Bir yılı aşkın süredir bütün dünya ülkeleriyle birlikte küresel bir salgınla bizde mücadele etmekteyiz. Bu salgın sorununa ülkemizde zaman zaman depremlerde eşlik ediyor. Bu günlerde mevsim gereği beklenilen sıcaklar ve yangınlar her zamankinden daha fazla hayatımıza katıldı.
Yaşadığımız bu sıcak günlerde basit ama bir o kadar da önemli sağlık bilgilerini hatırlamalıyız. Bunların çoğunu bildiğinizi düşünüyorum. Ancak günü ve zamanı gelmişken bir daha gözden geçirelim istiyorum.
Temel sorun ısı artışı olduğu için sıvı dengemizi öncelikle gözetmemiz gereklidir. Hele daha önceden sağlık sorunlarımız varsa vücut su dengemizi daha da önemsemeliyiz. Açık havada ve bedenen çalışanlarda ter yoluyla kayıp artacağı için sıvı gereksinimi daha fazla olacaktır.
Kaybı yerine koymak için öncelikli tercih edilecek sıvı su olmalıdır. Ancak normal soğukluktaki su ve bardağınız kolay görülüp ulaşılabilir yerde olmalıdır ki yoğun geçen bir günde bile bize görünüp üşenmeden su içmeyi hatırlatması için. Aşırı soğuk su hele vücut vücut ısısı yüksekken içildiğinde boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonları ve hatta akciğer sorunlarına kadar yol açabilir. Bu sıkıntılı, ateşli süreçte sağlığınız ve çalışma düzenimiz bozulur.
Giysilerimizi de güneşten ve ısıdan korunacak şekilde tercih etmeliyiz. Şapka ve gözlük kullanımını da bu grup bilgilere eklemek güzel olur. Ancak bazı bilimsel makalelerde güneş gözlüğünün çok gerek olmadan öğleden önce kullanılmasını önermiyorlar. Sabah erken saatlerden başlayarak gün boyu güneş gözlüğü kullanmanın uyku bozukluğuna neden olduğu veya arttırabildiği bildiriliyor.
Birde nadir de olsa bazı zamanlar sıvı alımını kısıtlamakta gereklidir. Evet, bu durumlar özellikle geç saatlerde bol sıvı alımı doğru değildir. Bu durum gece sık tuvalet ihtiyacına neden olacağı için kalp yetmezliği olanlarda, prostat şikâyeti olanlarda özellikle dikkat edilmesi gerekir. Ancak özellikle iş bitimi evlere servis, toplu taşımalarla gidecek olanlar çıkış saati yaklaştıkça su alımını biraz ayarlayıp yolda mola zorunluluğu yaşamasınlar.
Vücudumuz ter ile sıvı kaybeder. Ancak ter ile birlikte önemeli oranda değerli. Mineraller ve elektrolitler (Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Kalsiyum) kaybettiğimizi de biliyoruz. Bu kayıplar bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu, dikkat kaybı kaslarda kramplar ve uyku bozukluklarına sebep olur zaten varsa şiddetlenmesine neden olur.
Kaybettiğimiz sıvı ve elektrolitleri tekrar yerine koymak gerekir. Bunun için en iyi yöntem kendi hazırlandığımız içeceklerdir. Kendi hazırladığımız sıvılar için taze sıkılmış meyve suları, ayran, kefir gibi içeceklerdir. Kendi hazırladığımız bu sıvılar kimyasal koruyucu ve diğer katkıları içermeyeceği için her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Evrende bir yerde su olması hayat var demektir. Bedenimiz ve doğamızdaki suyun önemini bilerek nice sağlıklı mutlu günlere.
Mehmet Özdoğru 3 Yıl Önce
Arif bey, vücudun sıvı tüketimi ve tüketilen sıvının yerine konması ile ilgili uyarılarını için teşekkür ederim
Ayşen 3 Yıl Önce
Harika bilgiler... teşekkürler...
Aydemir Özbeytemür 3 Yıl Önce
Hocam, teşekkürler .
Bülent Karagöz 3 Yıl Önce
Sayın hocam herzamanki gibi harikasınız önerilerinize çok önem veriyorum lütfen bizlerle paylaşmaya devam edin
Nurşen hadimioğlu 3 Yıl Önce
Arif hoca çok önemli bilgili kalp doktorlarından hastaya yaklaşımı ve takibi süper. Değerli bilgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Y. Bekir Yurdakul 3 Yıl Önce
Sağ olasın sevgili doktorum. Su, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, evde hazırlanmış limonata vb.... ya doğadan ya da onun izinde ürettiklerimiz. Yazını okuyunca yerelde ne içeceklerimiz vardı, hepsini unutturdu ahlaksız kapitalizm; onları da anımsadım.
Cafer hadimioğlu 3 Yıl Önce
Arif hocamızı uzun bir süredir tanırız. Hastalarıyla birebir yakından ilgilenen takiplerini yapan branşında oldukca tecrübeli anlayışlı ve sabırlı bir bilim insanı. Değerli bilgileri için ayrıca teşekkür ediyoruz kendilerine.
BEHÇET ÖZKARAKAYA 3 Yıl Önce
DOKTOR BEY SÜPERSİNİZ. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.
Ozan 3 Yıl Önce
Çok güzel ve gerekli bilgiler. Hatırlatma ve uyarılarınız için teşekkürler
Ruhan BAYRAKTAR 3 Yıl Önce
Teşekkür ederim çok güzel bilgiler
Ahmet 3 Yıl Önce
Teşekkürler
Ali Özbilgin 3 Yıl Önce
Teşekkürler sevgili arifciğim.
Yusuf yayla 3 Yıl Önce
Kaleminize sağlık hocam yapmış olduğunuz uyarılar için teşekkür ederim saygılar ve hürmetlermle
Cafer sadık hadimioglu 3 Yıl Önce
Arif hocam degerli uyarilariniz icin sagolun.sivi kaybi durumundaki uyarilariniza mutlaka dikkat edecegim.