Tarihsel olaylara ilişkin eserleri de olan İzmirli yazar İlhan Pınar, “Antik Tıp Tarihinde Bir Duayen, Galenos ve Dönemi” konulu söyleşiye katıldı. Bayraklı’da bulunan Tınaztepe Galen Hastanesi’nde gerçekleşen ve İzmir Tarih Sohbetleri başlığında gerçekleştirilen söyleşide Bergamalı Galenos’un asırlar önce tıbbı bilimsel bir sistematik içine oturttuğunu ve bu anlayışın bin 500 yıldır sürdüğünü anlattı.
GALENOS TIBBI BİLİMSEL BİR SİSTEM ÜZERİNE OTURTTU
İlhan Pınar konuşmasında; “Pergamon tarihinde önemli bir yer tutan Klauidos Galenos, tıbbın tarihsel gelişiminde dönüm noktası olmuştur. Tarihsel süreç içinde dinsel-büyücülük temelinde ortaya çıkan tıp anlayışı İ.Ö. V. Yüzyıl’da ilki Epidauros’ta (İ.Ö. 430) kurulan Asklepion’un kurumsallaşmasıyla tapınak tıbbı sürecine geçilmiştir. Hipopokrat’ın doğum yeri kabul edilen Kos (İstanköy adası) ve Knidos hekimleri arasında süregelen temel tartışma olan tıbbın zanaat mı bilim mi tartışmasında Asklepion hekim soyundan gelen Koslu hekimler zanaat, Knidoslu hekimler ise bilim olduğu yönünde taraf olmuşlardı. Bu tartışmalara son vererek tıbbı bilimsel bir sistem üzerine oturtan Pergamonlu Galenos olmuştur” dedi.
ARİSTO FELSEFESİ TEMEL ÇIKIŞ NOKTASI OLDU
Pınar; “İ.S. 130’da Pergamon’da dünyaya gelen Galenos, 14 yaşından itibaren mimar olan babası julios Nikodemos’tan matematik, felsefe ve doğabilimi dersleri almış ve bu öğretilerden edindiği birikim tıp anlayışını şekillendirmede etkili olmuştur. Özellikle Aristo felsefesinin çıktılarından olan ‘Doğada hiçbir şey amaçsız değildir’, Galenos’un hastalık tanısında temel çıkış noktası olmuştur. O, hastalık için ne ve niçin diye sormaz, amacı neydiyi sorgular” dedi.
500 KİTAP YAZDI, 80’İ GÜNÜMÜZE ULAŞTI
Pınar; “17 yaşında Pergamon Asklepionu’nda anatomi dersleriyle başladığı tıp serüveni, gladyatör hekimliğinden İmparator Marcus Aurelius’un hekimbaşılığına kadar yükselmesiyle doruk noktasına ulaşmıştır. 500 civarında yazdığı kitap olduğu kabul edilen Galenos, bu eserlerinin çoğunu evinde çıkan bir yangında kaybetmiştir. Ancak 80 kadar kitabı Batı dillerine çevrilmiştir” dedi.