Yıllarca sürgün hayatı yaşayan büyük şair, fiziksel olarak memleketini bir daha hiç göremeden bu dünyadan ayrıldı ancak adı bugün ülkenin çeşitli noktalarında yer alan 17 park ve hatıra ormanında yaşamaya devam ediyor. Google harita verilerine göre Türkiye’de Nâzım Hikmet adı en çok verilen yeşil alan ve park İzmir’in Karabağlar, Buca, Konak, Bayraklı, Gaziemir ve Dikili ilçelerinde bulunuyor. İstanbul’da ise Ataşehir, Esenyurt, Kadıköy ve Bakırköy’de toplam dört parkın adı usta şairin anısını yaşatıyor. Ankara’da Yenimahalle ve Çankaya, Bursa’da Nilüfer ve Mudanya’da, Kocaeli İzmit’te ve Muğla’da birer Nâzım Hikmet Parkı var. "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” dizeleriyle ölümsüzleşen şairin adına kurulmuş tek Hatıra Ormanı ise Dersim’de bulunuyor. Türkiye haritasında Ankara’dan Dersim’e dek olan bölgede tek bir il veya ilçede ise Nâzım Hikmet adına bir kamusal alana rastlanmıyor. Çoğunlukla yerel yönetimler tarafından açılan ve Nâzım Hikmet’in adının verildiği parkların en büyüğü ise İzmir’in Dikili ilçesinde bulunuyor.

NAZIM HİKMET PARKI’NIN BİLİNMEYENLERİ

Şimdi gelelim bu parkın şifrelerine ve bilinmeyenlerine:

* Dikili Nazım Hikmet Parkı, Dikili Emek, Demokrasi ve Barış Festivali altında “Barış ve Nâzım Hikmet Günleri” temasıyla 1 Eylül 2012 Dünya Barış Günü’nde açıldı.

* Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Küçükerbaş ve 28 bölüm öğrencisi çevre düzenleme çalışmalarına proje desteği sağlamıştır. Grup 11 adet alternatif proje üretmiştir.

* Proje, peyzaj düzenlemeleri ve yeşillendirme çalışmaları, parkın oluşturulmasında büyük emeği olan Yüksek Ziraat mühendisi Behzat Kocavardar ve Peyzaj Mimarı Aydan Eren Evren tarafından yürütülmüştür.

* Parkın tamamı belediyenin kendi öz kaynakları ve çalışanlarının gayretleriyle yapılmıştır.

* 21.565 m²’lik alana sahip olup dünyanın en büyük Nazım Hikmet Parkı’dır.

* Parkın ortasında bulunan büst, dünyanın en büyük Nazım Hikmet Büstü'dür.

* Nazım Hikmet büstünün heykeltıraşı Sercihan Aliağaoğlu’dur.

* Büstün önünde sağda Nazım Hikmet’in vasiyetinde yazdığı üzere bir çınar ağacı yerleştirilmiştir. Çınar ağacının dibine Nazım Hikmet’in mezarından getirilen toprak dökülmüştür.

* Yine büstün sağ tarafındaki yeşillik alana Osman Özgüven, Yunanistan Sol Parti’den Trigazis Panos, eski Midilli Belediye Başkanları Stratis Pallis, eski Ayaparaskevi Belediye Başkanları Apostolos Komninakas ve Aleksandros Evangelinos tarafından barışın simgesi olarak Yunanistan’dan getirilen zeytin ağacı dikilmiştir.

* Parkın üzerindeki tesisten dolayı Antur adıyla anılan plajın ticari tanımını kaldırmak için, parkın önündeki plaja Dikili’nin ilk antik adlarından Malena ismi verilmiştir.

* Parkın çeşitli yerlerine Kozak’tan özel getirilen granit taşlar yerleştirilmiştir.

* Parkın girişine ve 2 bölgeye aşkı temsil etmesi için ikiz palmiye ağaçları yerleştirilmiştir.

* Açıldığı yıl Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü usta edebiyatçı Yaşar Kemal'e verilmiştir. Yaşar Kemal rahatsızlığından dolayı törene katılmamış, ödülü kendisine ulaştırılmak üzere YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş'a verilmiştir. Yaşar Kemal katılamadığı törene Dikililere hitaben mektup göndermiştir.

* Büstün sağ tarafındaki yeşil alana üzerinde barışın simgesi ve Yaşar Kemal’in resmi olan mermer tabaka konulmuştur.

* Açılışa; Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Melike Demirağ, Kıymet Coşkun, Orhan Alkaya, Haydar Ergülen, Altan Gördüm, Halim Yazıcı, Ahmet Telli, Namık Kuyumcu, Nevzat Çelik, Tuğrul Keskin, YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çabaş, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, Yakup Kepenek, Hakkı Ülkü, Birgül Ayman Güler, Mehmet Gönenç, Gökhan Günaydın, Mustafa Moroğlu, Kamil Okyay Sındır, Yunanistan Sol Parti’den Trigazis Panos, eski Midilli Belediye Başkanları Stratis Pallis, eski Ayaparaskevi Belediye Başkanları Apostolos Komninakas ve Aleksandros Evangelinos katılmışlardır.

* Büstün açılışında Nazım Hikmet'in mücadele arkadaşları Vedat Türkali, Şahap Bakırsan, İbrahim Balaban, Rasih Nuri İleri, Fevzi Kavuk, Cemal Kıral, Mustafa Fahri Oktay'dan gönderilen mesajlar okunmuştur.

* Barış işaretinin kullanımının 50'nci yılı anısına bu simgelerin olduğu 'barış çeşmesi' yapılmıştır.

* Yine parkın son köşesine dönemin meclis üyelerinden Erdoğan Doğan'ın girişimleriyle 'Engelli Plajı' yapılmıştır.

* Parkın giriş bölümüne Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden (20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş, 26 yaşındaki Ethem Sarısülük, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, 22 yaşındaki Ahmet Atakan, 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik, 15 yaşındaki Berkin Elvan, 22 yaşındaki Abdullah Cömert ve 18 yaşındaki Medeni Yıldırım)  anısına 8 adet dikey, bir adet yatay kütük dikilmiştir...

(Not: Gezi Anıtı Osman Özgüven'in başkanlığı sona erdikten sonra bu alandan kaldırılmıştır)

Büstün ön yüzüne şairin “Otuzumda asılmamı istediler, kırk sekizimde barış madalyasının bana verilmesini” ile yan yüzünde barış ve özgürlüğün şairi Yannis Ritsos’un Nâzım için kaleme aldığı “Bir Ad ve Müzik Evrene Dönüşünce”’ şiirinden “Özgürlük ki adlarından biridir senin; o senin en güzel adın” dizeleri yer almıştır.

* Ayrıca aynı gün Yunanistan SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon Partisi) Genel Başkanı Alexis Tsipras (2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür) tarafından gönderilen barış mesajı da açılış günü okunmuştur.

Tsipras Dikili mesajında, "Nazım Hikmet eğer bugün yaşasaydı şiddetli jeopolitik çalkantılar içinde bulunan ve sürekli emperyalist müdahalelere maruz kalan yorgun coğrafyamızda halka her zaman barışı savunma çağrısında bulunurdu. Yabancı ordu ve üsler olmadan Kıbrıslı Rum ve Türklerin adil birlikteliği temelinde Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini desteklerdi" sözlerine yer vermiştir.

* Alanın bir bölümüne de İlçemizin tarihi kimliği açısından önemi olan Dikilili ünlü Kral Hermias ve yine bu topraklarda yaşamış Dikilili Kral Hermias’ın kız kardeşi ile evlenmiş Aristoteles’in adı verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak belediye başkanının görev süresi dolunca düzenleme yapılamamıştır.

* Malena Rekreasyon alanına ayrıca grup izleme alanları, güneş saati yapılırken Orhan Veli, Neyzen Tevfik gibi büyük yazarların, şairlerin adlarında yaşatılacağı alanlar ve büstleri yine belediye başkanının görev süresi dolunca yapılamamıştır.

FOTO: Panos Trigazıs - Osman Özgüven

FOTO: Kozak'tan getirilen granit taşlar

FOTO: Stratis Pallis - Osman Özgüven - Aleksandros Evangelinos

-------

YASAL UYARI: 

© Copyrigth ajansbakircay.com tüm hakları saklıdır. ajansbakircay.com sitesinde yer alan bütün tasarım ve düzenlemelerin telif hakları; 5846 numaralı telif hakları yasası ile korunmaktadır. Bunlar ajansbakircay.com'un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.

-------

Yorumlar (1)
Mükerrem Can 12 ay önce
Kaleminize sağlık
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 83
2. Fenerbahçe 32 75
3. Samsunspor 33 57
4. Beşiktaş 32 55
5. Başakşehir 32 51
6. Eyüpspor 33 50
7. Göztepe 32 46
8. Trabzonspor 32 46
9. Antalyaspor 32 43
10. Konyaspor 33 43
11. Kasımpaşa 32 43
12. Gaziantep FK 32 42
13. Kayserispor 32 41
14. Rizespor 32 40
15. Alanyaspor 32 35
16. Sivasspor 33 34
17. Bodrum FK 32 34
18. Hatayspor 32 19
19. A.Demirspor 32 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 37 69
2. Gençlerbirliği 37 65
3. Karagümrük 37 63
4. İstanbulspor 37 61
5. Erzurumspor 37 61
6. Bandırmaspor 37 61
7. Iğdır FK 37 58
8. Boluspor 37 58
9. Amed Sportif 37 57
10. Ahlatçı Çorum FK 37 54
11. Ümraniye 37 53
12. Esenler Erokspor 37 52
13. Keçiörengücü 37 51
14. Pendikspor 37 48
15. Sakaryaspor 37 48
16. Ankaragücü 37 45
17. Manisa FK 37 45
18. Şanlıurfaspor 37 40
19. Adanaspor 37 30
20. Yeni Malatyaspor 37 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 35 82
2. Arsenal 35 67
3. M.City 35 64
4. Newcastle 35 63
5. Chelsea 35 63
6. N. Forest 35 61
7. Aston Villa 35 60
8. Bournemouth 35 53
9. Brentford 35 52
10. Brighton 35 52
11. Fulham 35 51
12. C.Palace 35 46
13. Wolves 35 41
14. Everton 35 39
15. M. United 35 39
16. Tottenham 35 38
17. West Ham United 35 37
18. Ipswich Town 35 22
19. Leicester City 35 21
20. Southampton 35 11
Takımlar O P
1. Barcelona 34 79
2. Real Madrid 34 75
3. Atletico Madrid 34 67
4. Athletic Bilbao 34 61
5. Villarreal 34 58
6. Real Betis 34 57
7. Celta Vigo 34 46
8. Rayo Vallecano 34 44
9. Osasuna 34 44
10. Mallorca 34 44
11. Real Sociedad 34 43
12. Valencia 34 42
13. Getafe 34 39
14. Espanyol 34 39
15. Girona 34 38
16. Sevilla 34 38
17. Alaves 34 35
18. Las Palmas 34 32
19. Leganes 34 31
20. Real Valladolid 34 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@