Bergama'da 150 yıllık bir tütün deposunu Akdeniz kültürünü yansıtan kültür merkezi haline çevirmek için yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Bu çalışmalar kapsamında İspanyol ve İtalyan uzmanlar ile Türk öğrencilerinde içinde bulunduğu yaklaşık 100 kişilik ekibin yürüttüğü çalışmalar için yardım kampanyası başlatıldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan İspanyol asıllı Jose Manuel Garcia Torres’in 5 yıl önce ilk kez ziyaret ettiği ve hayran kaldığı Bergama'da, İtalyan öğretmen ve gastronomist Gabriel Castellana ile birlikte başlattığı 150 yıllık tütün deposunun restorasyonu devam ediyor. Çalışmalar kapsamında İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne yapılan hibe başvurusu kabul edildi. Ancak hibeden faydalanmak için, tütün deposuna 28 bin lira harcanması ön koşulu arandı. Depo yönetimi hibeden faydalanmak ve restorasyonu tamamlamak için yardım kampanyası başlattı. 28 bin lira hedefine 49 kişi destek verdi. 20 bin 280 lira toplandı.
HEDEFE AZ KALDI
Jose Manuel Garcia Torres; “Bu projede hedefimiz daha doğrusu temel amacımız Akdeniz coğrafyasının sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve bunun için ortak çalışma ile birlikte üretimi destekleyen yerel koruma modelini geliştirmektir. Bu sebeple 150 yıllık geçmişe sahip eski tütün deposunda uzmanlar, akademisyenler, öğrenciler, zanaatkârlar ve destekçilerden oluşan uluslararası bir ekiple restorasyona başladık. Restorasyonu tamamlamak için İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne hibe başvurusunda bulunduk. Başvuru kabul edildi. Ancak hibeden faydalanmak için, tütün deposuna 28 bin lira harcanması ön koşulu arandı. Bizde bu paranın toplanması için yardım kampanyası başlattık. Şuana kadar destek veren 49 kişiden 20 bin 280 lira toplandı. Hedefimize ulaşmamıza çok az bir miktar kaldı” dedi.
BERGAMA’DAN YETERİNCE DESTEK YOK
Yapılan desteklerle hedeflenen miktarı toplayıp biran önce restorasyonu tamamlamayı istediklerini belirten Torres, yardım kampanyasına Bergama’dan yeterince destek gelmemesine şaşırdıklarını ifade etti. Torres; “Atölye çalışmalarımıza yaklaşık 25 üniversitede eğitim gören 100’den fazla öğrenci katıldı. Burası çok sayıda mimarlık, restorasyon, şehir ve bölge planlama öğrencisine deneysel ve etkileşimli bir ortamda staj yapma fırsatı yaratıyor. Akademisyen, uzman, yerel halk, belediye ve öğrencilerden oluşan bireyler ortak bir noktada toplanıyor. Ancak bu önemli çalışmada başlatmış olduğumuz kampanyaya Bergama’dan sadece 2 öğrenci destek verdi. Bu duruma oldukça şaşırdık, biraz da üzüldük” dedi.
DESTEKÇİLERE ÖDÜL
Torres ayrıca; “Yardım kampanyamızın sonlanmasına 10 gün kaldı. Bu süre içerisinde kalan küçük miktarın kapanacağını düşünüyorum. Destekçilerimize birçok ödül yada anı armağan ediyoruz. Bunlar atölye sürecinde katılımcılar tarafından üretilen Depo damgalı çanta, tişört, kitapçık, şapka, magnet, çizim malzemeleri ve eskiz defterleri gibi hediyelerden ulaşıyor. Bunun dışında restorasyon sonrası halka açık bir kültür merkezi olacak yapının kullanımı da ödüller içerisinde yer alıyor. Ben şimdiden destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Destek için; https://www.fongogo.com/Project/depo-pergamon-restorasyon-atolyesi-2