Bugün uykudan söz edelim. Uyku insanların ve diğer canlıların (hayvanların) temel bir gereksinimidir. Bunu hemen hemen hepimiz biliriz fakat çoğu zaman bedenen ve ruhen enerjimiz tükenene kadar gerekli veya gereksiz sebeplerle uykuyu erteleyebiliyoruz. Uykunun yeterli olması kadar kalitesi de çok önemlidir.
Yaşam şeklimize ve yaşımıza göre zaten bir uyku düzenimiz vardır. Bir uykunun kaliteli ve yeterli olmasının en belirgin göstergesi uyandığımız zaman vücut ve ruhen kendimizde yeni güne başlama isteğini ve gücünü hissedebilmektir.
Bu çok değerli bir duygu durumudur. Her sabah bu güzel enerjik başlangıcı yaşamak neredeyse tamamen bizim elimizde. Güzel kaliteli uyku konusu ana hatlarıyla gözden geçiriyoruz. Daha sonra gerek görürseniz uyku kalitesi ile ilgili farklı noktalara yaklaşabiliriz.
Kaliteli bir uykunun temelleri günün daha başlangıcında atılır. Ogün yapmak zorunda olduklarımızı öncelemeyi unutmamalıyız. Yapmayı arzu ettiklerimiz ise zorunlu olanları engellemeyecek şekilde güne yerleştirebiliriz. Zorunlu olan işlerimizden bir eksiğimiz olursa düşünsel olarak bizi huzursuzluk kaynağı olarak rahatsız edebilir. Fakat gün içinde çözemediğimiz veya zaman yetiştiremediğimiz bir sorunu ertesi gün veya günlerdeki uygun bir sürece net olarak yapıştırarak (etiketliyerek) bu konuyu sağlıklı bir şekilde ötelemiş oluruz. Ancak daha önceki yaşantımız da öteleyerek çözdüğümüz sorunlar oranında rahatlayabiliriz. Bu yüzden günlük iş planlarımızı yaparken önceliklerimizi zorunlu yapılacak işler, yapılmasını istediğimiz işler ve arzu ettiğimiz işlere göre önem sırasını belirlemeliyiz.
Uyunacak ortamın rahat ve sağlıklı olması önemlidir. Yatağın sağlıklı olması, oda sıcaklığının 18-20 C arası olması idealdir. Rahatsız edecek sesli uyaran olmaması da sağlanırsa çevre koşulları da oluşmuş sayılır.
Daha önceden geceleri artan burun tıkanıklığı varsa uykuya başlangıcı zorlaştırır. Septum deviasyonu (burun kemiği eğriliği) veya mevsimsel enfeksiyonlar bu şikayetleri arttırır ve uykuyu daha başlangıcında sıkıntılı bir sürece çevirir. Bu dönemlerde yatak odası ve diğer yaşam alanlarında nem oranını korumak çok önemlidir. Uyku saatlerinden önce akşam saatlerinde radyatörlerin üzerine (yazın bile) ıslak havlu koymakla gece boyu ve sabah solunum sıkıntımızın ilaç kullanmadan önemli oranda düzeldiğini göreceğiz. Nem oranı doğru ayarlanmış evlerde yaşamak akciğerimizde veya sinüslerimizde gün boyu doğal olarak oluşan salgının (balgam, mukus) gün içinde normal ve kolay bir şekilde atılmasını sağlar. Buhar üretebilen araçlarda (nebülizatör) yararlı olabilir. Buhar üreten bu düzeneklerin sıkça temizliği yapılmalıdır. Çünkü sistem içinde bakımsızlığa bağlı olarak solunum yolları bakterileri üreyebilir. Buda solunum yolları rahatsızlıklarına ek sorun katar.
Bugün uykuya girene kadar neler yaşanıyor bir göz gezdirdik. Ancak uyku üzerine hepimizin kişisel deneyimleri hiç azımsanamaz.
Unutmadan! Hele bir de iyi kalpli bir insansanız gün içerisinde canlı hiçbir şeye zarar vermeyelim ve kayıtsız kalmayalım. İnanın unuttum sandığınızda bile o olay sizi bilinçaltından huzursuz eder.
Tekrar görüşmek dileğiyle. Hepimize sağlıklı günler dilerim.
Murat butun 3 Yıl Önce
Çok teşekkür ederiz hocam uykumuzun değerini bir defa daha hatırlattınız
Mehmet Ahmetli 3 Yıl Önce
Teşekkür ederim.
Merve Can 3 Yıl Önce
Ama hocam ben 18-20 derece uyuyamiyon donuyon. Göz kapaklarım bile buzzzz gibi oluyor. Bu sefer üşümekten uyuyamayıp sinirleniyon ha