Ajans Bakırçay

Bergama’da tarihi yol keşfedildi, koruma altına alındı

TARİH

Tarihi değerleriyle ünlü Bergama’da yapılan kazılar sonunca keşfedilen tarihi bir yol birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı

İzmir’in Bergama ilçesi Atçılar Mahallesi’nde yapılan kazılarda keşfedilen tarihi yol İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan toplantı kararıyla birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Buna göre bölge koruma altına alındığı için bölgede herhangi bir kazıya izin verilmeyecek.

Yapılan kazılar sonucu Atçılar Mahallesi yerleşim bölgesinden başlayarak ormanlık alan üzerinde yaklaşık 2 kilometre boyunca ilerleyen tarihi yol ve çevresi sit alanı ilan edildi. Yerel kaynaklara göre Kervan Yolu olduğu düşünülen yol için ilan edilen sit alanı Atçılar Mahallesi yerleşim bölgesinde bulunan bazı parselleri ve orman bölgesinde yer alan bazı tarlaları da içine alacak şekilde ilan edildi.

İlan edilen sit alanıyla birlikte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2023 yıl sonu verilerine göre 999 adet olan arkeolojik sit alanı sayısı bine ulaştı.

Antik yolun öyküsü

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan antik yolun Roma döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Ayrıca Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de bahsedilen yolun Manisa-Bergama, Bergama-Menemen-Güzelhisar güzergâhı arasında kervan yolu olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.