Bergama’da 35 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit ocağının 189 hektarlık alana yayılması için gerekli ÇED süreci başlatıldı.
Söz konusu taş ocağının faaliyet göstereceği bölgenin tamamının 1/100.000 binlik imar planlarında nitelikli tarım alanı olarak görüldüğü ortaya çıktı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanların yer aldığı da belirlendi. Atık madde ve stok sahaları ile birlikte taş ocağı için feda edilecek alanın toplamı 250 hektarı bulacak.
Eşsiz doğal güzelliklere sahip sit alanlarına, ormanlık bölgelere ve tarım arazilerinde çevreye büyük zarar varen taş ocaklarına izin veren süreçler durmuyor. Bergama’da 35 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit ocağının 189 hektarlık alana yayılması için gerekli ÇED süreci başlatıldı. Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerindeki granit ocağının 2011 yılında ÇED iznine bile gerek duymadan kurulduğu belirtildi.
İmar planlarında vasıflı tarım alanı
Söz konusu taş ocağının faaliyet göstereceği bölgenin tamamının 1/100.000 binlik imar planlarında vasıflı tarım alanı olarak görüldüğü ortaya çıktı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanların yer aldığı da belirlendi. Faaliyet alanı 6 kattan daha fazla genişleyecek olan taş ocağının Hacıhamzalar Mahallesi’ne 792 metre Aşağıcuma Mahallesi’ne ise sadece 615 metre uzaklıkta olması da dikkat çekti.
Foto: Başta Bergama Çevre Platformu olmak üzere Bergama köylüsü de duruma tepkili
Toplam alan 250 hektarı geçecek
Proje kapsamında 8100 ton olan kapasite 110.000 tona çıkarılacak. Ruhsat sahasının yanında 3 adet tamamının toplamı 23,12 hektar olacak olan malzeme(ürün) stok sahaları, 2 adet tamamının toplamı 24,43 hektar olacak olan atık madde stok alanları ve 1 adet 13,42 hektarlık alana sahip olacak olan bitkisel toprak depolama alanı da kurulacak. Tüm bu faaliyetlerle birlikte toplam alan 250 hektarı geçecek.