Ajans Bakırçay

Dikili, Bergama, Kınık, Foça, Aliağa... 16 ilçeden tepki!

TARIM HAYVANCILIK

Basın açıklamasına çok sayıda sivil toplum örgütü ve tarlaları santralden etkilenecek köylüler katıldı. EGEÇEP sözcüsü Mitap, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve ilçe Belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

İzmirliler, Valilik tarafından bugün gerçekleştirilecek olan 33 jeotermal sahanın ihalesinin iptali için Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına çok sayıda sivil toplum örgütü ve tarlaları santralden etkilenecek köylüler katıldı.

Haber: Asya Yaşarikiz (İz Gazete)

İzmir Valiliği yatırım izleme ve koordinasyon Başkanlığı, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde (Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz, Bayındır) bulunan 30 alanın jeotermal arama için ve 3 alanın da jeotermal işletilmesi için ihaleye çıkıldığını ilan etti. EGEÇEP, İzmir Valiliğinin 33 jeotermal sahanın ihalesi hakkında, çağrıda bulunarak, dün saat 12.30’da Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yaptı.

“KAMU YARARINA AYKIRI”

Basın açıklamasında konuşan Ege Çevre ve Kültür Platformu Eş Sözcüsü Alime Yalçın Mitap, İzmir Valisi’nin kararını tepkiyle karşılayarak “Başta Aydın, Denizli, Alaşehir, Salihli olmak üzere, pek çok yörede jeotermal işletmeler nedeniyle yaşanan çevre sorunları ortadayken, İzmir Valiliğinin bu ihaleleri açmasını hayretle karşılıyoruz. Kendilerini duyarlı olmaya, ihaleleri iptale çağırıyoruz. Tire, Ödemiş, Kınık ve Kiraz ilçelerine komşu olan Aydın ve Manisa illerinde de aynı şekilde, Aydın Çevre ve Doğa Derneği tarafından açılan davalara ilişkin jeotermal enerji santrali için mahkemelerce verilmiş iptal kararlarının dikkate alınmaksızın zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyeti sürdürülen bu bölgelerde Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme amaçlı yatırım planlanmasının Anayasa ve uluslararası mevzuatla korunan yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, çevre haklarının ihlali niteliğindeki bu idari tasarrufun hukuk devleti ilkesine ve kamu yararına aykırı olması nedenlerinden ötürü, bu ihalenin iptalini istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

“DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Yapılacak olan ihalenin İzmir’in büyük bölümünde telafisi olanaksız zararlar doğuracağının altını çizen EGEÇEP sözcüsü Mitap, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve ilçe Belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Belediyeler ve Belediye Birlikleri bu konunun takipçisi, açılacak davaların müdahili olmalılar. Bu nedenlerle mevzuata, T.C. Anayasa’sına, Uluslararası İnsan Hakları ve Çevre Mevzuatına ve bu sahalar ile ilgili daha önce verilmiş iptal kararlarına aykırılık taşıyan 14.11.2019 tarihinde yapılacak ihalelerin iptaline karar verilmesini, aksi halde çevre ve insan sağlığı açısından telafisi imkansız zararlara sebebiyet verileceğinden, dava ve şikayet gibi hukuki yollara başvuruda bulunacağımızı duyuruyor ve İzmir halkını bu konuda duyarlı olmaya, yaşanılası bir İzmir için mücadele etmeye çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Jeotermal ihalelerinin iptali için yapılan kitlesel açıklamasına, İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK, İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, Tire çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forumu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, CHP eski dönem Milletvekili Musa Çam katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.