Ajans Bakırçay

Bergama'da "Mavi Dil" paniği: 27 mahalle karantinada!

TARIM HAYVANCILIK

İzmir'in Bergama ilçesinde koyunlardan alınan kan numunesinde 'mavi dil' hastalığına rastlandı. Laboratuvardan gelen sonuçların ardından 27 mahalle karantinaya alındı.

Bergama’nın Aziziye Mahallesi'nde koyunlardan alınan kan numunelerinde 'Mavi Dil' hastalığına rastlandı. Hastalığın yayılımını azaltmak için İzmir ve Manisa’da hayvan giriş çıkışını yasaklayan karantina uygulaması başlatıldı.

Alınan karara göre, 27 mahalleye tüm hayvan giriş ve çıkışları ikinci bir talimata kadar yasaklandı. Karantina süresince hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla vatandaşlardan duyarlı olmaları ve herhangi bir hayvan hareketi gerçekleştirmemeleri istendi.

KARANTİNAYA ALINAN MAHALLELER

Alınan kararla birlikte karantinaya alınan mahalleler şu şekilde; Aziziye, Ayazkent, Çaltıkoru, Paşaköy, Ahmetbeyler, Alhatlı, Bölcek, Çamoba, Çeltikçi, Dağıstan, Dereköy, Doğancı, Durmuşlar, Eğiller, Göçbeyli, Kadıköy, Kozluca, Örenli, Sarıcalar, Tırmanlar, Turanlı Hacılar, Üçtepe, Yeniler, Yortanlı, Yukarıkırıklar, Zağnoz ve Ferizler.

HAYVAN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI YASAKLANDI

Karantinaya alınan mahallelerde tüm hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı belirtildi. Yetkililer, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, her türlü hayvan hareketinin kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı.

Geviş getiren hayvanlarda Culicoides türü bir böceğin oluşturduğu bu hastalığın insan sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığını açıklayan uzmanlar, tek sorunun ekonomik açıdan çiftçiye zarar vermesi olduğunu söyledi. Ege Telgraf Gazetesi’nden Berna Sever’e konuşan Veteriner Hekim Durmuş Bayram, Mavi Dil hastalığının nasıl bulaştığını ve bu hastalığın zararlarını paylaştı.

Mavi Dil hastalığına karşı aşılama uygulamaları olduğunu ancak bunun çok yaygın olmadığını aktaran Bayram, “Avrupa bu konuda mavi dil çıkan hayvanları kesime sevk ederek mücadele ediyor. Vektörlerle taşınan bu hastalığın, her gün 20 km yayılım gösterebileceği söyleniyor. Bu nedenle Mavi Dil tespit edilen bölgelerin 150 kilometre çapında karantina uygulaması oluyor. Mavi Dil hastalığı insana geçmiyor. Geviş getiren hayvanlarda damar geçirgenliklerini bozduğundan dolayı dilin morarmasıyla gözlemlenen bir hastalık. Verim kaybına bazen de ölümle sonuçlanmaktadır”

EKONOMİK ZARAR OLUŞUYOR.

“Tam ekonomik zarar oluşuyor. Zaten yeteri kadar hayvan sayımız olmadığı için bulaşın yayılması durumunda doğuracak hayvan sayımız da düşecektir. Kasaplıklar zaten kesiliyor. Ama anneyi etkilediği zaman sorun oluyor. Hayvanın hayatı bitiyor. Hayvanın eti yeniyor da elde edeceğimiz gelir bakımından direkt zarar yazıyor. Bir ülkede Mavi Dil çıktığı zaman Avrupa Birliği sağlık koşullarına göre 3 sene o hastalıktan ari olamıyor” dedi.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ise, “Biz İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve bölgedeki meslektaşlarımızdan gelişmeler konusunda iletişim halindeyiz. Bölgede aşılama işlemleri yapıldı bitirildi. O bölge karantina altına alındı. Karantina devam ediyor. Resmi makamlar ‘Mavi Dil’ hastalığı bir hayvanda bile çıksa 10 kilometre çapında bir alanı karantina alanı ilan ediyor. İzmir’de de gerekli işlemler yapıldı. İnsanlara herhangi bir zararı yok. Hayvanların dillerinde şişme ve renk değişimi oluşturuyor. Sineklerle yayılım gösteriyor ve havalar soğumaya başladığı için aşırı bir sinek yok. Ortay çıkan hastalıklarla ilgili bir İnokülasyon süresi var. Bölgemizde bu tarz zoonozlar ya da bulaşıcı hastalıklar çıkıyor. Bununla ilgili aşılama yapıyor. Koruyucu hekimlik yapılıyor. Aşılamalar hızlıca tüm Türkiye genelinde devam ediyor. Biz İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak süreçlerin yakın takipçisiyiz. Herkesin içi rahat olsun” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.