Ajans Bakırçay

Bergama Kozak'ta serin ve otlak yaylalara büyük yolculuk

TARIM HAYVANCILIK

Bergama'da, köylülerin geleneksel hale dönüştürdüğü yayla serüvenine, bu yıl Başkan Soyer de katıldı. Meraya hayvan salımı töreninde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yayla yolculuğu, renkli görüntüler oluşturdu.

Bergama'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan köylüler, sıcak havaların etkili olması ile birlikte yıllardır yaptıkları gibi serin ve otlak olan yaylaların yolunu tuttu. 10 bini küçükbaş olmak üzere toplam 15 bin hayvanın Çamavlu Köyü’nden 23 bin dekarlık Çamavlu Merası’na doğru çıktıkları yaz yolculuğu meraya hayvan salımı programıyla başladı.

S.S Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP Genel Başkan Yardımcı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın katıldığı meraya hayvan salımında Başkan Soyer, kepenek giyerek bir süre koyun güttü.

"HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEK İÇİN GEREĞİNİ YAPACAĞIZ"

Burada basına açıklama yapan Başkan Soyer, hayvancılığın bölgede desteklenmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini belirtti. Koronavirüs salgınının yarattığı tahribata dikkat çeken Soyer; “Bu salgın hepimize gösterdi ki, üretime devam etmek zorundayız. Hayvancılığı sürdürmek zorundayız. Buna mecburuz. Bunları yapmadığımız sürece dışarı mahkumiyetimiz, mecburiyetimiz devam edecek. Salgının etkileri çok daha ağır olarak hepimizin hayatına yansıyacak. O nedenle bugün burada yaptığımız yayla açılışının tüm köylülerimize ve tüm kentlilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Mera varsa hayat vardır” dedi.

"MERA VARSA HAYVANCILIK VAR"

CHP Genel Başkan Yardımcı Orhan Sarıbal da İzmir'in, Türkiye'nin tarımsal potansiyeli açısından ve tarımı açısından çok uzun yıllardan sonra kamucu yaklaşımı ile bir destan yazdığını söyledi. Hayvancılıkta meraların son derece önemli olduğuna dikkat çeken Orhan Sarıbal, “Eğer mera yoksa, hangi hayvancılık tipi olursa olsun sürdüremezsiniz. O nedenle mera varsa ot var, mera varsa et var, mera varsa hayvancılık var” diye konuştu. Türkiye için büyük ve küçükbaş hayvancılığın çok önemli olduğunu da ifade eden Sarıbal, şunları söyledi: “Türkiye büyük ve küçükbaş hayvanlarla bu ihtiyacını gideriyor. O nedenle meracılığın, yaylacılığın olmadığı bir hayvancılığı Türkiye'nin sürdürebilme imkanı yok. Burada 2002 yılından beri 15 bin dekar ıslah süreci devam ediyor. Bu Türkiye için çok önemli bir örnek. İzmir bir kez daha yeniden bir başka başarı öyküsünü ortaya koydu.” dedi.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Daha sonra oba Yaylası’ndan Kemicek Yaylası’na kadar yaklaşık 2 kilometre yürüyüş yapan katılımcılar, Kemicek Yaylası’ndaki en yaşlı çınar ağacı altında bir süre dinlendikten sonra, bölgeden ayrıldı. Küçükbaş ile büyükbaş hayvanların yaylaya doğru yolculukları iki gün boyunca devam edecek. Büyükbaş hayvanlar üç ay, küçükbaş hayvanlar ise altı ay boyunca bu yaylada kalacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediyesi tarafından işten çıkartılan Nazlı Deniz Tan ve Gonca Çetin ile sohbet etti, 'mücadelenizde sizi yalnız bırakmayacağım' dedi.

Bergama’nın Kozak Yaylası’nda bulunan Çamavlu Köyü’nde gerçekleştirilen meraya hayvan salınımı töreni ardından gerçekleştirilen yürüyüşte Bergama Çevre Platformu üyeleri, Türkiye’nin en büyük maden alanına sahip altın madeni için “TÜMAD Madra’yı terk et” dövizleri açtı. Yürüyüş sonrası ise 6 bin 600 hektarlık alana sahip maden ile ilgili Başkan Soyer’e ve basına bilgilendirme yapıldı. Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı. Başkan Soyer; “Doğa yıkımlarına karşı, her zaman olduğu gibi elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.