Engellerini gazetecilikle aşıyorlar!

Biri görme, biri ortopedik engelli gazeteci binlerce engelliye örnek oluyor..

GÜNDEM 05.12.2020, 13:20 13.12.2020, 12:26
Engellerini gazetecilikle aşıyorlar!

Ayvalık'ta 6 yıldır yayımlanan haftalık yerel bir gazete ile dergi çıkaran medya kuruluşunun muhabirliğini görme engelli Namık Tuncel ile aynı zamanda gazetenin imtiyaz sahibi de olan ortopedik engelli Suat Salgın yapıyor.

Ulusal ve uluslar arası haber ajanslarıyla, ulusal ve yerel gazetelere Ayvalık'tan haber gönderen Salgın'ın 6 yıl önce yayımlamaya başladığı “Medya Ayvalık” adlı haftalık yerel gazete ve 21. sayısı çıkan aylık dergide kendisi dışında görme engelli Tuncel çalışıyor.

Yaklaşık 14 yıldır gazetecilik yapan 48 yaşındaki Salgın'ın üç tekerlekli motosikleti ve iki koltuk değneğiyle ortaya koyduğu azme destek olan Tuncel, engelliler başta olmak üzere birçok kişiye örnek oluyor.

Salgın, 1,5 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bir bacağını kullanamaz hale geldiğini belirterek, 14 yıldır; biri uluslar arası, ikisi ulusal haber ajansları olmak üzere birçok ulusal ve yerel gazetelerin Ayvalık temsilciliğini yaptığını söyledi.

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Salgın, 6 yıldır yaşadıkları zorluklara rağmen yerel gazete ve aynı adı taşıyan kuşe ofset baskılı dergi çıkardıklarını belirterek, "Ulaşımımı 3 tekerlekli motosikletimle sağlıyordum. Ancak arıza yapınca 2 tekerlekli bir motosikletle haberlere gidip gelmek zorunda kaldım. Yürürken ve haber yaparken de en büyük destekçim koltuk değneklerim. Yürümeme yardımcı oluyorlar, yeri geliyor tripodum oluyorlar. Görme engelli arkadaşım Namık Tuncel de muhabir olarak görev yapıyor. Kör topal gazete çıkarıyoruz. Amacımız Ayvalık'a ülkeye hizmet etmek. Her şey güzel olsun mantığıyla hareket ediyoruz. Doğal olarak da yeri gelince eksikleri söylüyoruz, eleştiriyoruz. Birimiz görme diğerimiz yürüme engelli. Gazete dağıtıcılarımız bile engelli. Haliyle bu işi yapacağımıza pek inanamıyorlar."dedi.


 

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda yönetici ve Ayvalık’ta uzun yıllar Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin başkanlık görevlerinde bulunduğunu aktaran Salgın, “Ben engelli bireye acınmaması gerektiğini hatta aksine fırtsa verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün biz dünyanın en zor mesleklerinden biri olan gazetecilik mesleğini görme engelli arkadaşımla birlikte yürütebiliyorsak, imkân verildiğinde pek çok engelli birey gazetecilik gibi pek çok zor meslekte çok büyük başarılara imza atabilir. Yeter ki engellilere güvenin ve asla acımayın” diye konuştu.

ALMAN UYRUKLU EŞİ O’NUN GÖZÜ-KULAĞI HER ŞEYİ

54 yaşında ve 2 çocuk babası Namık Tuncel’in neredeyse gözü, kulağı, eli ve bacağı konumunda olan Alman eşi Sandy Tuncel ise bir an bile olsa eşini yalnız bırakmayarak O’nun başarısındaki en büyük paya sahip.

25 yaşındayken alkollü bir sürücünün kullandığı otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanan ve iki gözünü kaybeden Namık Tuncel; Almanya'nın Münih kentindeki özel bir klinikte tedavi görürken tanıştığı ve kısa süre sonra da evlendiği tıp doktoru Sandy’nin yardımıyla 15 yıldan bu yana hayatın her zorluğunun üstesinden gelmeyi başarıyor.

İki gözünü trafik kazasında yitirmesinin ardından kendisini Türkiye’deki trafik kazalarının önlenmesi için mücadeleye adayan Tuncel, 7 yıl önce kurduğu Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları (ASTED) Grubu’nun genel koordinatörlüğünü yürüterek, toplumda engelli farkındalığı ve trafik kazalarının önlenmesinde en önemli adımın minik öğrenciler olduğuna inanıyor, onlara yönelik sürdürdüğü trafik eğitim çalışmalarıyla da dikkatleri üzerinde topluyor.

Gönüllü eğitim çalışmalarında; kah eşi Sandy ile çift kişilik bisiklete binerek, engelli farkındalığı için soğuk ve kar yağışına aldırmadan pedal çevirerek Ankara’da yetkililere ulaşan Namık Tuncel, çoğu zamanda kendi imkanlarıyla yaptırdığı karavan mutfak arabada ünlü sanatçıları ağırlayarak, onlara yemek yaptırıp, toplumda engellinin yerini tartışıyor.

5 yıldan bu yana Ayvalık’ta Medya Ayvalık Gazetesi’nde gönüllü muhabirlik yapan Namık Tuncel, eşi Sandy ile çektiği haber videolarını bu gazetenin web sayfası aracılığıyla her gün binlerce takipçisiyle paylaşıyor.

İnternette adeta fenomen haline gelen görme engelli muhabir Tuncel, durmak ve yılmak bilmeyen enerjisiyle başarıdan başarıya koşuyor.

Eşinin kullandığı otomobilinin yanı sıra, koluna giren eşi ve elindeki beyaz bastonuyla dağ, tepe her türlü engebeli arazide haber peşinde koşan görme engelli muhabir Namık Tuncel muhabirimize yaptığı açıklamada, başarısındaki en büyük payın eşi Sandy’e ait olduğunu söyledi.

Gazeteciliğe yaklaşık 4 yıl önce ortopedik engelli Suat Salgın’ın teşvikiyle başladığını anlatan Tuncel, “Gazetecilik mesleğini çok merak ediyordum. Suat da bana, ‘Ben ortopedik engelli olarak yapabiliyorsam, sende çok rahat yapabilirsin’ demesiyle başladım. Kendisinden eğitimler alarak başladığım gazetecilikte, asıl amacım; bir engelliye fırsat verildiğinde her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini kanıtlayabilmekti. Gazetecilik gerçekten çok zor bir meslek. Sorumluluk isteyen bir meslek. Sadece haberin peşinde iş olsun diye değil, o haber konusunu gerçekten araştırarak ve yaptığımız haberin beraberinde getirdiği toplumsal sorumluluğu da göz önünde bulundurarak yola çıkıyoruz. Eşim Sandy, benim görmeyen gözüm, elim, ayağım, her şeyim bu konuda. Ben görme engelli olduğum için haber çekimleri sırasında insanların yüz ifadelerini görebilme şansım ne yazıkki olamıyor. Oysa o yüz ifade ve mimiklerini tam zamanında yakalamak gerekiyor. Olan biten her şeyi tam zamanında yakalamak gerekiyor. Bu yüzden de gazetecilik, herkesin yapabileceği bir iş değil.” dedi. 

‘KÖRÜ KOVDUK, BU KEZ DE TOPALI GELDİ’

Gittikleri haberler sırasında bazen insanların da şaşkın kaldıklarını belirten Tuncel, “Gazetemizde çalışan diğer arkadaşlarımızda engelli olduğu için aramızda engelli olmayan tek insan eşim. Bu işe ilk başladığım zamanlarda, insanlar beni görme engelli olduğum için ciddiye almıyorlardı. Benim ardımdan aynı habere; gazetecilikte çok ciddi başarılara sahip ortopedik engelli gazeteci arkadaşım Suat Salgın da gelince; bu kez haberini yapacağımız insanlar, ‘Körü kovduk, bu kez de topalı geldi’ şeklinde şakacı bir tavır takınabiliyorlardı. Ama şimdi Edremit Körfezi’nde bizi herkes tanıyor. 4 yıldan bu yana bölgenin siyasetçileri, kaymakamları, belediye başkanları, resmi kurumların amir ve memurlarıyla yaptığımız haberlerin ardından, insanlar bizi ciddiye almaya başladılar. Artık sorunsuz bir şekilde habere gidip, oradan istediğimiz görsel ve bilgileri alabiliyoruz” diye konuştu.

TUNCEL’İN ALMAN UYRUKLU EŞİ SANDY MEMNUN

Görme engelli gazeteci Namık Tuncel’in adeta kolu kanadı olan Alman uyruklu eşi Sandy ise; gazetecilikte daha çok kamera ve fotoğraf çekimi yaptığını anlattı.

Uğrunda Almanya’daki işini ve kariyerini geride bırakarak Türkiye’ye gelip evlendiği eşi Namık Tuncel’in gazetecilik mesleğini yapmak istediğini söylediğinde, bu işin zor bir meslek olduğunu kendisine ifade ettiğini, ancak Namık’ın kararlı tutumu karşısında O’na ‘hayır’ diyemediğini kaydeden Sandy Tuncel, “Ben videoları ve fotoğrafları çekerken, O’da röportajları yapıyor. Ama bu işin güzel yanı; görme engelli eşimin hayatı gazeteciliğe başladıktan sonra çok değişti. Önce gazetecilik hakkında uzun araştırmalar yaptık. Sonra da bu işi engellilerin de yapması gerektiğine inandı. Bana, ‘Bende gazetecilik yapmak istiyorum’ dedi. Önceleri kaygılıydım ama şimdi ise bu işi ikimizde severek ve isteyerek yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 29 71
3. Samsunspor 30 51
4. Beşiktaş 29 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 29 45
7. Gaziantep FK 29 42
8. Antalyaspor 30 40
9. Trabzonspor 29 39
10. Göztepe 29 39
11. Kasımpaşa 30 39
12. Konyaspor 30 37
13. Kayserispor 29 36
14. Bodrum FK 30 34
15. Rizespor 29 34
16. Sivasspor 30 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 29 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 33 66
2. Karagümrük 34 60
3. Gençlerbirliği 34 58
4. Erzurumspor 33 55
5. Bandırmaspor 33 55
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Ahlatçı Çorum FK 34 51
9. Amed Sportif 34 51
10. Boluspor 34 49
11. Iğdır FK 33 48
12. Esenler Erokspor 33 48
13. Ümraniye 33 47
14. Pendikspor 34 45
15. Sakaryaspor 34 45
16. Ankaragücü 34 39
17. Manisa FK 34 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 33 27
20. Yeni Malatyaspor 33 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 32 76
2. Arsenal 32 63
3. Nottingham Forest 32 57
4. Newcastle 31 56
5. M.City 32 55
6. Chelsea 32 54
7. Aston Villa 32 54
8. Fulham 31 48
9. Brighton 32 48
10. Bournemouth 31 45
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 31 43
13. Everton 32 38
14. M. United 32 38
15. Tottenham 32 37
16. Wolves 32 35
17. West Ham United 32 35
18. Ipswich Town 32 21
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 31 66
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 31 57
5. Villarreal 30 51
6. Real Betis 31 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 31 40
11. Getafe 31 39
12. Osasuna 31 38
13. Valencia 31 37
14. Sevilla 31 36
15. Espanyol 30 35
16. Girona 31 34
17. Deportivo Alaves 31 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 30 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@