CHP'li Polat'tan AK Partili Başkan'a sert çıkış!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama Koza Altın Madeni İşletmelerinin girişimleri ve faaliyetleri sebebiyle "Kayyım makamını" meclis gündemine taşıdı.

ÇEVRE 05.12.2019, 09:27 13.01.2020, 20:48
CHP'li Polat'tan AK Partili Başkan'a sert çıkış!

AKP'li Başkan Hakan Koştu yönetimindeki Bergama Belediyesi, Kozak Yaylası'ndaki Kapukaya Köyü'nde açılmak istenen maden ocağı ile ilgili davadan çekildi. Belediyenin madene karşı açılan tüm davalardan çekildiği ve çevre davalarına bakan belediye avukatlarının sözleşmelerini de yenilemeyeceği öğrenildi.

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise ilçede altın madenlerine karşı yürütülen 4 davadan çekilmelerinin gerekçelerini; “Bergama Belediyesi’nin bu davadan çekilmesinin en büyük sebebi; Bergama’da uzun yıllardan beri devam eden bu işletmenin çevreye herhangi zararının olmadığı ve bölgemizin menfaatine olan inancımızdır. Şirket şu anda TMSF şirketidir. Aynı zamanda TMSF’nin en karlı şirketlerinden biridir” cümleleri ile açıkladı.

Bergama Belediyesi'nin davalardan çekilmesine tepki gösteren önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç bu duruma sert tepki göstererek; “Ne yazık ki mevcut belediye başkanı halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmamış, tam tersine kayyım yönetiminin çıkarları ve bireysel zenginlik uğruna buradaki talanın önünü açacak bir karara imza atmıştır. Bu saatten sonra (Hakan Koştu) halkın belediye başkanı değil kayyumun belediye başkanıdır. Oy veren, vermeyen herkese ihanet etmiştir. Umarım bu kararını tekrar gözden geçirir” dedi.

Bergama Belediyesi, 31 Mart öncesinde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mehmet Gönenç’in başkanlık koltuğunda oturduğu dönemde davada müdahil taraflar arasında yer alıyordu. Altın madenini kurmayı amaçlayan şirket kayyuma devredilmişti fakat ilçenin doğası ve suyunun kirleneceğini öne süren eski Başkan Gönenç’in önderliğinde belediye ayrıca diğer 3 davada da taraf olmuştu.

KOZA ALTIN MADENİNE KAYYIM ATANAN KİŞİLER KİMLERDİR?

Tepkiler sonrası CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama Koza Altın Madeni İşletmelerinin girişimleri ve faaliyetleri sebebiyle "Kayyım makamını" meclis gündemine taşıdı. AKP'li birçok yöneticinin kayyım şirketlerine yönetici olarak atandığı ve yüksek miktarda maaş aldığı iddia ediliyordu.

CHP Milletvekili Polat; "Koza Altın İşletmeleri’ne bugüne kadar kaç kayyım ataması yapılmıştır? Yapıldıysa bu kayyımlar kimlerdir? Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır? Görev süreleri ne kadardır?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmış ancak FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.

“SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Polat, “ İzmir’in güzel doğası taş ocakları, altın ve maden arama faaliyetleri sonucu her geçen gün daha da kirlenmektedir. Bergama ilçemiz de altın ve maden arama çalışmaları ile sıkça gündeme gelmektedir. Kozak Yaylası’na yeni altın maden ocakları açılması girişimi, bölge ekosisteminin bozulmasına, çam fıstığı ağaçlarının zarar görmesine, bölge halkının ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmesine sebep olmaktadır. Altın madeni arama çalışmalarında kullanılan siyanür yer altı sularına karışmakta, bu da içme suyunun kirlenmesine ve siyanüre bağlı ölümlerin artmasına sebep olmaktadır. Yağmur suları ile birlikte maden ocağı çukurlarına doldurulan atıkların yeraltı sularına sızması ile başta içme suyu olmak üzere tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su kirlenmekte ve bu durum, bölgenin kuraklaşmasına sebep olmaktadır.” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI ÇIPLAK GÖZLE DEĞİL VİCDAN GÖZLÜĞÜYLE BAKSIN”

Polat, “Koza Altın İşletmelerine bağlı Kozak Yaylası ve Kapıkaya Köyünde yeni maden ocağı açılması girişimi mahkemeye taşınmış ve başta yöre halkı olmak üzere çevre bilinci olan duyarlı insanlar ve STK’lar tepki göstermişlerdir. Yeni belediye başkanı, Belediye’nin önceden müdahil olduğu, kayyımla yönetilen Koza Altın İşletmelerine karşı açılmış çevre davalarının tümünden çekilmiştir. Belediye başkanı “çıplak gözle bir zararını görmüyoruz” demiş, kendisini vicdan gözlüğüyle bakmaya davet ediyoruz! Bölge halkının oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanının, bölge halkının yaşamını tehlikeye atması akla, mantığa ve vicdana sığmamaktadır. Bu durum, ‘Belediye başkanının bu şirketle organik bir bağı mı var’ sorusunu akıllara getirmektedir.” diye ifade eden Polat, sözlerinin devamında; “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmıştır. FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORULAR:

Bir şirkete kayyım atanırken hangi şartlar göz önünde bulundurulmaktadır? Altın Madenleri şirketlerine atanan kayyımlar için de aynı şartlar geçerli midir?

Koza Altın İşletmeleri’ne atanan kayyımın yetkileri nelerdir?

Koza Altın İşletmeleri’ne bugüne kadar kaç kayyım ataması yapılmıştır? Yapıldıysa bu kayyımlar kimlerdir? Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır? Görev süreleri ne kadardır?

Koza Altın İşletmeleri’ ne kayyım atanmasında beklenen fayda nedir? “Kayyım” makamının bir geçici koruma tedbiri olduğu göz alındığında, ne gibi şartlar oluştuğunda beklenen fayda gerçekleşmiş kabul edilecektir?

Koza Altın İşletmesi’ne bağlı Ovacık altın madeni, Kozak Yaylası ve Kapıkaya köyünde yeni ocak açma girişiminin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama’ya etkisi araştırılmış mıdır?

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 68
2. Fenerbahçe 25 61
3. Samsunspor 26 50
4. Beşiktaş 25 44
5. Eyüpspor 26 43
6. Göztepe 25 36
7. Başakşehir 25 36
8. Gaziantep FK 25 35
9. Rizespor 26 33
10. Antalyaspor 26 33
11. Trabzonspor 25 32
12. Kasımpaşa 26 32
13. Alanyaspor 26 31
14. Konyaspor 26 28
15. Sivasspor 26 27
16. Bodrum FK 26 27
17. Kayserispor 25 27
18. Hatayspor 25 16
19. A.Demirspor 26 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 29 58
2. Karagümrük 29 52
3. Erzurumspor 29 48
4. Gençlerbirliği 29 48
5. Bandırmaspor 29 47
6. Boluspor 29 44
7. İstanbulspor 29 43
8. Amed Sportif 29 43
9. Keçiörengücü 29 42
10. Ahlatçı Çorum FK 29 42
11. Ümraniye 29 41
12. Iğdır FK 29 40
13. Pendikspor 29 40
14. Ankaragücü 29 38
15. Esenler Erokspor 29 38
16. Sakaryaspor 29 36
17. Şanlıurfaspor 29 34
18. Manisa FK 29 34
19. Adanaspor 29 27
20. Yeni Malatyaspor 29 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 28 55
3. Nottingham Forest 28 51
4. Chelsea 28 49
5. M.City 28 47
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 28 46
8. Aston Villa 29 45
9. Bournemouth 28 44
10. Fulham 28 42
11. Crystal Palace 28 39
12. Brentford 28 38
13. Tottenham 28 34
14. M. United 28 34
15. Everton 28 33
16. West Ham United 28 33
17. Wolves 28 23
18. Ipswich Town 28 17
19. Leicester City 28 17
20. Southampton 28 9
Takımlar O P
1. Barcelona 26 57
2. Real Madrid 27 57
3. Atletico Madrid 27 56
4. Athletic Bilbao 27 49
5. Villarreal 26 44
6. Real Betis 27 41
7. Mallorca 27 37
8. Rayo Vallecano 27 36
9. Celta Vigo 27 36
10. Sevilla 27 36
11. Real Sociedad 27 34
12. Getafe 27 33
13. Girona 27 33
14. Osasuna 26 33
15. Espanyol 26 28
16. Valencia 27 27
17. Leganes 27 27
18. Deportivo Alaves 27 26
19. Las Palmas 27 24
20. Real Valladolid 27 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@