Komünist Osman’ı Gömeç’te 6 bin kişi izledi

Gazeteci /yönetmen Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan “Komünist Osman” Belgeseli Gömeç’te büyük ilgi gördü. 3. Zeytin Dalı Kültür Sanat ve Barış Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan gösterimi yaklaşık 6 bin kişi izledi.

SİNEMA 06.09.2024, 11:54 07.09.2024, 17:35
Komünist Osman’ı Gömeç’te 6 bin kişi izledi

Emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimleri arasında yer alan ve sosyal belediyecilik devrimi ile tarihe geçen Osman Özgüven’in yaşamını anlatan belgeselin Gömeç gösterimi yapıldı.

Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen gösterime onur konuğu olarak Osman Özgüven ve CHP’nin eski milletvekillerinden siyasetçi/yazar Kemal Anadol, ile Osman Özgüven'in kardeşi Sedat Özgüven, Gömeç’in eski belediye başkanlarından Orhan Bağcı, Mehmet İrem Himam, Ekonomist/yazar Prof.Dr.Kenan Mortan, Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç, belgesel anlatıcılarından Hüseyin Demirdal ve belgeselin yapımcısı Oben Ulu katıldı.

Etkinlikte ilk olarak geceye mazereti nedeniyle katılamayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın selam gönderdiği mesajı okundu. Ardından yaklaşık 6 bin kişinin izlediği gösterim sonunda izleyiciler Osman Özgüven’i dakikalarca ayakta alkışladı. Belgesel sonrası siyasetçi/yazar Kemal Anadol ve Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç ile gösterim hakkında kısa bir söyleşi de gerçekleştirildi.

GÖNENÇ; “TOPLUMCU BELEDİYECİLİK PARTİ POLİTİKASINA DÖNÜŞMELİDİR, ÖNÜMÜZDEKİ KURULTAY BUNUN İÇİN BİR FIRSATTIR”

Belgesel filmin yönetmeni gazeteci Gökmen Ulu’nun program çekimleri nedeniyle geceye katılamadığını ve selamlarını ilettiğini belirten Mehmet Gönenç; “Osman Özgüven ve arkadaşlarının serüvenini izledik. Çok önemli yerel deneyimler var. Bu belgesel de başka bir belediyeciliğin mümkün olduğunu bize anlatıyor. CHP’nin siyasi tarihi içinde çok başarılı belediye başkanı örnekleri var. Ahmet İsvan gibi, Vedat Dolakay gibi, İzmir’de Aydın erten gibi. Bu topraklarda, bu partinin kültüründe bu var. Bu ülkede bunun karşılığı da var. Bunu zaman zaman sürdüremedik. CHP’si toplumcu belediyeciliği bir parti politikasına ya da bir manifestoya dönüştürmelidir. Toplumcu belediyeciliği bir parti politikasına dönüştürmek için yakın zamanda yapılacak olan Parti Kurultayı bir fırsattır” dedi.

ANADOL; “ÖZGÜVEN, KARŞI YAKAYLA SAĞLAM İLİŞKİLER KURDU”

Kemal Anadol ise; “Gayet güzel, dikkatli düzenlenmiş bir belgesel izledik. Benim üçüncü izleyişim. Her şey bu belgeselde ayrıntılarıyla anlatılmış. Siyaset yaptığım zamanlarda, yaptığım en iyi işlerden biri 1987-91 arasında İzmir’in, Bakırçay’ın, Dikili’nin ve özellikle Osman Özgüven’in parlamentodaki sesi olmaktan gurur duyuyorum. Neden Osman Özgüven; 1996’da Abdi İpekçi Barış Ödülü veriliyordu. Çok önemli bir ödüldü. Bizler bu ödülün sahibi olduk. Ben ödülü aldığımda şunları söyledim; ‘Türk-Yunan ilişkileri politikacılara bırakılmayacak kadar ciddi bir olaydır’. Bunu söyleyince bana kızdılar. Ama ben bunu bilerek söyledim. Çünkü her iki ülkede yerel belediyeler birbirleriyle, gazeteciler birbirleriyle, sivil toplum örgütleri birbirleriyle ilişki kurarsa ön yargılar yıkılır, düşmanlıklar ortadan kalkar. Ama iş halka değil de politikacılara bırakılırsa felaketler ortaya çıkar. Bugün Türk-Yunan savaşının çıkmasını en çok emperyalizm ister. Osman Özgüven burada sağlam ilişkiler kurdu”


ANADOL; “OSMAN ÖZGÜVEN’DEN DAHA İLERİYE GİTMESİ GEREKİRKEN YERİNDE SAYANLARA İTİBAR ETMEYELİM”

“Osman Özgüven’in bir diğer özelliği ise belgeselde de gördük, halktan yana uygulama nasıl olurmuş gösterdi. Fırınından sağlık ocağına, suyundan ulaşım hizmetine kadar Türkiye’ye gösterdi, örnek oldu. Ancak bir üzüntümü de belirtmeliyim. Demokrasi sürekli ilerlemesi gereken, eskisinden daha ileriye aşama aşama gitmesi gereken bir rejimdir. Öyle de olması gerekir. Ama maalesef, Türkiye’de bizi eski Türkiye’yi özler hale getirdiler. Bugün uygulanan demokrasi, demokrasi değil. Tek adam rejimine karşı tekrar el birliği ile mücadele etmemiz gereken günleri yaşıyoruz. Onun için geçmişten ders alalım. Osman Özgüven’den daha ileriye gitmesi gerekirken yerinde sayanlara itibar etmeyelim”

“Türkiye’deki demokrasi mücadelesi ekmek kadar, su kadar, hava kadar gereklidir. Ama o mücadeleyi verebilmek için öncelikle parti içi demokrasilerinin sağlanması gerekmektedir. Osman Özgüven belediyeciliği, durup dururken uydurulmuş bir şey değil. Elimizde bir örnek var. Bir gösterge var. Bir meşale var. Belediyelere halktan yana yönetimlerin gelmesi lazım. Onun için bizim belediyelerimizin başarıdan başarıya ulaşması lazım. Bu önümüzdeki demokrasi mücadelesine güç katar” dedi.

OSMAN ÖZGÜVEN: “MÜCADELEYİ HİÇBİR ZAMAN BIRAKMAYALIM”

Belgeselin ardından Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı, Osman Özgüven’e katılımlarından dolayı plaket verdi.  Filmin yönetmeni Gökmen Ulu’nun plaketini de Özgüven’e teslim etti. İzleyicilere ve Başkan Bağcı’ya teşekkür eden Özgüven, “Her şey söylendi, söylenecek hiçbir şey yok. Emek, demokrasi ve barış mücadelemiz sürüyor. Bu mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayalım” dedi.

Söyleşi gerçekleştiren siyasetçi/yazar Kemal Anadol’a, Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç’e ve belgeselin yapımcısı Oben Ulu’ya plaketini ise Gömeç’in eski belediye başkanlarından Mehmet İrem Himam verdi.


SÜAVİ; “ONU TANIYOR OLMANIN ONURUNU YAŞIYORUM”

Belgesel film gösteriminin ardından sahne alan Suavi ise Özgüven’i selamlayarak; “Osman dostun az önce belgeseli sizlerle paylaşıldı. Ben de bu belgeselde Osman dost ile ilgili birkaç cümle kurarak yer aldım. Şunu paylaşmak isterim; Osman dostumun 12 Eylül’de Dikili’de yaratmış olduğu dalga, o dalga dalga yürüyen binlerce insanlar, artık öyle bir noktaya getirmişti ki hayatı ve Dikili gerçeğini, Osman bey eğer o korteje birini davet etmiyorsa küskünlük başlardı. ‘Ya başkan bizi çağırmadın’ diye. Bu artık bir kritere dönmüştü. Arkasından ekmek üzerinden, su üzerinden, insan ilişkileri üzerinden, çalmayan, çırpmayan, şeffaf, ahlaklı bir hayat üzerinden bakıldığında, karşımıza dipdiri bir Osman arkadaş ve onun temsil ettiği yerel yönetim anlayışına somut bir örnek olmuş Dikili. Buradan hareketle onu tanıyor olmanın onurunu taşıyorum” dedi.

Birbirinden güzel şarkılarını söyleyen Suavi konserin son şarkısını çocuklarla birlikte söylerken, dakikalarca ayakta alkışlandı. Festivale katılan Mazlum Çimen de sevilen şarkılarıyla gecede yer aldı.

BELGESEL HAKKINDA

Yönetmenliğini Gökmen Ulu’nun yaptığı “Osman Özgüven ve Yerel Devrim” belgeselinin anlatıcıları arasında siyasetçiler, hukukçular, çevreciler, işçiler, sendikacılar, belediyecilerin yanı sıra ünlü sanatçılar Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Rutkay Aziz, Suavi, Cahit Berkay, Orhan Aydın da yer aldı. Siyasi yaşamını SODEP, SHP, CHP ekseninde sürdüren “Komünist Osman” lakaplı Özgüven ve yoldaşlarının hikâyesinin anlatıldığı belgesel özlediğimiz Türkiye’yi gösteriyor, aydınlık yarınlara ışık tutacak mesajlar barındırıyor.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Fenerbahçe 5 13
2. Galatasaray 4 12
3. Başakşehir 4 10
4. Beşiktaş 4 10
5. Eyüpspor 5 9
6. Konyaspor 5 7
7. Sivasspor 5 7
8. Göztepe 4 6
9. Samsunspor 4 6
10. Kasımpasa 5 5
11. Antalyaspor 4 4
12. Rizespor 5 4
13. Trabzonspor 3 3
14. Gaziantep FK 3 3
15. Alanyaspor 5 3
16. Bodrumspor 5 3
17. Kayserispor 3 2
18. Hatayspor 5 2
19. A.Demirspor 4 1
Takımlar O P
1. İstanbulspor 5 12
2. Igdir FK 5 10
3. Pendikspor 5 9
4. Kocaelispor 5 9
5. Amed Sportif 5 8
6. Manisa FK 5 8
7. Gençlerbirliği 5 8
8. Sakaryaspor 5 7
9. Bandırmaspor 5 7
10. Ümraniye 5 7
11. Ahlatçı Çorum FK 5 6
12. Erzurumspor 5 6
13. Ankaragücü 5 6
14. Karagümrük 5 6
15. Şanlıurfaspor 5 6
16. Keçiörengücü 4 5
17. Boluspor 5 5
18. Adanaspor 4 4
19. Esenler Erokspor 4 3
20. Yeni Malatyaspor 4 0
Takımlar O P
1. M.City 4 12
2. Arsenal 4 10
3. Newcastle 4 10
4. Liverpool 4 9
5. Aston Villa 4 9
6. Brighton 4 8
7. Nottingham Forest 4 8
8. Chelsea 4 7
9. Brentford 4 6
10. M. United 4 6
11. Bournemouth 4 5
12. Fulham 4 5
13. Tottenham 4 4
14. West Ham United 4 4
15. Leicester City 4 2
16. Crystal Palace 4 2
17. Ipswich Town 4 2
18. Wolves 4 1
19. Southampton 4 0
20. Everton 4 0
Takımlar O P
1. Barcelona 5 15
2. Real Madrid 5 11
3. Atletico Madrid 5 11
4. Villarreal 5 11
5. Celta Vigo 5 9
6. Deportivo Alaves 5 7
7. Girona 5 7
8. Athletic Bilbao 5 7
9. Espanyol 5 7
10. Osasuna 4 7
11. Real Betis 4 5
12. Mallorca 5 5
13. Sevilla 5 5
14. Leganes 5 5
15. Rayo Vallecano 4 4
16. Real Sociedad 5 4
17. Real Valladolid 5 4
18. Getafe 4 3
19. Las Palmas 5 2
20. Valencia 5 1

Gelişmelerden Haberdar Olun

@