Önceki yazımda tüm canlılar ve insan için su ve sıvı tüketiminin önemini genel olarak ele alabildik.
Bugün sıra beslenme konusunda. Az beslenirsin sorun, çok beslenirsin yine sorun olur. Çok geniş kapsamlı bir konu olduğunu biliyoruz. Ama biz gücümüz ve sayfamız oranında konuya ara ara değineceğiz. Doğru beslenme bebeklikten yaşlılığa ömür boyu düzenli ve sağlıklı olarak devam ettirilmelidir. Beslenmenin her aşaması ayrı ve önemli süreçlerdir.
Sağlıklı ve temiz besinin vücuda girişi ağız yolu ile oluyor. Gıdanın ilk ve en önemli işlemleri burada başlıyor. Burada mekanik ve kimyasal işlemler yapılıyor. Çiğneme en önemli mekanik işlemdir. Çiğneme doğru ve tam yapılmazsa gıda temiz ve sağlıklı olsa da bütün sindirim sisteminin başına sorun olarak ilerler. Bu nedenle ilk ve en önemli işlemin yapıldığı yerin yaşam boyu iyi çalışabilir olması için öncelikle ağzımızın (dişler, diş eti ve çene eklemimizin) iyi ve sağlıklı olması gerekir.
Çoğunlukla önce diş veya diş eti sağlığı bozulur. Sağlıksız tarafla çiğneyemez oluruz. Bunun sonucunda çene eklemi zorlanmayla başlar. Diş kayıpları veya alışkanlık nedeniyle tek taraflı çiğneme çene eklemi (artucilatio temporamandibula) üzerinde güç dağılımını bozarak zarar vermeye başlar.
Ek olarak anksiyete, depresyon gibi toplumda zaten var olan ve bugünler de iyice artan psikolojik sıkıntılar genel vücut ve ruh sağlığımız üzerinde olumsuz yansımaktadır.
Normal bir uyku sırasında ruhen ve bedenen tam bir dinlenme olmalıdır. Oysa psikolojik huzursuzluklar buna bazen az bazen de fazlasıyla engeldir. Kötü rüyalar, uykuda diş gıcırdatmalar ve sabah yorgun uyanmalar bu huzursuz gecelerin sonucu olabilir. Diş gıcırdatma sırasında birbirine yüksek basınç ile sürtünen dişlerde ileri derecede erozyonlar gelişir. Diş kaybına kadar gidebilen bir süreç olabilir. Yine diş sıkma (gıcırdatma) sırasında çene eklemi bu süreçte ciddi bir zorlanma ve zarar görme riski vardır.
Dişlerimizde ve çevresindeki bu sıkıntılı durum danıştığımız doktorumuz tarafından erkenden saptanması sağaltımı da kolaylaştıracaktır.
Çene ekleminde güçlü çiğneme veya esneme sırasında ağrı oluşması veya ses gelmesi bizleri konunun uzmanına yöneltmesi gerekir.
Dişlerimizin ve çene eklemimizin sağlığını korumak her yaş için çok değerlidir. Diş ve çene sağlığı bozulunca tam çiğnemeden yutma yanlışına geçilir. İyi çiğnemeden (acelecilik yapanlarda) yutulan lokmalar, midenin işini aşırı derecede arttıracaktır. O zaman da yıllarca değişik hazımsızlık ilaçlarına bağlı bir çözümsüzlük yaşanılabilir. Çünkü yıllarca aşırı çalışmaktan mide yorulmuş ve yıpranmıştır. (Gastrit)
Çiğneme esnasında dişlerin karşılıklı gelerek basınç uygulaması beyinde doygunluk merkezine iletilmektedir. Bu iletimler sonucu yemek yemek ve doyma süreci sağlıklı işlemektedir. Yeterli çiğneme yapılmadan yemek kısa süre sonra tekrar acıkmaya neden olur. Günümüzde yaygın obozitenin bir sebebi de zaman sıkıntısı veya rafine gıdaların lezzeti olsalar bile çiğneme işlemini azaltmasına bağlıdır.
Sağlıklı gıda, güzel çiğneme, sağlıklı vücut.
Salih YURDAGÜL 3 Yıl Önce
Yüreğinize gönlünüze sağlık kalemin daim olsun saygıdeğer Doktorum. Selamlar
Bülent Karagöz 3 Yıl Önce
Sevgili hocam bütün önerilerinizi keyifle takip ediyorum bence sizin en iyi yönteminiz teknik değil halk diliyle anlatmanız devamını bekliyoruz harikasınız
Cafer sadık hadimioglu 3 Yıl Önce
Bilgi ve tecrubelerinizi paylaşarak yaptiginiz uyarilar cok onemlidir Arif hocam. Teşekkur ederiz.
Tayyar Erkan 3 Yıl Önce
Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Adnan Görgül 3 Yıl Önce
Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim iyi çalışmalar diliyorum
Cafer sadık hadimioglu 3 Yıl Önce
Arif Hocam, bilgi ve tecrubelerinizle yaptiginiz uyarilar icin cok tesekkur ederiz
Naci Korkmaz 3 Yıl Önce
Teşekkürler sevgili doktorum. Gecikmeli oldu ama hoşgörün yüksektir bilirim. Selam, sevgi ve sağlıklar.