Dikili ekonomisine bakış ve çözüm önerileri...

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun talebi üzerine Hüseyin Öge ve Hüseyin Demirdal tarafından hazırlandı...

EKONOMİ 07.11.2024, 10:17 30.11.2024, 11:11
Dikili ekonomisine bakış ve çözüm önerileri...

Dikili sanayinin çok fazla gelişmediği tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinenlerin bulunduğu bir ilçedir. Vahşi madencilik denilen Çukuralan bölgesinde bulunan siyanürle altın arama sahası, liman, tarım seraları, ufak işletme ve atölye statüsüne giren zeytinyağı, sabun, süt ve peynir fabrikaları dışında sanayi yatırımı bulunmamaktadır.

Küçük üreticilerin ekonomik nedenlerle giremediği ve girmesinin de pek mümkün olmadığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi inşaatı son hızla devam etmekte ve bu bölgede 3000-3500 tarım işçisinin istihdam edileceği söylenmektedir.

TARIM

Dikili; zeytin, pamuk, ayçiçeği, bamya, domates ile meyve ve sebzelerin yetiştirildiği bir bölgedir.

ZEYTİN; TÜİK verilerine göre; 1milyon 125 bin civarında zeytin ağacı bulunmaktadır. Bunların 800 bini yağlık, 325 bini ise sofralık zeytin ağacıdır.  Yılda 25-26 bin ton zeytinyağı, 12 bin ton civarında da sofralık zeytin üretilmektedir.

7-8 kg zeytinden 1 kg zeytinyağı elde edilmektedir. 2023 yılında 1 Kg zeytinyağının maliyetinin ortalama 250.-TL olduğu belirtilmişti. Tarım Kredi Kooperatifi 2023 yılında zeytinyağı alım fiyatını 295.-TL olarak açıklamıştı. 2024-25 yılı zeytinyağı alım fiyatlarının Ekim ayında açıklanacağı söylendi.

Yaptığımız araştırmalara göre; 2024 yılı maliyeti kabaca şöyle: 1 Kg ilaç 900-1000 TL (2023 yılında 500-600 TL idi), gübre 1250 TL (2023; 750 TL), mazot 45 TL (2023; 32 TL),düz iİşçilik 1.000 TL (2023; 600 TL), zeytini makina ile toplama işçiliği (1500-2000 TL), sulama ton başına 1.50 TL, (2023; 43 kuruş), elektrik ve tarımsal alet fiyatları da %50’in üzerinde pahalandı.

2023 yılında; Gemlik çiğ zeytin zeytinin satış fiyatı 65-70 TL idi...

2024 yılında yukardaki maliyetlere göre olması gereken satış fiyatı 100-110 TL ama beklenti ve söylenenlere göre 50-55 TL öngörülüyor. Bu fiyat ile zeytin ve zeytin üreticiliği bitirilmek isteniyor. Kazananlar hep tekeller ve tüccarlar oluyor. 30. Eylül 2024 günü Edremit Borsasında 1 Kg yağlık zeytin 36-42 TL arasında alıcı buldu. Üreticiden yok pahasına alınan zeytini tüketiciler ve üreticiler marketten 350-400 TL’ye alıyorlar.

PAMUK; Dikili’nin 100 bin dönüm tarım arazisi var. Bunun 8-10 bin dönümünde pamuk ekiliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı zeytini stratejik ürün olmaktan çıkardı. Pamuk ise halâ stratejik ürün olmaya devam ediyor. Pamuk’un kilo başına maliyeti ortalama 25 TL’ye geliyor. Pamuk borsa fiyatlarına göre 21 TL’ye alınıyor. Açıklanan pamuk alım fiyatı üreticinin maliyetlerini bile karşılamıyor. Üretici zarar ediyor, aç bırakılmak isteniyor.

AYÇİÇEĞİ; Dikili ve çevresinde 8 bin dekar civarında bir alanda ayçiçeği tohumu üretiliyor. Üretilen tohumlar genellikle Fransa ve ABD gibi ülkelere ihraç ediliyor. Dikili, Kınık, Bergama üçgeninde 2.700 ton civarında ayçiçeği yağı üretiliyor. Ayçiçeğinde de üreticiler emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiriyorlar.

BAMYA; Genellikle Deliktaş, Kabakum bölgesi ve çevre köylerinde üretiliyor. Üretimi çok emek isteyen bir sebze. Üreticiler maliyetinin 2024 yılında kilogram başına 100 TL olduğunu belirtiyorlar. Fakat büyük tüccarlar bamyayı üreticilerden daha tarlada iken çok ucuz fiyata (20-30 TL) kapatıyorlar ve bununla da kalmayıp üreticilerin parasını ödemiyorlar. Bamya üreticileri halâ paralarını tüccarlardan alamadıklarını belirtiyorlar.

DOMATES; Dikili ve çevresi domates seracılığın geliştiği ve bu konuda Agrobay firmasının piyasayı belirlediği bir yer. Agrobay ağırlıklı olarak dış ülkelere ihracat yapıyor fakat iç piyasaya da mal veriyor. Bu nedenle çarşıda, pazarda bir tekel olarak bölgede domates fiyatlarını belirliyor. Agrobay sendikalaştıkları için işten çıkardığı işçileriyle ünlü bir fabrika. İşten çıkarılan işçiler aylarca haksız işten çıkarılmalarını protesto ettiler, direndiler, defalarca gözaltına alındılar. Yılmadılar, ülkenin farklı bölgelerinde hatta yurtdışında Almanya’da eylemler yaptılar. Halâ mahkeme kapılarında haklarını almak için mücadele ediyorlar.


Küçük üreticiler; üretici kooperatifleri, çiftçi birlikleri ve üretici sendikaları kurmak için bir araya gelmedikleri takdirde ürettikleri değerlerin hiç bir zaman karşılığını alamayacaklardır. Karşılarında büyük sermaye, tüccarlar ve onlara kol kanat geren devlet güçleri var. Bu yıl küçük üreticilerin haklarını almak için yaptıkları her eylemde karşılarına kolluk güçleri dikildi. Siyasal iktidarın temsilcileri onların seslerini duymadı ya da duymazlıktan geldi. Mazotta, gübrede, tarımsal girdi fiyatlarında KDV ve ÖYV’yi kaldırmadı. Yasal hakları olan GSMH (Gayri Safi Milli Hâsıla)’den almaları geren %1’lik payı onlara vermedi. Üreticilerin bankası olarak kurulan Ziraat Bankası gazete satın almak için veya başka nedenlerle yandaşlara milyarlar dağıtırken üretici köylülere faizsiz veya çok düşük faizle kredi sağlamadı. Tarım ve hayvancılıkta küçük üreticilik bilerek ve istenerek bitirilmek istendi. Amaçları büyük kapitalist tekellere tarım ve hayvancılık alanları açmaktı. Tarıma ve hayvancılığa dayalı ihtisas sanayi bölgeleri bu amaçla her yerde pıtrak otu gibi kurulmaya başladı. Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgeleri küçük üreticiler için yapılmalı ve onlara faizsiz teşvik kredileri verilmelidir.

HAYVANCILIK; Türkiye’de olduğu gibi Dikili’de de hayvancılık bitme noktasına doğru ilerlemektedir.  Tek Adam iktidarı üreticilere vermediği desteği hayvancılıkla geçinenlere de vermiyor. Başta yem fiyatları olmak üzere besicilik maliyetleri her geçen gün arttığı için et ve süt ürün fiyatları da artıyor. Hem üreticiler hem de tüketiciler mağdur ediliyor. Türkiye’de halkın %80’i açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Bu kesimin evine et ve süt ürünleri ya hiç girmiyor ya da çok az giriyor. Kıymanın en ucuz 600 TL, etin 700 - 800TL’ye dayandığı bir dönemde yılda kişi başına et tüketimi 47 kiloya geriledi. Birkaç yıl içinde bunun 43 kiloya düşeceği tahmin ediliyor. Yoksullar et ve peynir yiyemez, süt içemez durumuna getirildi. Küçük üreticiler maliyetlerin devamlı artmasından dolayı hayvanlarını kesmeye başladı. Türkiye bilinçli bir şekilde hayvan ithal eden ülke konumuna getirildi.

BALIKÇILIK; Dikili, Bademli, Çandarlı bölgesinde tahminen 5000-6000 civarında kişi balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Dikili merkez limanında 150, amatör balıkçılarda ise 200 civarında tekne var. Ayrıca Bademli ve Çandarlı’da da amatör balıkçılık yapan tekneler bulunuyor. Dikili merkez ve Bademli’de Balıkçılar Kooperatifi bulunuyor. Dikili merkezde Balıkçılar Kooperatifinin üye sayısı 80 civarında. Balıkçılıkla geçinenler 2 yıldır geçinemediklerini belirtiyorlar. Dikili’de balıkçılık bilerek veya bilmeyerek yok ediliyor. Denetlemelerin çok zayıf olmasından dolayı kaçak avlanmalar, tarama ile avlanmalar, ışıkla avlanmalar, patlıcan avlanmaları, demokratik olmayan Hal Yasası balıkçılığı ve küçük üreticileri bitirme noktasına getiriyor. Tüketiciler çok pahalı balık yerken geçimini balıkçılıktan sağlayan küçük tekne sahipleri zarar ediyor. Mazot tarım üreticilerine yapıldığı gibi küçük tekne sahiplerine ÖTV ve KDV eklenerek veriliyor. Ağ maliyet fiyatları (iplik, kurşun, mantar vb.) devamlı artıyor üstüne üstlük tutulan balıklar İzmir Haline gönderiliyor Hal Yasası gereği %18 vergi eklenerek geri geliyor. Bir, iki büyük balık tüccarının balık satım fiyatını belirlemesiyle Dikili halkı balığı Bergama, Kınık, Soma ve İzmir’den daha pahalı yiyorlar.

Çözüm önerileri gayet açık ve nettir:

Kaçak avlanmanın önüne geçilmesi için denetimler sıklaştırılmalı ve cezai işlemler arttırılmalıdır. Deniz Patlıcanı avlanması yasaklanmalıdır. Çünkü Deniz Patlıcanı denizdeki zararlı mikro organizmaları yok ederek denizlerin temizlenmesini sağlıyor. Balıkların yaşam alanlarını büyütüyor. Kaçak olarak deniz patlıcanı avlanmasın da 5 sene içinde 80-90 civarında dalgıcın, en son geçen yılda Dikili’de 5, Altınova’da 4 balıkçının ölümü hafızalardan silinmedi. Bunun için üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de acilen Denizcilik Bakanlığı ve buna bağlı olarak da denize kıyısı olan yerleşim bölgelerinde Su Ürünleri Müdürlükleri kurulmalıdır. Bu müdürlükler kaçak avlanma, trolle avlanma, ışıkla avlanmayı engelleme konularında yetkilendirilmelidir. Daha şimdiden bir çok bölgede (Çanakkale, Maramara Denizi) ışıkla avlanma yasaklanmaya başladı. Dikili’de de ışıkla avlanma yasaklanmalıdır. Giderek yok olmakta olan balık türlerinin önlenmesi sağlanmalıdır.

Dikili’nin bir başka büyük sorunu da liman sorunudur. Balıkçılara acilen liman yapılmalı veya var olan liman büyütülmelidir. Şehir merkezinde trafiği engelleyen yükleme-boşaltma limanı şehir dışına taşınmalıdır. Yıllardır yapılacağı söylenen, projeleri belirlenmiş amatör balıkçılarının Şafak Pavey bölgesindeki limanı acilen yapılmalıdır. Her yıl fırtınada 30-35 teknenin batması engellenmelidir.

Balıkçılar için mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Balıkçılara destekleme primi verilmeli, Hal Yasası demokratik haklar temelinde tüketicilerin çıkarlarına uygun şekilde değiştirilmelidir. Balık fiyatları Balıkçılar Kooperatifi ve Belediyenin yetkili birimi tarafından ortak olarak belirlemelidir.

Doğamızın, akursularımızın,  denizlerimizin, ormanlarımızın, tarım alanlarının, çevremizin, korunması gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük ve en güzel miras olacaktır...

---------------------

Not; Bu rapor; Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun talebi üzerine 26 Ekim ‘Geçinemiyoruz, Yetti Gari!’ miting ve yürüyüşü için Hüseyin Öge ve Hüseyin Demirdal tarafından bir çok kişiyle, kurumla görüşerek mitingte konuşmalara destek sağlamak ve basına verilmek için hazırlanmıştır.

--------------------

DİKİLİ TARİHİNDEN FOTOĞRAFLAR

Balıkçı kenti Dikili'de bir balıkçı...

Dikili'de tarım yapan bir çiftçi...

Dikili'de tarım ile uğraşan bir aile...

Dikili'de harman sonuda tarım taşıma aracı...

Dikili'de tarım ile uğraşan bir çiftçi...

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (2)
Lütfi Uzunkale 6 ay önce
Emeğinize sağlık.Çok uğraşı isteyen bir araştırma yapmışsınız.Tebrikler.
Murat Solmaz 6 ay önce
Baştan sona emekle hazırlanmış ve emeği anlatmış değerli bir araştırma. Tebrik ediyorum.
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 29 71
3. Samsunspor 30 51
4. Eyüpspor 30 50
5. Beşiktaş 29 48
6. Başakşehir 29 45
7. Gaziantep FK 29 42
8. Antalyaspor 30 40
9. Trabzonspor 29 39
10. Göztepe 29 39
11. Kasımpaşa 30 39
12. Konyaspor 30 37
13. Kayserispor 29 36
14. Bodrum FK 30 34
15. Rizespor 29 34
16. Sivasspor 30 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 29 19
19. A.Demirspor 29 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 34 69
2. Karagümrük 34 60
3. Erzurumspor 34 58
4. Gençlerbirliği 34 58
5. Bandırmaspor 34 56
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Ahlatçı Çorum FK 34 51
9. Amed Sportif 34 51
10. Boluspor 34 49
11. Iğdır FK 34 49
12. Esenler Erokspor 34 49
13. Ümraniye 34 47
14. Pendikspor 34 45
15. Sakaryaspor 34 45
16. Ankaragücü 34 39
17. Manisa FK 34 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 34 27
20. Yeni Malatyaspor 34 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 32 76
2. Arsenal 32 63
3. Newcastle 32 59
4. Nottingham Forest 32 57
5. M.City 32 55
6. Chelsea 32 54
7. Aston Villa 32 54
8. Bournemouth 32 48
9. Fulham 32 48
10. Brighton 32 48
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 32 43
13. Everton 32 38
14. M. United 32 38
15. Tottenham 32 37
16. Wolves 32 35
17. West Ham United 32 35
18. Ipswich Town 32 21
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 31 66
3. Atletico Madrid 31 63
4. Athletic Bilbao 31 57
5. Villarreal 30 51
6. Real Betis 31 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 31 40
11. Getafe 31 39
12. Osasuna 31 38
13. Valencia 31 37
14. Sevilla 31 36
15. Espanyol 30 35
16. Girona 31 34
17. Deportivo Alaves 31 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 31 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@