Soyer: "Kooperatif meselesi değil, memleket meselesi!"

“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 28 tarımsal kalkınma kooperatifi ile 2021 yılı için ürün alım sözleşmesi imzaladı.

TARIM HAYVANCILIK 28.01.2021, 13:06 28.01.2021, 13:37
Soyer: "Kooperatif meselesi değil, memleket meselesi!"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu doğrultusunda üreticiyle yan yana, yerli ve milli tarım politikasını hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Ödemiş'te "İzmir Tarımı" stratejisini açıklayan Başkan Soyer, bu stratejinin önemli halkalarından biri olan tarımsal üretimin desteklenmesi için 28 tarımsal kalkınma kooperatifi ile ürün alım sözleşmesi imzaladı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen ürün alım sözleşmesi törenine İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Seferihisar Belediye Başkan Vekili Yelda Celiloğlu, CHP Konak İlçe Başkanı Osman Çağrı Gruşçu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar ve 28 tarımsal kalkınma kooperatifinin başkanı katıldı.

2020 yılında üretici kooperatiflerinden 144 milyon liranın üzerinde alım yapan Büyükşehir, 2021 yılında da fidan, bal, çiçek, peynir, zeytinyağı gibi 40'a yakın ürünü güçlü dayanışma modeli ve üretim kapasitesiyle kentte tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunan tarımsal kalkınma kooperatiflerinden almaya devem edecek.

“İzmir Tarımı” Türkiye'ye ilham olacak

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz hafta Küçük Menderes Havzası turunda açıkladığı "kuraklık" ve "yoksullukla" mücadele edecek altı aşamadan oluşan İzmir Tarım stratejisi ile ilgili bilgi verdi. İzmir Tarım ile tarımda kullanılan yüzde 77 oranındaki suyun yüzde 50 oranında azaltılmasını hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, "Bu stratejiyi Küçük Menderes Havzası'ndan hayata geçirmeye başladık. Çünkü bu havzada kuraklık tehdidi var. Yeraltı rezervi 290 hektometreküp. Biz 900 hektometreküp su çekiyoruz. Yeraltı kaynağımızın 3 misli su çekiyoruz. Ürün desenini değiştirerek su kaynaklarını koruyacağız. Kuraklığa karşı sadece İzmir için değil, tüm Türkiye’ye ilham verecek bir politikanın somut örneğini sunuyoruz. Biz tarımı, sadece tarlada başlay ıp biten bir zirai faaliyet olarak görmüyoruz. İzmir Tarımı lojistiği, paketlenmesi, ürünlerin işlenmesi, markalaşması, satışı, ihracatı, Ar-Ge ve eğitim faaliyetleri ile bir bütün süreci kapsıyor. Böylece yoksullukla mücadele ediyor ve refahı artırıyoruz" diye konuştu.

Yaptığımız alımların tamamına yakını kooperatiflerden

Alım garantili sözleşmelerle kooperatiflere destek vermeye devam edeceklerini aktaran Başkan Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: "Altı ayaklı İzmir Tarımı stratejisi içerisinde çok önemli yer tutan üreticilere verdiğimiz alım garantisi sözümüzü, kooperatiflerimizle yapacağımız sözleşmelerle yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Burada 28 üretici kooperatifimiz ile işbirliğimizi pekiştiriyor; fidan, çiçek, bal, peynir, zeytinyağı, incir, tarhana, lavanta gibi 40’a yakın ürünü üreticimizden satın alarak üreticilerimize destek olmaya devam ediyoruz. 2019 yılında yaptığımız toplam alımların miktarı 125 milyon 377 bin Türk Lirası iken bunun İzmir kooperatiflerinden alınan kısmı 121 milyon 447 bin lira. 2020 yılında ise toplamda 144 milyon 762 bin 472 lira olan alım gerçekleştirdik. 2021 yılında bunu artıracağız".

Ürün alımları 2 kat artacak

Belediye şirketi Baysan'ın 10 bin dönüm arazide susuz yem bitkisi ve hububat ekiminde kooperatifler ile sözleşmeli alım yapacağının da müjdesini veren Soyer, "Alacağımız yem miktarının değeri yaklaşık 15 milyon lira. Havza ölçeğinde yapacağımız diğer alımlarda ise sadece Küçük Menderes için söylüyorum Beydağ’dan 100 ton kestane, Ödemiş’ten 300 ton patates, Bayındır’dan 200 ton salçalık biber satın alacağız. Her yeni havza ziyaretimizde alım yapacağımız diğer ürünleri ve miktarı açıklamaya devam edeceğim. 2021 ve 2022 yılları içinde 2020 yılında kooperatiflerden gerçekleştirdiğimiz 144 milyon liralık alımı iki mislinin üzerinde artırarak 338 milyon liralık bir alım yapmayı hedeflediğimizi buradan müjdelemek isterim. Bu alımların 154 milyon lirası süt ürünlerine, 97 milyon lirası et ürünlerine, 15 milyonu yem bitkil erine ve geri kalan 72 milyon ise diğer ürünlere tekabül ediyor" şeklinde konuştu.  

Köylülere seslendi

"Başka Bir Tarım Mümkün' mantığıyla inşa ettikleri İzmir Tarım stratejisinin, İzmir’den başlayarak tüm Türkiye’de yerli ve milli bir tarım ekonomisi inşa etmenin mümkün olduğunu gösterecek bir proje olduğunu ifade eden Soyer, şunları söyledi. "Bunun için üreticilerimize destek olmak ve onların, emeğinin karşılığını alarak doğduğu yerde doymasını sağlamak bizim için en öncelikli konuların başında geliyor. Çünkü çiftçimiz hak ettiğini almazsa, destek göremezse, bize miras kalan bu bereketli topraklarda üretim yapılamaz hale gelir ve ülkemizdeki tarım, tamamen çöker. Nitekim resmi rakamlar Türkiye’de özellikle son 20 yılda tarımın git gide küçüldüğünü açıkça gösteriyor. 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası ile toplamda 16 bin 220 köyün kapatıl ması da etken. O zaman köyler kapatılmasın diye sesimizi yükseltmiştik. 'Köyler gelecektir' demiştik. Nihayet buraların kırsal mahalleye dönüştürülmesi gündeme geldi. Ben buradan tüm köylülerimize, muhtarlarımıza sesleniyorum: Gelin kırsal mahalle statüsü için başvurularınızı yapın. Köylerimiz tekrar köy olarak hayatlarına devam etsinler. Zamanında yasa nedeniyle köylülerimizin elindeki imece ile elde edilen mallar elden çıkarılmak zorunda kaldı."

Başarmak zorundayız

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ülkemizde yeniden “Köylü milletin efendisidir” dedirtene kadar İzmir Tarımı için çalışmaya devam edeceğini söyleyen Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: "Buradaki kooperatif başkanlarımıza ve yöneticilerine huzurlarınızda şunu söylemek istiyorum. Başarılı olmak zorundayız; başarılı olmak zorundasınız. Bu sadece sizin kooperatifinizle ilgili bir mesele değil. Bu memleket meselesi. Bu memlekette şikayet ettiğiniz ne var değiştirmek bizim boynumuzun borcudur. Buna tarımdan başlıyoruz. 'Başka bir tarımın mümkün olduğunu tüm Türkiye'ye göstereceğiz. Onun için başarılı olacağız. Daha çok üreteceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de üreticimize, kooperatiflerimize sonuna kadar sahip çıkacak."

Başkan Soyer'e teşekkür

Törende ayrıca en genç kooperatif başkanı olarak Bergama Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocabaş da söz aldı. Kocabaş, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer'e Süt Kuzusu Projesi'ne Bergama'daki kooperatifleri dahil ettikleri için teşekkür ediyorum" dedi.

Ürün alım sözleşmesi yapılan kooperatifler

Başkan Tunç Soyer konuşmalarından ardından Bayındır Çiçek Üreticileri (BAYÇİKOOP) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, Gereli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek, Derebaşı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Küçüker, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Seval Doğanlar,  Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kanlı, Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selahattin Sezgin, Pamukyazı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent Savgat, Ulamış K& ouml;yü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Eyyüp Kalaycı, Yayakent Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nevzat Ateş, Kaymakçı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Tatlı, Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özcan Kokulu, Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun, Değirmendere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen, Çaylı Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Türkön, Bergama Hisarköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çakı, Örenli Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Demircioğlu, Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Reşat Çakmak, Çömlekçi Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Soner Kılıçarslan, Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş ile Zeytinova Çiçek Süt Bitkileri Peyzaj Üretim Kooperatifi Başkanı Fatih Özcan, Küçük Menderes Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Remzi Maltepe, Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Olgun Ballı, İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül ve İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı (İzmir Köy-Koop) Neptün Soyer ile 2021 yılında alınacak 40’ın üzerinde ürün için ürün alım sözleşmesi imzaladı.

Kaynak: AJANS BAKIRÇAY
Yorumlar (0)
12
parçalı az bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 28 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Göztepe 28 39
8. Gaziantep FK 28 39
9. Kasımpaşa 29 39
10. Antalyaspor 29 39
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. Newcastle 30 53
6. M.City 31 52
7. Aston Villa 31 51
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 31 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Osasuna 30 35
14. Valencia 30 34
15. Girona 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 30 28
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16

Gelişmelerden Haberdar Olun

@