Bergama’nın endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan eski Sümerbank Tekstil Fabrikasının devir edilmesine yargı izin vermedi. Kararı İYİ Parti Meclis Üyesi Av.Olgu Altuğ yorumladı.
Cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen eski Sümerbank Tekstil Fabrikasının 10 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilen ve iki kişiyle gerçekleştirilen genel kurul toplantısında, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil işlemleri başlatılmış olmasına rağmen devredilmesine yargı izin vermedi. Kararı İYİ Parti Meclis Üyesi Olgu Altuğ yorumladı.
Bergama'nın AKP'li Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun yanlış yönlendirildiğini de ifade eden Altuğ; "İlk günden beri meclis üyesi arkadaşlara şunu ifade ettim, daha önceki vermiş olduğum önergelerde de hep dile getirdiğim husus şuydu; meclis üyeliği el kaldırıp indirmekten ibaret değildir, bir kamu görevi yürütüyoruz orada. Vermiş olduğumuz ve vermemiş olduğumuz kararlardan yargılanabiliriz” ifadelerini kullandı.
BERGAMALILAR İÇİN MANEVİ DEĞERİ YÜKSEKTİR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İYİ Parti Meclis Üyesi Olgu Altuğ; “Tekstil fabrikası 1959 yılında Adnan Menderes’in açtığı son fabrikadır. Hemen hemen birçok Bergamalının ailesinden bir kişi burada çalışmıştır. 59’lu yılların şartlarında 1500 kişinin çalıştığı, içinde kreşi de olan çok modern bir tesisti ve Bergamalılar için manevi değeri yüksektir. Belediyenin mevcut yönetimi burayı gözden çıkarma kararı aldı”
AMACIMIZ BELEDİYENİN BORÇ ÖDEMESİNE ENGEL OLMAK DEĞİL;
“Tekstil Fabrikasının devrine karşı çıkma amacımız kesinlikle belediyenin borç ödemesine ve hizmet üretmesine engel değildir. Bugüne kadar her mecrada Bergama’nın menfaatine olacak tüm projelere hangi siyasi kanattan gelirse gelsin destek olacağımı bizzat ifade etmiştim. Kaldı ki bugüne kadar meclis gündemine gelen önergelerin sanırım %95’i oybirliği ile geçmiştir. Yani sadece ben değil millet ittifakına üye tüm meclis üyesi arkadaşlarım da Bergama’nın menfaatine olan tüm konulara koşulsuz onay vermişlerdir. Ancak kimse bizlerden hem toplum vicdanına hem de hukuka açıkça aykırı bu işleme onay vermemizi beklemesin. Son meclis toplantısında bu konuda söz alarak detaylı biçimde hukuka aykırılıkları tek tek ifade ettim ve konunun 1 ay ertelenip Hukuk Komisyonuna havale edilmesini talep ettim. Bu önerime hiçbir parti grubu maalesef sahip çıkmadı. Hal böyle olsaydı belki de bugün bu konuları konuşuyor olmazdık”
ÇAĞIRSINLAR BORÇLAR İÇİN BİRLİKTE ÇARE ARAYALIM
“Bize ‘Belediyenin borçlarını ödeyemiyoruz çare arıyoruz’ desinler kendileri ile tüm kapıları zorlamaya ve çare aramaya ben bizzat hazırım. Hepimizin malumudur daha önceki dönemlerde pek çok şirketin borçları dahi silinmiştir. Bunların içinde Albayrak Gayrimenkul, Akbank Türk Aş., Güler Sabancı, Cengiz İnşaat, Turkcell İletişim A.Ş.,Tuvtürk A.Ş., Türkiye Jokey Kulübü gibi pek çok girişimci var. Öncelikle Sayın Başkan sürekli vurguladığı merkezi hükümet desteğini de yanına alarak konu borcun yapılandırılması veya silinmesinin sağlanması yönünde girişim yapmalıdır. Kaldı ki civar Belediyelerin borçları ile Bergama Belediyesi’nin borçları mukayese edildiğinde Bergama Belediyesi’nin borçlarının da yüksek olmadığını görüyoruz”
BAŞKANI YANLIŞ YÖNLENDİRENLER VAR
“Başkanın tüm konuları bilmesi elbette beklenemez. Ancak gelinen noktada bu kadar yanlış adımlar atılmasını Başkanı ekibinin de yanlış yönlendiriyor olmasına bağlıyorum. Diğer bir ihtimal ise kendisinin etrafında ki kimseyi dinlemiyor olması olabilir. Şayet böyle bir durum var ise bu çok daha vahimdir diye düşünüyorum”
MECLİS ÜYELİĞİ EL KALDIRIP İNDİRMEKTEN İBARET DEĞİLDİR
“2019 yılının başlarında burası ile ilgili İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tescil süreci başlatmıştı. 27 Haziran 2019 tarihinde 11460 sayılı bir kararla burayı cumhuriyet dönemi endüstriyel mirasının nadir örneklerinden biri olarak tespit ediyor. Belediyeye ise burayı koruyup muhafaza etmesi için bir tebligat yapıyor. Yani diyor ki; burası için tescil süreci başlamıştır, sende burası için sorumlusun, belediye olarak bu yeri koruyup mevcut durumunda herhangi bir değişikliğe yer vermeyecek şekilde korumakla mükellefsin. Ancak belediye tam tersine burasının ifraz edilip, devredilmesiyle ilgili karar aldı. Biz bu iki konuda idari mahkemesinde yürütmenin durdurulması istemli iki dava açtık. Bunun haricinde tescilli yerle ilgili mevcut statüsünü değiştirir vaziyette işlem yapan meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurusu sonucunda ‘görevi ihmal’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ ile ilgili yargılanmaları söz konusu olabilir. Tabii işin bu noktaya gelmesi hiç hoş bir şey değil. İlk günden beri meclis üyesi arkadaşlara şunu ifade ettim, daha önceki vermiş olduğum önergelerde de hep dile getirdiğim husus şuydu; meclis üyeliği el kaldırıp indirmekten ibaret değildir, bir kamu görevi yürütüyoruz orada. Vermiş olduğumuz ve vermemiş olduğumuz kararlardan yargılanabiliriz” ifadelerini kullandı.
Altuğ sözlerinin sonunda ise; “Şimdilik tekstil fabrikasıyla ilgili devir işlemi bu kararla durdurulmuştur. Buradan Bergamalılara müjdelemek istiyorum” cümlelerine yer verdi.
NE OLMUŞTU?
Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen pandemi yasaklarının olduğu dönemde Pamuk İpliği Sanayii Ticaret Anonim Şirketi’nin 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı için çağrı yaptı. Toplantı şirket hissedarlarına (İş Bankası, Tariş, BERKSAV, Bergama Tarım Satış Kooperatifi, Alkan Tarım, gerçek ve tüzel kişiler vs.) gönderilen ve çağrı metninde belirtilen Belediye Meclis Salonu’nda yapılması kararına da uyulmayarak 10 Nisan 2020 tarihinde Bergama Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleştirildi. Toplantıya katılmak isteyip te koronavirüs önlemleri kapsamında ve yaş sınırı nedeniyle katılamayan bazı hissedarlar; toplantının ertelenmeyip aceleye getirilmesine tepki gösterdi.
Toplantıya Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun yanı sıra Bergama Kültür Sanat Vakfı’nı (BERKSAV) temsilen bir kişi katıldı. İki kişiyle gerçekleştirilen toplantıda şirkete ait tek arazinin (935 ada 1 parsel) İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil işlemleri başlatılmış olmasına rağmen Bergama Belediyesi’ne devredilmesine karar verildiği, Bergama Kültür Sanat Vakfı’nın ise devir kararına şerh koydurduğu öğrenildi. Ardından konu fabrika hissedarlarından birisi tarafından yargıya taşındı.
Bergama 1.Asliye Hukuk Mahkemesi açılan dava sonucunda ise 935 ada 1 parselde bulunan araziye ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi. Böylece fabrikanın devredilmesinin önüne geçilmiş oldu.